Ennyiszer kéne kimosnod a konyharuhádat a karácsonyi időszak alatt

Előfordulhat, hogy te sem mosod elégszer a konyhád legfontosabb textildarabkáját.

Az ünnepi időszakban valószínűleg sokkal több időt töltesz te is a konyhádban: folyamatosan készíted a finomabbnál finomabb ételeket, sütiket, és persze az elengedhetetlen diós és mákos bejgliket. A sok sütés-főzéssel együtt jár a takarítás is. Előfordulhat, hogy idő hiányában két étel között csak letörlöd a konyharuháddal a pultot, és nem mész bele a fertőtlenítésbe. De ilyen esetekben mégismilyen gyakran kéne lecserélni a konyharuhát, hogy ne keljen önálló életre a baciktól?

Bár meglepő lehet, de a szakértők szerint a konyhai textildarabot minden egyes használat után le kéne cserélned, hiszen ez az egyik legnagyobb bacitenyészet az otthonodban.

"Lehet, hogy azt gondoljuk, semmi baj sincs azzal, ha a konyharuhával "csupán" letisztítjuk a pultot, ahova aztán az élelmiszer kerül, de ha nem teljesen tiszta rongyot használunk, akkor valójában több százezer baktériumot juttatunk a tisztítandó felületre" – mondja az egyik szakértő.

Hogyan mossuk helyesen?

A kutatók szerint először áztassuk be a konyharuhákat hipós vízbe. A tökéletes arányokban is segítettek a szakértők: a leghatékonyabb, ha 3 liter vízbe 2 teáskanálnyit teszel, és pár óráig hagyod, hogy ázzanak. Ezek után mosd egy kicsit át, majd szárítsd meg őket. Fontos, hogy hetente egyszer mosógépben is kimosd a konyharuhákat antibakteriális vagy fertőtlenítő programon, de ha nincs esetleg ilyen programod, akkor csak simán vedd fel a hőfokot.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...