Ennyiszer kéne kimosnod a konyharuhádat a karácsonyi időszak alatt

Előfordulhat, hogy te sem mosod elégszer a konyhád legfontosabb textildarabkáját.

Az ünnepi időszakban valószínűleg sokkal több időt töltesz te is a konyhádban: folyamatosan készíted a finomabbnál finomabb ételeket, sütiket, és persze az elengedhetetlen diós és mákos bejgliket. A sok sütés-főzéssel együtt jár a takarítás is. Előfordulhat, hogy idő hiányában két étel között csak letörlöd a konyharuháddal a pultot, és nem mész bele a fertőtlenítésbe. De ilyen esetekben mégismilyen gyakran kéne lecserélni a konyharuhát, hogy ne keljen önálló életre a baciktól?

Bár meglepő lehet, de a szakértők szerint a konyhai textildarabot minden egyes használat után le kéne cserélned, hiszen ez az egyik legnagyobb bacitenyészet az otthonodban.

"Lehet, hogy azt gondoljuk, semmi baj sincs azzal, ha a konyharuhával "csupán" letisztítjuk a pultot, ahova aztán az élelmiszer kerül, de ha nem teljesen tiszta rongyot használunk, akkor valójában több százezer baktériumot juttatunk a tisztítandó felületre" – mondja az egyik szakértő.

Hogyan mossuk helyesen?

A kutatók szerint először áztassuk be a konyharuhákat hipós vízbe. A tökéletes arányokban is segítettek a szakértők: a leghatékonyabb, ha 3 liter vízbe 2 teáskanálnyit teszel, és pár óráig hagyod, hogy ázzanak. Ezek után mosd egy kicsit át, majd szárítsd meg őket. Fontos, hogy hetente egyszer mosógépben is kimosd a konyharuhákat antibakteriális vagy fertőtlenítő programon, de ha nincs esetleg ilyen programod, akkor csak simán vedd fel a hőfokot.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...