Emlékek az ünnepi asztalnál

Kevés dolog segít jobban a személyes emlékek felidézésében, mint az ünnepi asztal. 

Elhunyt szeretteink, barátaink jutnak eszünkbe az olyan apróságokról, mint a leves illata, a teríték - a kissé megkopott aranyszegély a nászajéndékba kapott tányéron, a ritkán elővett metszett üvegpohár, a csípős paprikakrém a tálkában, ahogy apánk szerette, a bor, amit azért vettünk, mert néhai barátunk ajánlotta. Egy ilyen régi szép emlékről és annak megőrzéséről szól az alábbi történet is.

Bodor Béla költő, regényíró, kritikus, irodalomtörténész, nem utolsó sorban a műkedvelő költők munkásságának tüneményes humorú szakértője az egyik legbarátságosabb ember volt Magyarországon. Szívügyének tartotta a fiatalok felfedezését és az eredeti tehetségek segítését. Ennek megfelelően hosszú éveken át igazi irodalmi szalont tartott fenn VII. kerületi lakásán. Ugyancsak hagyomány volt a kilencvenes évek elejétől a nagy karácsony előtti fogadás, ahol nemcsak az asztalon voltak krémek, hanem a hivatalos irodalmi eseményeken kívül ott találkozott legnagyobb létszámban az akkor induló írónemzedék krémje is.

A sokak által szeretett és tisztelt házigazda elkeserítően fiatalon, 56 évesen hunyt el 2010-ben. A betegséggel harcolva egyszer, 2009 karácsonyán még elkészítette az évek alatt tökélyre fejlesztett menüsort, aztán feleségére, Tunyogi Erzsébet terapeutára, a születéskor központi idegrendszeri sérülést szenvedett gyerekek játékterápiájának kidolgozójára és geológus lányukra, Emesére hagyta – nemcsak a recepteket, hanem még a beszerzési helyek listáját is. Úgyhogy 2010 óta minden decemberben változatlan a menü, és változatlan a Bélára szeretettel emlékező társaság is.

További megemlékezéseket az Örökemlékül.hu oldalon olvashatsz.

Hogy mi van az asztalon? A hagyományos magyar és mediterrán ízek kombinációja. Fő fogások: egyedi fűszerezésű fasírtgolyók, baconbe göngyölt csirkemáj, marinírozott hal. Saláták: currys csirkesaláta, tojássaláta, olívás-paradicsomos kagylósaláta, polipocskás saláta, svédgomba. Kencék: halkrém, tojáskrém, körözött, májpástétom. Legalább kétféle házi kenyér, „sárga” (kukoricás) és barna (korpás) változatban.

Sokfűszeres májpástétom

Dobd fel az unalmas kenőmájast! A receptet Peti anyukájától tanultam, köszönöm szépen! Picit változtattam rajta, tovább gondoltam - én kacsamájassal készítem, nekem az ízlik jobban. ...

www.orokemlekul.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...