Így jelezz evőeszközökkel egy étteremben

Ha adsz magadra, és meg-megfordulsz elegáns éttermekben, vagy épp most mész először, jobb, ha tudod, hogyan jelezhetsz a pincéreknek az evőeszközökkel, hogy ne jár úgy, mint Julia Roberts a Micsoda nőben...

Ha evőeszközzel étkezünk, az evést követően – jó esetben – keresztben a tányérba helyezzük őket, és mint aki jól végezte dolgát, (fizetés után) továbbállunk az étteremből.

Na de mi van akkor, ha nem ettük meg az egész adagot, és később még folytatnánk a lakmározást, vagy nem ízlik, és nem akarunk többet enni belőle? Esetleg csak picit pihennünk kell? Azt jól tudjuk, hogy ha befejeztük az étkezést, a tányérunkon szépen párhuzamosan egymás mellé helyezzük az eszközöket – ekkor az étterem pincére már el is viheti a tányérunkat.

"Start", "szünetet tartok", "következő fogás", "kiváló étel", "nem ízlett" és "befejeztem"

Azt is tudni illik, hogy ha csak pihennénk egy keveset evés közben, majd egy rövid idő elteltével folytatnánk, akkor a kést a jobb oldalra, a villát pedig a bal oldalra kell helyeznünk a tányéron úgy, hogy közben az eszközök fejei összeérjenek. (A képen a pause.)

De ezeken kívül még számtalan módon jelezhetjük, hogy hogyan készülünk folytatni az étkezést, sőt, azt is, hogy ízlett-e, vagy éppen pont hogy nem szerettük.

Ha úgy érezzük, jöhet a második fogás, akkor tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk. (A képen a next dish.)

Ha felhívnánk a pincérek vagy a házigazdák figyelmét arra, hogy az étel kiváló volt, akkor fektessük evőeszközeinket párhuzamosan a tányérunkra úgy, hogy a kés illetve a villa szárai balra mutassanak. (A képen az excellent.)

Ha nem ízlett az étel, azt is bárki tudtára adhatjuk:

a kést és a villát hasonló módon helyezzük el a tányéron, ahogyan a pihenéshez tennénk le, itt azonban fontos, hogy a késnek bele kell kapaszkodnia a villa ágaiba. (A képen a did not like.)

Ha a jövőben betartjuk ezeket a tanácsokat az éttermi étkezéseknél, biztosan nem lehet félreértés, és nem foghatják ránk, hogy nem vagyunk illem- illetve tisztelettudóak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek