Így jelezz evőeszközökkel egy étteremben

Ha adsz magadra, és meg-megfordulsz elegáns éttermekben, vagy épp most mész először, jobb, ha tudod, hogyan jelezhetsz a pincéreknek az evőeszközökkel, hogy ne jár úgy, mint Julia Roberts a Micsoda nőben...

Ha evőeszközzel étkezünk, az evést követően – jó esetben – keresztben a tányérba helyezzük őket, és mint aki jól végezte dolgát, (fizetés után) továbbállunk az étteremből.

Na de mi van akkor, ha nem ettük meg az egész adagot, és később még folytatnánk a lakmározást, vagy nem ízlik, és nem akarunk többet enni belőle? Esetleg csak picit pihennünk kell? Azt jól tudjuk, hogy ha befejeztük az étkezést, a tányérunkon szépen párhuzamosan egymás mellé helyezzük az eszközöket – ekkor az étterem pincére már el is viheti a tányérunkat.

"Start", "szünetet tartok", "következő fogás", "kiváló étel", "nem ízlett" és "befejeztem"

Azt is tudni illik, hogy ha csak pihennénk egy keveset evés közben, majd egy rövid idő elteltével folytatnánk, akkor a kést a jobb oldalra, a villát pedig a bal oldalra kell helyeznünk a tányéron úgy, hogy közben az eszközök fejei összeérjenek. (A képen a pause.)

De ezeken kívül még számtalan módon jelezhetjük, hogy hogyan készülünk folytatni az étkezést, sőt, azt is, hogy ízlett-e, vagy éppen pont hogy nem szerettük.

Ha úgy érezzük, jöhet a második fogás, akkor tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk. (A képen a next dish.)

Ha felhívnánk a pincérek vagy a házigazdák figyelmét arra, hogy az étel kiváló volt, akkor fektessük evőeszközeinket párhuzamosan a tányérunkra úgy, hogy a kés illetve a villa szárai balra mutassanak. (A képen az excellent.)

Ha nem ízlett az étel, azt is bárki tudtára adhatjuk:

a kést és a villát hasonló módon helyezzük el a tányéron, ahogyan a pihenéshez tennénk le, itt azonban fontos, hogy a késnek bele kell kapaszkodnia a villa ágaiba. (A képen a did not like.)

Ha a jövőben betartjuk ezeket a tanácsokat az éttermi étkezéseknél, biztosan nem lehet félreértés, és nem foghatják ránk, hogy nem vagyunk illem- illetve tisztelettudóak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így tedd el a retket, hogy egész évben csinos pink...

Bizony, olyan sokoldalú a hónapos retek, hogy még savanyítani is lehet! A zöldséget az íze mellett jellegzetes rózsaszín színéért kedveljük, ami az ecet hatására élénkebben tűnik elő, mint valaha. A savanyúság így semmiben sem hagy minket cserben, hiszen roppanós zamata és friss megjelenése tökéletes kombináció, amivel bármilyen csalamádét legyőzhet.