Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elmondjuk a gyereknek a könyörtelen igazságot a Mikulásról? Szavazz!

Amikor gyerekek voltunk, mindannyian izgatottan vártuk a Mikulást. Aztán olyan 7-8 évesen szembesültünk az igazsággal, hogy a nagyszakállú valójában nem létezik. 

A minap arról meséltünk nektek, hogy a szerkesztőség tagjai hogyan leplezték le a Mikulást gyerekkorukban. Az igazat megvallva mindannyian szerettünk csizmát pucolni, dalokkal várni a Mikulásnak öltözött családtagunkat, ismerősünket, és a legtöbben kiborultunk a szörnyű igazságtól, hogy a nagyszakállú csak mese.

Mit tehet ilyenkor egy szülő? Meddig hazudhat a nagyszakállúról? Kötelesek vagyunk elmondani a gyerekünknek az igazságot a Mikulásról? Mielőtt a kérdésekre válaszolunk, fontos tisztázni, hogy a szülőkben ilyenkor kettős érzések játszódnak le. Egyrészt borzasztóan boldogok attól, hogy látják a gyereküket örülni a Mikulás által hozott ajándékoknak. Másrészt van egy kicsi bűntudatuk amiatt, hogy hazudnak a gyereküknek a Mikulásról.

Hazugság?

Melinda Wenner Moyer tudományos szakújságíró szerint kegyes hazugságnak számít, ha füllentünk a gyerekeknek a Mikulásról, fogtündérről vagy a Jézuskáról. Nem kell emiatt bűntudatot éreznünk. Egészen másként vélekedik a témáról Dr. David Kyle Johnson filozófiaprofesszor, aki szerint igenis figyelembe kell vennünk a bűntudatot, és három ok miatt érdemes elkerülni a Mikulás-hazugságot:

  • mert indokolatlan hazugság,
  • veszélyezteti a szülőkbe vetett bizalmat a gyerekek részéről,
  • hiszékenységre és rossz motivációjú viselkedésre ösztönöz.

Johnson úgy látja, a fantáziának megvannak a maga előnyei, de a Mikulásról szóló hazugság a gyerekek képzelőerejének többet árt, mint segít, mert a gyerek nem elképzeli, hanem szentül hiszi, hogy a nagyszakállú létezik.

A professzor szerint ezért akkor járunk el a legjobban, ha a gyerekeknek mesélünk a Mikulás történetéről, de tisztázzuk velük, hogy a személy nem egy ma is létező alak. Ettől a gyerekek képzelőerője még megmarad, hiszen egy történetet mondunk el nekik Szent Miklósról, ami beindítja a fantáziájukat.

Moyer szerint ugyanakkor nem szabad a gyerekek előtt leleplezni a nagyszakállút, elég, ha körülbelül 8 éves korukban jönnek rá az igazságra, mert ekkor már megtanulnak különbséget tenni a rossz hazugság és a kegyes között.

Mivel Johnson vallási filozófiával foglalkozik, ezért úgy tartja, hogy a Mikulás titkának felfedésével nemcsak a szülőkbe vetett bizalom torpanhat meg, hanem a gyerekek hite is, könnyen hitetlenné válhatnak.

Most akkor mégsem hazugság?

Nehéz igazságot tenni a két álláspont között, mivel sok pszichológus is megosztott a kérdésben. A legtöbben azonban még mindig úgy gondolják, hogy a gyerekekben fenn kell tartani a Mikulásba vetett hitet, és hagyni kell, hogy csak idősebb korban jöjjenek rá az igazságra.

Receptajánló:

„Azok az emberek, akik rituálékat kapcsolnak a Télapóhoz vagy a karácsonyhoz, szó szerint emlékeket teremtenek a gyerekeikkel” – mondja Kelly-Ann Allen pszichológus, aki úgy véli, hogy a mítoszok fenntartásával épphogy mélyíteni lehet a családi hagyományokat és a társadalmi tapasztalatokat. A szülőknek azonban a gyerek életkorának megfelelő döntéseket kell hoznia, így három éves korban még teljesen rendben van, és abszolút kegyes hazugságnak számít, ha azt mondják, hogy a Mikulás létezik, de rá kell érezniük arra, ha eljött az igazmondás ideje.

A téma kapcsán korábban több magyar gyerekpszichológussal is beszélgettem. Ők is azon az állásponton vannak, hogy a gyerekek képzelőerejének jót tesz, ha hisznek a Mikulásban, olyan 6-7 éves korban viszont eljön az idő, hogy a nagyszakállú lelepleződjön. Ez persze általában trauma egy ilyen korú gyerek életében, de egy hosszú beszélgetéssel feloldhatóak a rossz érzések.

Szavazz!

A te gyereked már tudja az igazságot a Mikulásról?

Ezeket olvastad már?

via és via

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2019-12-06 14:18

A Mikulás-várása, a Mikulás legendája a gyermekei számára igaz, egy bizonyos korig. Nem kell túlmagyarázni, hogy hazugság, meg mi a könyörtelen igazság? A gyerekek mesevilágban élnek és ez pont bele illik. Viszont ne feledkezzünk meg Szt. Miklós püsökről, aki névnapján megajándékozta a szegény gyerekeket. Az Ő legendája él tovább a Mikulás történetében. A Télapó az nem ugyanazt jelenti, mint a Mikulás, de funkciójuk ugyanaz: ajándékozás.