Emlékek az ünnepi asztalnál

Kevés dolog segít jobban a személyes emlékek felidézésében, mint az ünnepi asztal. 

Elhunyt szeretteink, barátaink jutnak eszünkbe az olyan apróságokról, mint a leves illata, a teríték - a kissé megkopott aranyszegély a nászajéndékba kapott tányéron, a ritkán elővett metszett üvegpohár, a csípős paprikakrém a tálkában, ahogy apánk szerette, a bor, amit azért vettünk, mert néhai barátunk ajánlotta. Egy ilyen régi szép emlékről és annak megőrzéséről szól az alábbi történet is.

Bodor Béla költő, regényíró, kritikus, irodalomtörténész, nem utolsó sorban a műkedvelő költők munkásságának tüneményes humorú szakértője az egyik legbarátságosabb ember volt Magyarországon. Szívügyének tartotta a fiatalok felfedezését és az eredeti tehetségek segítését. Ennek megfelelően hosszú éveken át igazi irodalmi szalont tartott fenn VII. kerületi lakásán. Ugyancsak hagyomány volt a kilencvenes évek elejétől a nagy karácsony előtti fogadás, ahol nemcsak az asztalon voltak krémek, hanem a hivatalos irodalmi eseményeken kívül ott találkozott legnagyobb létszámban az akkor induló írónemzedék krémje is.

A sokak által szeretett és tisztelt házigazda elkeserítően fiatalon, 56 évesen hunyt el 2010-ben. A betegséggel harcolva egyszer, 2009 karácsonyán még elkészítette az évek alatt tökélyre fejlesztett menüsort, aztán feleségére, Tunyogi Erzsébet terapeutára, a születéskor központi idegrendszeri sérülést szenvedett gyerekek játékterápiájának kidolgozójára és geológus lányukra, Emesére hagyta – nemcsak a recepteket, hanem még a beszerzési helyek listáját is. Úgyhogy 2010 óta minden decemberben változatlan a menü, és változatlan a Bélára szeretettel emlékező társaság is.

További megemlékezéseket az Örökemlékül.hu oldalon olvashatsz.

Hogy mi van az asztalon? A hagyományos magyar és mediterrán ízek kombinációja. Fő fogások: egyedi fűszerezésű fasírtgolyók, baconbe göngyölt csirkemáj, marinírozott hal. Saláták: currys csirkesaláta, tojássaláta, olívás-paradicsomos kagylósaláta, polipocskás saláta, svédgomba. Kencék: halkrém, tojáskrém, körözött, májpástétom. Legalább kétféle házi kenyér, „sárga” (kukoricás) és barna (korpás) változatban.

www.orokemlekul.hu

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek