Ennyi időnként kell lecserélned a mosogatószivacsot

Háztartásunk egyik legszennyezettebb eszközéről beszélünk, így igen gyakran le kéne cserélnünk.

Nagyon fontos, hogy a konyhai eszközeinket folyamatosan tisztán tartsuk, de sajnos a takarítás sem mindig elég – vannak olyan használati tárgyak ugyanis, amelyeketrendszeresen lecserélnünk kell, hogy abaktériumoktól végleg megszabaduljunk.Ilyen kórokozótelep lehet a mosogatószivacs is.

Durvább, mint a WC-ülőke

Egy átlagos szivacs naponta többször isételmaradékokkal, meleggel és nedvességgel találkozik, ami a baktériumoknak, szalmonellának, E. colinak és számtalan egyéb kórokozónak is tökéletes táptalajt jelent.

Egy amerikai egyetem kutatója szerint egy használt konyhai szivacson körülbelül 200 ezerszer több baktérium található, mint egy WC-ülőkén. Igazából a szivacs a háztartásunk egyik legszennyezettebb eszköze, ne szépítsük: minden négyzetcentiméterén közel 65 millió kórokozó bújhat meg.

A Furtwagen Egyetem és a Justus–Liebig Egyetem tudósai kiderítették, milyen kórokozók lehetnek egy mosogatószivacson.

14 darab használt szivacs felületét vizsgáltak meg, és362 baktériumfajt azonosítottak.

Ezek zöme az ember életterében, a bőrflórán, illetve a természetes vizekben is fellelhető baktériumok voltak, de találtak ételmérgezést, emésztőrendszeri zavarokat kiváltókat is, amelyek között akadnak olyanok, amik a legyengült, idős vagy beteg emberekre veszélyesek lehetnek.

via GIPHY

Milyen gyakran cseréljük?

A szakértők tehát azt javasolják, hogy hetente cseréljük le a szivacsainkat. Azt is fontos hozzátenni, hogy bár az alkalmankénti tisztítás elengedhetetlen, ettől függetlenül muszáj meg is válnunk tőle hetente.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?