Ételek, amelyek elfogyasztása túl nagy kockázattal jár

Bizony vannak olyan ételek, melyek elfogyasztása komoly kockázattal járhat. Nézzük, melyek azok az alapanyagok, amelyeket jobb mellőzni, ha elkerülnéd az ételmérgezést.

Az ügyvédként tevékenykedő Bill Marler az ételmérgezések miatti kártérítési perekre szakosodott. Saját bevallása szerint már több mint 800 millió dollárt nyert meg ügyfelei számára, praxisa során pedig azt tapasztalta, hogy vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztása túlságosan nagy kockázattal jár. Nézzük, melyek ezek!

Nyersen a tengerből

Az osztriga és a nyers kagyló fogyasztása gyakran végződik ételmérgezéssel. Ennek oka az, hogy a tenger hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan elszaporodnak azok a mikrobák, amelyek bekerülnek a táplálékláncba. Persze ezt könnyű elkerülni, ha a feltört osztrigát 3 percre forrásban lévő vízbe tesszük, vagy tíz perc alatt készre sütjük.

Feldarabolt zöldségek és gyümölcsök

Az előre feldarabolt gyümölcsök és zöldségek is komoly kockázatot jelenthetnek. Ezek az élelmiszerek több kézen is keresztülmennek, veszítenek frissességükből, ráadásul magasabb áron is juthatsz hozzájuk, mint egész változatukhoz. A gyümölcsöket és zöldségeket érdemes fogyasztásuk előtt alaposan megmosnod, még akkor is, ha megpucolod őket fogyasztás előtt. A mikrobák és baktériumok ugyanis a gyümölcs héjáról szeletelést követően annak húsát is elérhetik.

A gyümölcs héjáról a baktériumok a szeletelést követően annak húsát is elérhetik

A kis csírák

A nyers csírák az utóbbi években egyre jobban elterjedtek, ezzel egy időben pedig számos szalmonella- vagy akár hepatitis A-járványért voltak felelősek. Miért lehetséges ez? A csírák termesztési körülményei ideálisak a baktériumok elszaporodásához.

Ne egyél tojást nyersen!

A '80-as '90-es években igen gyakoriak voltak a szalmonella-járványok, mára már ennek kockázata sokkal kisebb. A nyers tojás fogyasztása azonban továbbra is komoly rizikót rejt magában. Fontos, hogy az idősek, az immunhiányos betegségekben szenvedők és a terhes nők mindenképpen kerüljék el a nyers tojást.

A nyers tojás fogyasztása veszélyes lehet

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...