Étkezési tanácsok Béres Alexandrától

Béres Alexandra Fitnesz-Európa- és világbajnok, egy két és fél éves kislány édesanyja, aki minden nap főz a családra. Hisz abban, hogyha a főételeket gondosan megválogatjuk és abból annyit eszünk, amennyi jól esik, akkor utána nincs szükségünk desszertre.

Mit tanultál a konyhában a nagymamádtól és az édesanyádtól?

A ritmikus sportgimnasztika miatt nekem már nagyon korán el kellett kezdenem fogyókúrázni. Hamar elérkezett az az időszak, amikor magam gondoskodtam arról, hogy milyen ételeket eszem. Az édesanyám egészségesebben főzött, a nagymamám pedig az igazi, klasszikus konyhát vitte. Emlékszem rá, hogy a tyúk szaladt a lakásban körbe-körbe, karácsony előtt pedig a hal úszott a kádban. Én inkább az anyukámtól lestem el a műhelytitkokat, mert amikor a nagymamámhoz megérkeztünk, addigra már készen volt minden. 18 évesen költöztem a férjemhez és onnantól kezdve én már háztartást vezettem. Felnőtt fejjel azt gondolom, akkor lehet tanulni egyre többet a főzésről, ha gyakoroljuk, és látjuk, hogy a családunk mit szeret.

Mik voltak a kedvenc gyerekkori ételeid?

Az egyik kedvencem volt – és maradt azóta is – a lecsó, a nagymamám még isteni húsleveseket készített és volt egy titkos rakott tészta receptje, meg természetesen a szilvás gombóc volt a nagy kedvenc. Édesanyámnak a főzelékeit, a leveseit és a sóletjét szerettem a legjobban.

Mi a specialitásod, ami olyan „szandis”?

Én főzök a családnak, a férjemnek külön és külön a kislányomnak, ezen kívül még nagyon szeretek vendégségeket adni. Előételnek most nálunk a kedvenc a kéksajttal töltött datolya, sütőben megsütve, a levesek közül a cukkini-krémlevesért vagyunk oda, főételnek pedig egy thai csirke a favorit. Desszertnek pedig a mascarpone. Elég sok csirkét, marhahúst, kacsát készítek, kedvenceim a ragus ételek és a rizottó. Szeretem az indiai, a japán, a thai, a kínai konyhát.

A kislányodnak miket főzöl?

Panna két és fél éves, neki még rendkívül sokfőzeléket, levest készítek, ami csíp vagy nagyon fűszeres, azt még nem eszi meg. Amit most nagyon szeret, az a rizses hús, a borsóleves, a kacsa minden formában.

Mik a kedvenc édességeid?

Édességet nagyon ritkán eszem, mert nem cukrot, hanem édesítőt használok. Szerencsére a férjem is inkább azt kéri tőlem, hogy együnk inkább többet a főételből. Ha néha édesség kerül az asztalra, az a mascarponekrémek mindenféle formája, túrókrémek vagy otthon elkészített fagyi.

Hogyan építed fel a napotokat, mi a napi menü?

Mindig együtt reggelizik a család, nekünk ez a legfontosabb étkezés. Felvágottakat, sajtokat szoktam az asztalra tenni, főleg abonettet vagy wasa kenyeret fogyasztunk és a zöldségek – paprika, paradicsom, rukkola – elengedhetetlenek. A kislányomnak pirítóst készítek teljes kiőrlésű kenyérből. Napközben gyümölcsöt eszem, vagy répát, uborkát, ezeket nagyon szeretem. Ebédelni Pannával szoktam, a férjem sajnos nem tud velünk lenni, pedig ez a napunk főétkezése. A mi uzsonnánk egy-két falat, ismételten zöldség, vagy gyümölcs, a vacsora inkább leves, vagy grillezett hús, salátával. Mostanában egyébként úgy látom, hogy a legtöbb családnál a vacsora kezd átalakulni főétkezéssé, mert általában akkor van együtt a család.

Mit ajánlanál azoknak a nőknek, lányoknak, akik nem feltétlenül fogyókúrázni szeretnének, hanem egészségesen étkezni?

Azt ajánlom nekik, hogy minél több zöldséget fogyasszanak még nyers formában is! Az emberekben mostanában van egy olyan félelem, hogy a szénhidrát ártalmas, pedig az idegrendszernek és az agynak szüksége van rá. A zöldség is szénhidrát, méghozzá a legjobb fajtája. Rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin van benne. Törekedjünk arra, hogy minél több, természetes formában előforduló ételt együnk: zöldségeket, magvakat, tojást, sajtot, valamint sovány húsokat, halakat.Törekedjünk arra, hogy ezeket mi készítsük el otthon, vagyha erre nincs időnk, biztonságos forrásból rendeljük.. Amit javaslok, hogy együnk minél több levest, mert az kellemesen elveszi a helyet a pocakban – emellett folyadéktartalma miatt is hasznos –, és utána már esetleg kevesebb is elég. Abban hiszek, hogyha a főételekből annyit eszünk, amennyi jól is esik, akkor utána már nincs szükségünk desszertre. Azzal kell eltömíteni magunkat, ami az érdemleges része az étkezésnek, onnantól nem kell annyira figyelni a súlyra. Ha a desszertet elhagyjuk, akkor picit engedékenyebbek lehetünk a főétel ízesítésével kapcsolatban.

Béres Alexandra honlapja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!