7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.

A magyar vidék gasztronómiája pezsgőbb, mint valaha. Tucatvendéglők helyett egyedi koncepciójú éttermek sora nyílik meg – végre nem csak a forgalmas turistapontokon. Az őriszentpéteri Templomszeren a Pajta étterem mutatja az utat: már akkor elkezdték kiépíteni a farm-to-table működésüket a környékbeli termelők bevonásával, amikor még nem volt ekkora divat. 

A közelmúltban ajánlottuk a Lokal47-et Kéthelyen, az idilli somogyi községben; valamint a Casa Christát a hegyoldalban Balatonszőlős felett. És ha már Balatonszőlős: a községet hivatalosan kevesebb, mint 700 ember lakja, de a Szőlősi Kocsmában olyan ínyenckonyhát visznek, ami az ország bármely pontjára csábítaná a vendégeket. 

Egyre izgalmasabb éttermek nyílnak országszerte, az említett négy helyen túl íme 7 hely az országban, amelyeket érdemes csak egy-egy különleges vendéglátóhely miatt is felkeresni. 

  • Bicsár Attila a kiváló borászat éttermében: Sauska 48 

2017-ben Bicsár Attila felszabadult falusi gourmet konyhát hirdetett Villányban, a Sauska 48 pedig azóta is a vidéki magyar vendéglátás ragyogó példája. A Sauska világszínvonalú boraihoz méltó étterem társul: ugyanaz az elegancia és visszafogottság, játékosság és kreativitás jellemzi Bicsár Attila ételeit, mint a pincészet borait. A séf prezentálásában egy egyszerű krémleves is emlékezetes, és a véres hurka sem nehézkes. Már csak a panoráma miatt is egy ráérős ebéddel, vacsorával számoljunk, a feltöltődés garantált, miközben az ország egyik legkiválóbb séfjének ételeit fogyasztjuk. 

Sauska 48 / forrás

Sauska 48 

Villány, 048 10 hrsz. 

  • Falusi fine dining Villányban: GÓRÉ 

A GÓRÉ étterem mottója a falusi fine dining. Ugyancsak Baranya vármegyében, a Sauska 48-tól tíz perc autóútra, Kisharsányban járunk. Bár kívülről szerény a porta, bent elegancia és kényelem fogad. Nemrég csatlakozott a csapathoz Kállai Csaba executive séf mellé Mészáros Ádám is innovációs és stratégiai tanácsadó séfként, a csapat keze alatt pedig klasszikus fine dining ételsor született. Három egészen költői elnevezésű degusztációs menü közül választhatunk, a Ketyegő, a Reménytelen Szerelmek Háza és a Maceszgombóc öt, hét és kilenc felvonásban mutatja be, hogy mit jelent a kukorica, a borjúmirigy vagy a mangalica és kovászos uborka “csipetnyi luxussal”. 

GÓRÉ / forrás

GÓRÉ Restaurant 

Kisharsány, Kossuth u. 13. 

  • Pohner Ádám örömkonyhája: az Iszkor Mályinkán 

A Bükk egész évben csábító kirándulóhely, az Iszkor pedig csak még vonzóbb úti céllá tette a vidéket. A hegység északi részén járunk, a mindössze 400 lelket számláló festői kis településen, Mályinkán. Az Iszkornak már a 2021-es megnyitása előtt híre ment gourmet körökben, Pohner Ádám ugyanis az ifjú generáció egyik jeles séfje, aki a Bocuse d’Or-versenyen is szépen szerepelt. Budapest, a balatonszemesi Kistücsök és a tatai Platán Bistro után végül az ország túlfelében valósítja meg párjával, Kun A. Lucával közös álmát, ahol egy minden sallang nélküli konyhával, de ragyogó ízekkel, természetközeli konyhával várnak.

A bükki camembert-t illik megkóstolni, a sült velőscsontot pedig vétek nem megkóstolni.

A desszertlapon a barackos darapuding a maga egyszerűségében nagyszerű, míg a Rákóczi-túrós az újraalkotott hazai klasszikusok ragyogó példája. 

Iszkor / forrás

Iszkor 

Mályinka, Lillafüredi u. 245/5 

  • A szecessziós kastély, ahol a helyi alapanyag nem reklámszöveg: Graefl Major 

A Heves vármegyei Graefl Major mintha egy kis elvarázsolt világ volna. A századeleji grófi kastély a gondos új tulajdonosainak köszönhetően újjáéledt, és körülötte, a majorságban egy lenyűgöző mintagazdaságot hoztak létre. A több hektáros biokertészetben vegyszerek nélkül, a természet adta lehetőségekkel élve folytatnak ökológiai gazdálkodást, és állatfajok tucatját tartják a gazdaságban olyan körülmények között, amit örömmel meg is mutatnak nekünk a házigazdák. Az előremutató, farm-to-table koncepció valójában visszatérés a természetközeliséghez, mindehhez a generációk emlékét őrző kastély múltidéző eleganciája társul. A konyha a hét néhány napján tart nyitva, és a séf mindig az éppen friss terményeket, helyben előállított sajtokat, tejtermékeket és a saját vágású állatok húsát dolgozza fel. Fine dining beütésű, kiemelkedően finom gourmet ételek kerülnek az asztalra – jó helyre ment a Michelin Guide egyik magyarországi Zöld-csillaga, ami a fenntarthatóságért (is) jár. 

Graefl Major / forrás

Graefl Major 

Kétútköz, Poroszló 

  • Murafölde szépségei: Bonne Chance 

A szlovén-horvát-magyar határnál fekvő Murafölde nem egy sztárolt vidék, pedig a Zalai-dombság déli lankái megérdemlik a figyelmet. Ha egy gasztrotúrával kísérnénk a kiruccanást, az immár 13 éve nyitva tartó Bonne Chance-ban meg is szállhatunk, de étteremként is megér egy önálló kitérőt. A mazárdtetős házban meleg hangulatú vidéki eleganciával és kiváló konyhával várnak, a szezon terményeire támaszkodó táblás heti ajánlattal kiegészítve az étlapot.

A zalai konyha egyszerű finomságait, krumpliprószát és tejfölös dödöllét épp úgy kóstolhatunk itt, mint shakshukát, paellát, paradicsomos conchiglionit vagy érlelt argentin flank steaket.

A helyszínhez hűen kiváló vadételeket tartanak mindig az étlapon, és olyan kulináris és kultúrprogramokkal színesítik a Bonne Chance életét, mint a gyógynövénytúra vagy a kemencés vacsora, sercegő csülökkel a tűzről. 

Bonne Chance / forrás

Bonne Chance 

Bázakerettye, Fő u. 72. 

  • Hosszú Tányér 

Hosszú Franciska milyen néven is nyithatta volna meg éttermét Hosszúhetényben? A közös szó nem maradhatott ki belőle, így a fine dining éttermének Hosszú Tányér lett a neve. Sok más erénye mellett a vállalkozás elismerésre méltó alkalmazkodóképességet mutat, eredetileg kávézót nyitott a tulajdonos, de kár lett volna itt megállni, mert a Hosszú Tányér ma a vidéki Magyarország egyik legelegánsabb és igazán a saját útját járó fine dining étterme. A pandémia alatt a Hosszú Lépés túrabisztró szolgálta ki elvitelre a vendégeket, és Hosszú kamra néven delikáteszt is nyitottak akkor. Pécs vonzáskörzetében is egy igazi “ezt látni és kóstolni kell” helyszín! 

Hosszú Tányér / forrás

Hosszú Tányér 
Hosszúhetény, Fő u. 162. 

  • Provanszot álmodtak Kapolcsra: 84 Bistro 

Bár mindössze körülbelül 500-an lakják a községet, Kapolcsot egy ország ismeri a kulturális fesztivál révén. A 84 Bistro képeslapra illő: bár Magyarországon autentikus módon soha nem létezett ez a vidéki stílus, a mediterrán vidékekről ismerős lehet a miliő. Natúr színek és anyagok mindenhol, lelógó levendulacsokrok, rusztikus megoldások és teljes harmónia jellemzi a Hazai Provence szálláshelyet és a bisztrót egyaránt. Térjünk be bátran akár csak enni is, a Michelin Guide sem véletlenül ajánlja az általuk képviselt nemzetközi gourmet konyhát. 

84 Bistro / forrás

84 Bistro 

Kapolcs, Kossuth u. 84. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Graefl Major 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek