Érik már a ropogós cseresznye!

Áprilisban virágba borulnak a cseresznyefák. Japánban ez az időszak a tavasz kezdete, pár éve pedig mi is ünnepeljük a roppanós gyümölcsök eljövetelét. Idén nem késlekedett!

Közel ezer fajtáját ismerjük, azonban mind nagyon egészséges, így érdemes nyersen fogyasztani, de főzésre-sütésre is kiváló – nem dől össze a világ, ha néha beáldozzuk az egészséget az ízek oltárán.

Ketrecbe zárt sült cseresznye recept

Az ókorban az istenek eledeleként tartották számon. Hazánkban csak a török uralom után terjedt el, de azóta is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk.

A cseresznye körülbelül 80%-a víz, emiatt igencsak jól tud esni ez a kis szomjoltó piros bogyó. Vér- és vesetisztító, bőrújító, megelőzi az ízületi megbetegedéseket, segít a cukorbetegségben szenvedőknek, és enyhíti a reumát.

Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ). Zsír- és a fehérjetartalma alacsony, szénhidrát- és növényi rost tartalma viszonylag magas. Emellett tartalmaz vitaminokat: A-, B1-, B2- és B6-vitamint, de jelentős a C-vitamin tartalma is, ami erősíti immunrendszert. Ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és vasat tartalmaz.

Hátránya sajnos, hogy hamar megromlik, így figyelmesen nézzük meg a piacon, mi is az, amit megvásárolunk. Igyekezzünk az érett, ép, kemény és fényes héjú szemeket kiválasztani, lehetőleg szárral együtt. Egy hétnél tovább sajnos még a hűtőszekrényben sem áll el, így érdemes a felesleges cseresznyéből kompótot, lekvárt vagy befőttet készíteni, esetleg lefagyasztani.

Frissen készíthetünk belőle gyümölcssalátákat, smoothie-kat, fagylaltot, pohárkrémeket, de süthetjük pitékbe, rétesbe, piskótába is. A magja nélkül érdemes aszalni, vagy akár kandírozni is. Ezek mellett főzhetünk belőle szörpöt, alkoholos likőröket, de használhatjuk koktélokhoz is.

Ha a befőzés mellett döntesz, itt találsz hozzá eszközöket!

Címlapról ajánljuk

További cikkek