11 trattoria Budapesten, ahol az olasz konyha kedvenceivel várnak

Mi vendéglőnek hívjuk, amit az olaszok trattoriának. Fesztelen hangulat, kockás abroszos asztalok, amiken esténként újra és újra felgyúlnak a gyertyák, és a zárásig újabb viaszrétegekkel lesznek vastagabbak. Lássuk a legjobb olasz trattoriákat Budapesten!

A trattoriákban nincsen semmi elvont vagy jövőkutató útkeresés: ide azért érkezünk, hogy az olasz konyha világszerte rajongott kedvenceit kóstolhassuk.

11 trattoria Budapesten Itália ízeivel, életigenlésével és vendégszeretetével: 

 • Több mint 30 éve Pesten: Trattoria Venezia 

A zajos József körútról belépve egy igazi nyüzsgő hangulatú, olasz kis főtéren találjuk magunkat. Kandeláberes lámpák, utcai kövezet, nyerstéglás falak és kis cseréptetők jelzik, hogy egy kis Itália épült a nagykörúton, és a kockás abroszos asztalokhoz ülve sem kell csalódnunk. A szuperropogós pizzájuk személyes kedvencünk, de nem fogtok tudni olyan tételre bökni az étlapon, hogy ne hoznák az elvárt sztenderdet. 1992 óta a fővárosi vendéglátás szereplője. 

Trattoria Venezia 

Budapest VIII. kerület, József krt. 85. 

 • Szíves olasz vendéglátás: Trattoria Pomo D'Oro 

Az Arany János utca Via Italiának nevezett szakaszán működik immár több mint húsz éve a Pomo D'Oro. A Gianni Annoni nevéhez köthető étterem a trattoriák legjavát nyújtja: olaszosan nyüzsgő, élettel teli, és felejthetetlen a vendégfogadás. Rengetegféle étellel, kiváló ízekkel, és a legkevésbé sem megfáradt koncepcióval várnak, legutóbb például önálló pizzabárt nyitottak a trattoria mellett. 

Trattoria Pomo D'oro / forrás

Trattoria Pomo D'Oro 

Budapest V. kerület, Arany János u. 9. 

 • 23 éve a pesti rakparton: Trattoria Toscana 

A Belgrád rakpart immár elképzelhetetlen a Toszkánához címzett olasz étterem nélkül. Baji Ferenc trattoriája nem véletlenül megy esténként rendre telt házzal, olasz séf dolgozik a konyhán olasz alapanyagokból, nekünk pedig csak annyi a feladatunk, hogy eldöntsük, a friss tenger tenger gyümölcsei, a fatüzelésű kemencében sült, vékonytésztás pizza vagy egy olasz steak mellett tegyük le a voksunkat. 

Trattoria Toscana / forrás

Trattoria Toscana 

Budapest V. kerület, Belgrád rkp. 13 - 15. 

 • Ha ilyen a pokol, indulhatunk: Il Terzo Cerchio 

A legköltőibb elnevezésű budapesti trattoriát Dante poklának Harmadik Köre ihlette, ahol a torkosok „bűnhődnek”. Nos, a szürke és forgalmas Dohány utcából az étterembe lépve máris kiszakadhatunk a belpesti valóságból, és a rendkívül hangulatos, boltíves, kövekkel és nyerstéglákkal kirakott belső térben közösen áldozhatunk a torkosság oltárán. Kedves pincérek és az olasz konyha kedvencei várnak. 

Il Terzo Cerchio / forrás

Il Terzo Cerchio 

Budapest V. kerület, Dohány u. 40. 

 • Egy szicíliai vendéglős Pesten: Trattoria la Coppola 

Olasz séf és szicíliai tulajdonos, Salvo Sgroi hitelesíti a Coppola konyháját és Dél-Olaszországba repítő hangulatát. Aki a friss tenger gyümölcseinek rajongója, a Coppolát vésse fel a személyes étteremérképére, ugyanis tengeri finomságokban különösen erős a belvárosi trattoria. A pignata (toszkán halleves tenger gyümölcseivel), a vörös tonhalból készülő tatár, a grillezett calamari és a pisztáciabundában sült kékúszójú tonhal a konyha remeklései – akárcsak a szicíliai cannolo. 

Trattoria la Coppola / forrás

Trattoria la Coppola 

Budapest V. kerület, Károlyi utca 19. 

 • Egy megfizethető és remek konyha az Andrássy úton: Trattoria Cardinale 

Szentendrén immár 23 éve, Budapesten két éve csábítja Olaszországba a vendégeket a Cardinale egy-egy ebéd vagy vacsora erejéig. A környezet pazar, az Andrássy út legelején járunk, a műemlékvédelmet élvező Fonciére-palota alsó szintjén. Ahogy ők mondják, a pizzák papírvékonyak, az olasz ételsort pedig csak egészen finoman a magyar szájízhez igazították. 

Trattoria Cardinale / forrás

Trattoria Cardinale 

Budapest VI. kerület, Andrássy út 2. 

 • Már a második látogatásnál fel fognak ismerni: Cafe Alessio 

Egy szenvedélyes budapesti vendéglátós, Forrai Miklós Pasaréten, az Alex cukrászda helyén nyitotta meg 2010-ben. Az Alessio a nevében café, műfajában viszont egy családias hangulatú trattoria, ahol egy-két látogatás után régi ismerősként fognak köszönteni. Isteni a frissen gyúrt házi gnocchi és tészta, megbízhatóan jó olasz alapanyagokból dolgoznak, és szájról szájra terjedt el a környéken a híre – mint minden valamirevaló trattoriának. Saját kiszállítását nagyra értékelik a környező kerületek, sőt Nagykovácsi, Budakeszi, Remeteszőlős és Solymár is. 

Alessio / forrás

Alessio 

Budapest II. kerület, Pasaréti út 55. 

 • Egy felfedezésre váró gyöngyszem: Trattoria Olive 

A Rózsadombon, azon belül is Törökvész városrészen járunk. A Trattoria Olive különösebb csinnadratta nélkül nyitott meg, és visz olyan konyhát visznek, aminek a hírét maguk a vendégek viszik. Az enteriőr inkább modern és elegáns, mintsem trattoriaszerűen nappali hangulatú. A konyha közérthető: a szaftos tészták és gazdag saláták, vékonytésztás pizzák olasz alapanyagok felhasználásával készülnek. Árnyékos terasszal is várnak. 

Trattoria Olive / forrás

Trattoria Olive 

Budapest II. kerület, Kapy u. 52. 

 • Keresd a Fragola-fagyipultot a portán: Olive di Fragola 

Még mindig a Rózsadombon vagyunk. Az Olive di Fragola név még azoknak is ismerős lehet, akik nem jártak itt: a fővárosi fagylaltsiker, a Fragola-művek hangulatos kis éttermében járunk. A paradicsom-krémlevesre kemencében sütnek rá, a rizottókkal és tésztákkal nem tévedhetünk, a 16-féle pizzát pedig mintegy különböző plusz 27 feltéttel is kérhetjük. Naná, hogy Fragola-fagyikkal is várnak. 

Olive di Fragola / forrás

Olive di Fragola 

Budapest II. kerület, Tartsay Vilmos u. 21/b 

 • Torinóból Hűvösvölgybe: Trattoria Prato 

A hűvösvölgyi nagyréten, a sportcentrum területén vár a II. kerületiek egyik törzshelye, a Prato. Egy régi menza született újjá  trattoriaként, ahol a kellemes, zöld környezet és a pazar olasz ételsor garantált, a séf pedig egyenesen Torinóból érkezett Budapestre. A trattoriaklasszikusokat nyaranta a szabad ég alatt grillezett fogások egészítik ki, és a tágas, lazulgatásra ideális helyszín hangsúlyozottan család- és kutyabarát. 

Trattoria Prato / forrás

Trattoria Prato 

Budapest II. kerület, Nagyrét u. 22. 

 • Újbuda kedvence: Trattoria Serafina 

A Bikás Park egykori sportpubjanák helyén nyitott 2021-ben a Trattoria Serafina, amit szép fokozatosan fedezett fel magának a környék, ma pedig már nem kérdés, hogy hová jöjjünk garantáltan friss tenger gyümölcseiért és ropogós szélű vékonytésztás pizzáért, a de a borjú saltimboccájuk is remek. Magyar fogásokkal egészítették ki a trattoriaétlapot, egyedi újításuk pedig a Bikás Park pázsitjára csábító Piknikkosár. 

Trattoria Serafina / forrás

Trattoria Serafina 

Budapest XI. kerület, Bártfai u. 52/b

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Olive di Fragola

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.