Étkezési tanácsok Béres Alexandrától

Béres Alexandra Fitnesz-Európa- és világbajnok, egy két és fél éves kislány édesanyja, aki minden nap főz a családra. Hisz abban, hogyha a főételeket gondosan megválogatjuk és abból annyit eszünk, amennyi jól esik, akkor utána nincs szükségünk desszertre.

Mit tanultál a konyhában a nagymamádtól és az édesanyádtól?

A ritmikus sportgimnasztika miatt nekem már nagyon korán el kellett kezdenem fogyókúrázni. Hamar elérkezett az az időszak, amikor magam gondoskodtam arról, hogy milyen ételeket eszem. Az édesanyám egészségesebben főzött, a nagymamám pedig az igazi, klasszikus konyhát vitte. Emlékszem rá, hogy a tyúk szaladt a lakásban körbe-körbe, karácsony előtt pedig a hal úszott a kádban. Én inkább az anyukámtól lestem el a műhelytitkokat, mert amikor a nagymamámhoz megérkeztünk, addigra már készen volt minden. 18 évesen költöztem a férjemhez és onnantól kezdve én már háztartást vezettem. Felnőtt fejjel azt gondolom, akkor lehet tanulni egyre többet a főzésről, ha gyakoroljuk, és látjuk, hogy a családunk mit szeret.

Mik voltak a kedvenc gyerekkori ételeid?

Az egyik kedvencem volt – és maradt azóta is – a lecsó, a nagymamám még isteni húsleveseket készített és volt egy titkos rakott tészta receptje, meg természetesen a szilvás gombóc volt a nagy kedvenc. Édesanyámnak a főzelékeit, a leveseit és a sóletjét szerettem a legjobban.

Mi a specialitásod, ami olyan „szandis”?

Én főzök a családnak, a férjemnek külön és külön a kislányomnak, ezen kívül még nagyon szeretek vendégségeket adni. Előételnek most nálunk a kedvenc a kéksajttal töltött datolya, sütőben megsütve, a levesek közül a cukkini-krémlevesért vagyunk oda, főételnek pedig egy thai csirke a favorit. Desszertnek pedig a mascarpone. Elég sok csirkét, marhahúst, kacsát készítek, kedvenceim a ragus ételek és a rizottó. Szeretem az indiai, a japán, a thai, a kínai konyhát.

A kislányodnak miket főzöl?

Panna két és fél éves, neki még rendkívül sokfőzeléket, levest készítek, ami csíp vagy nagyon fűszeres, azt még nem eszi meg. Amit most nagyon szeret, az a rizses hús, a borsóleves, a kacsa minden formában.

Mik a kedvenc édességeid?

Édességet nagyon ritkán eszem, mert nem cukrot, hanem édesítőt használok. Szerencsére a férjem is inkább azt kéri tőlem, hogy együnk inkább többet a főételből. Ha néha édesség kerül az asztalra, az a mascarponekrémek mindenféle formája, túrókrémek vagy otthon elkészített fagyi.

Hogyan építed fel a napotokat, mi a napi menü?

Mindig együtt reggelizik a család, nekünk ez a legfontosabb étkezés. Felvágottakat, sajtokat szoktam az asztalra tenni, főleg abonettet vagy wasa kenyeret fogyasztunk és a zöldségek – paprika, paradicsom, rukkola – elengedhetetlenek. A kislányomnak pirítóst készítek teljes kiőrlésű kenyérből. Napközben gyümölcsöt eszem, vagy répát, uborkát, ezeket nagyon szeretem. Ebédelni Pannával szoktam, a férjem sajnos nem tud velünk lenni, pedig ez a napunk főétkezése. A mi uzsonnánk egy-két falat, ismételten zöldség, vagy gyümölcs, a vacsora inkább leves, vagy grillezett hús, salátával. Mostanában egyébként úgy látom, hogy a legtöbb családnál a vacsora kezd átalakulni főétkezéssé, mert általában akkor van együtt a család.

Mit ajánlanál azoknak a nőknek, lányoknak, akik nem feltétlenül fogyókúrázni szeretnének, hanem egészségesen étkezni?

Azt ajánlom nekik, hogy minél több zöldséget fogyasszanak még nyers formában is! Az emberekben mostanában van egy olyan félelem, hogy a szénhidrát ártalmas, pedig az idegrendszernek és az agynak szüksége van rá. A zöldség is szénhidrát, méghozzá a legjobb fajtája. Rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin van benne. Törekedjünk arra, hogy minél több, természetes formában előforduló ételt együnk: zöldségeket, magvakat, tojást, sajtot, valamint sovány húsokat, halakat.Törekedjünk arra, hogy ezeket mi készítsük el otthon, vagyha erre nincs időnk, biztonságos forrásból rendeljük.. Amit javaslok, hogy együnk minél több levest, mert az kellemesen elveszi a helyet a pocakban – emellett folyadéktartalma miatt is hasznos –, és utána már esetleg kevesebb is elég. Abban hiszek, hogyha a főételekből annyit eszünk, amennyi jól is esik, akkor utána már nincs szükségünk desszertre. Azzal kell eltömíteni magunkat, ami az érdemleges része az étkezésnek, onnantól nem kell annyira figyelni a súlyra. Ha a desszertet elhagyjuk, akkor picit engedékenyebbek lehetünk a főétel ízesítésével kapcsolatban.

Béres Alexandra honlapja itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...