Eton mess - eperszezon angol módra

Az angol konyha legtavasziasabb desszertje az ország egyik legelitebb iskolájából származik - az Eton diákjai készítik lassan száz éve!

Mindenkinek vannak olyan diákkori ételei, amiket soha nem felejt el, és amiket, ha csak nem jön az egyiptomi hét csapás a sáskajárással együtt, soha többé nem akar nagy mennyiségben megenni. Nekem ilyesmi lehetne a sajtos-tejfölös tészta, a puhadobozos konzervmájkrémmel bélelt, majonézzel irgalmatlanul meglocsolt toastszendvics, vagy konyhánk poklának legmélyebb bugyra, a majonézes ropi - na azt még kis mennyiségben sem szeretném többet a két méteres körzetemben tudni. Ha véletlenül ünneplésre került a sor - ami vagy valakinek a szülinapját vagy a vizsgaidőszak végét jelentette - , akkor is elég alapdolgokkal készültünk. A vizsgaidőszak vége nagyobb mennyiségű alkoholt, míg a szülinap egy kész tortalapot, főzős pudingport, és pár szem idénygyümölcsöt jelentett.

Az Eton mess receptjét itt találod

Persze látszik, hogy csak a Pécsi Tudományegyetemre jártam, nem a híres Eton College-ba - igaz ugyan, hogy ez utóbbi egy magán középiskola fiúknak, de gimiben még otthon laktam, és a tápoltatásomról anyukám gondoskodott. Etonban ugyanis az összedobált mess, vagyis káosz, dzsuva névre keresztelt desszert is magában foglal egy csomó friss epret, keményre vert tejszínhabot és roppanós habcsókot.

Az Eton mess receptjéért ide kattints

A desszertet egyébként állítólag a XIX. század óta készítik, és egy másik iskola elleni krikettverseny állandó tartozéka. Igaz, a hetvenes évekig kihagyták belőle a habcsóktörmeléket, és simán tejszínhabbal tálalták az epret. Vagy a banánt vagy az áfonyát vagy a málnát, vagy bármilyen más nyári gyümölcsöt. Ami a legjobb benne, hogy nyugodtan felhasználhatjuk hozzá a kevésbé sikerült vagy törött maradék habcsókokat, úgyis össze kell törni - ha pedig külön erre az alkalomra készítjük őket, akkor nem kell azzal foglalkozni, hogy szépek és arányosak legyenek.

Az Eton mess receptjét itt találod

Hogy a banán nem a XIX. században lett a desszert egyik variánsa, az biztos - mint ahogy az is, hogy az eredeti recept eperrel készült. Így készítettem el most én is - ha nektek kedvetek van valami más gyümölcsöt hozzákutyulni, akkor hajrá!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!