6-féle cukormentes csokimikulást teszteltünk - őszintén meglepődtünk a kínálaton

Egyre többen étkeznek ma már valamilyen okból cukormentesen. Lássuk, ők miből választhatnak, ha mikuláscsokit ennének!

Nyakunkon a december, hétvégén kezdődik az adventi időszak, és jövő héten már itt is az első decemberi ünnep. Rengeteg kisgyerek várja ilyenkor a Mikulást, és jó néhány felnőtt is örömmel veszi, ha talál valami kis meglepetést reggel a csizmájában.

A Mikulás ünnepe elképzelhetetlen csokoládé mikulás nélkül. Ma már felsorolhatatlan formájú, ízesítésű, díszítésű, méretű csokifigurákkal találkozhatunk az üzletekben - mi idén úgy határoztunk, hogy a cukormentes mikulás csokik kínálatát vesszük górcső alá. Őszinte leszek, nagyon meglepődtünk a helyzeten.

Kinek lehet szüksége a mikulásfigurák cukormentes változatára?

Gyakorlatilag bárkinek. Ma már egyre többen választják egészségük védelme érdekében a cukormentes étkezést, közülük biztosan akadnak olyanok, akik az aszalt vagy friss gyümölcsök, mogyoró mellé szívesen elfogyasztanak egy kis cukormentes csokit is. Emellett jól jöhet az épp fogyókúrájuk közepén tartóknak, az inzulin-rezisztenciával élőknek, és természetesen nem utolsó sorban a cukorbetegeknek.

Mit találtunk a boltokban?

A fenti - szerintem egyébként elég nagy - potenciális vásárlói kör nevében vetettük bele magunkat az ünnepi felkészülésben tobzódó üzletekbe - és egészen megdöbbentünk, hogy mennyire nehéz cukormentes csokoládét találni. Annak ellenére, hogy szerintem egyértelműen hatalmas igény lenne rá, ráadásul az édességipar egyéb területein dinamikusan erősödő piaci rész a cukormentes termékek köre. Személy szerint teljesen értetlenül álltam az előtt a tény előtt, hogy népszerű, akár nagy hipermarketekkel rendelkező üzletláncokban is elvétve találtunk cukormentes termékeket, és ezeket is gyakorlatilag egy gyártótól. De volt olyan nagy üzlet is, ahol egyáltalán nem volt ilyen termék.

Annak érdekében, hogy egy kicsit bővítsük a bemutatható cukormentes mikulásfigurák körét, egy különleges étrendekre specializálódott üzletbe kellett elmennem a fővárosban - nem is tudom, vidékről hogy lehet ezt megoldani. Igaz, az üzletnek van webshopja, legalább onnan lehet rendelni vidékre is szezonális termékeket.

Cukormentes csokimikulás minihadsereg

Na de lássuk a cukormentes csokimikulásokat!

Mikor menet közben kiderült, hogy elég szűkös a bemutatható termékek köre, úgy döntöttem, hogy jöhet tej-, és étcsoki is, bármilyen méretben, alakban és ízesítésben. Az elhatározás ellenére itt sem volt nagy mozgástér, a fellelhető kínálatban csak és kizárólag Mikulás alakú csokik voltak (se angyalka, se hóember), és extra ízesítés nélkül, tej- vagy étcsokis változatban. Édesítésre más-más szereket használtak, ezeket majd a termékeknél említjük.

1. Szerencsi Diabon - tejcsokoládé fruktózzal

Szerencsi Diabon - tejcsokoládé fruktózzal

Már az első terméknél le is lövöm, hogy a bevezetőben említett gyártó, amelyiknek a termékei a legtöbb helyen kizárólagosan fellelhetőek voltak, a Szerencsi Bonbon Kft. volt. A gyors piacfelmérésből úgy tűnik, a nagy gyártók közül egyelőre ők fordítanak figyelmet arra, hogy a cukormentes termékek igényeit is kielégítsék. Ezt a tejcsokoládés terméküket fruktózzal édesítik, ami nem tekinthető energiamentes édesítőszernek, bár felszívódása valamelyest lassabb, mint a glükózé. Ennek megfelelően 37 g (/100 g) szénhidráttartalmának 100%-a cukor, amelyet a napi szénhidrátbevitelbe teljes mértékben be kell számítani. Energiatartalma magas, 609 kcal/100 g.

A kóstolás során egyöntetűen arra a megállapításra jutottunk, hogy a termék egy kicsit túl édes, valamint, hogy a klasszikus, régi csokimikulás ízt hozza vissza. (Döntse el mindenki maga, hogy ez jó-e vagy rossz.) Az állagánál úgy éreztük, hogy kicsit szétválik, nem homogén, szemcsés, és van, aki kiérezte az édesítő mellékízét is.

2. Szerencsi Diabon - étcsokoládé fruktózzal

Szerencsi Diabon - étcsokoládé fruktózzal

Ez a termék az első termék étcsokis változata, szintén fruktózzal édesítve. Energiatartalma valamivel alacsonyabb, mint a tejcsokis változaté (578 kcal/100 g), szintúgy beszámítandó szénhidráttartalma 38 g, amiből 35 g cukor.

Ha csak az íz számítana egy cukormentes csoki megítélésében, akkor ebben a körben ez a termék vitte volna el a pálmát. Azt persze hozzá kell tegyük, hogy felnőttek kóstoltuk, akik amúgy is nyitottabbak vagyunk a nem túl édes, kesernyés étcsokiíz felé. Lehet, hogy a gyerekek más véleménnyel lennének róla. A fruktóz mellékízét egyikőnk sem érezte ki, de mindannyian furán, és kicsit csalódottan álltunk az előtt a tény előtt, hogy az étcsokoládék semmilyen formázást nem kaptak, míg a tejcsokiknál szépen kialakították a Mikulás arcát, puttonyát stb.

3. Szerencsi Paleobon - étcsokoládé eritrittel és steviával

Szerencsi Paleobon - étcsokoládé eritrittel és steviával

A Szerencsi Bonbon Kft. harmadik terméke, amely a Paleobon névvel a paleolit étrendbe illeszthetőségére utal. Eritrittel és steviával ízesített termék, mi most egy kis kiszerelést találtunk, de megtalálható nagyobban is. Az eritrit és a stevia energia- és szénhidrátmentes édesítőszereknek tekinthetőek, így a 33 g (/100 g) szénhidráttartalomból mindössze 0,5 g cukor, így ez a termék a leginkább beilleszthető a cukormentes étrendekbe. Ennek megfelelően energiatartalma is alacsonyabb az előző két termékénél: 484 kcal/100 g.

Cukormentes étrendbe illeszthetőség szempontjából ugyan ez a csoki lenne a nyertes, de ízre sajnos csalódást okozott. Erősen érezhető az édesítőszerek mellékíze, még nekünk is túl keserű volt, ez ízlett mindannyiunknak a legkevésbé. (Ez a tény is rávilágít arra, hogy milyen nehéz is a választás speciális étrendek esetén, illetve arra is, hogy bőven lenne még min dolgozniuk a termékfejlesztőknek ezen a piacon.)

A fenti három termékkel ki is merült az ismert élelmiszerüzletek cukormentes csokimikulás kínálata, úgyhogy nyakamba vettem a várost, és elmentem egy ismert, különleges étrendekre specializálódott üzletbe. A kínálat sajnos itt is meglehetősen szűkös volt, lássuk, mit találtam!

4. Microse tejcsokoládé fruktózzal

Microse tejcsokoládé fruktózzal

A Microse Kft. egy szintén hazai vállalkozás, akik a hagyományos édességtermékek mellett cukormentes szezonális termékeket is készítenek. Az ő kínálatukban is szerepel fruktózzal édesített tejcsokoládé figura, amelynek beszámítandó szénhidráttartalma magasabb az első termékénél: 48 g (/100 g), amelyből 48 g cukor. Energiatartalma 591 kcal/100 g.

Az első termékhez hasonlóan ezt a fruktózos tejcsokit is túl édesnek találtuk, érezhető mellékízzel. Ha viszont a külső is számít, akkor szerintem ő a nyertes.

5. Microse tejcsokoládé maltitollal

Microse tejcsokoládé maltitollal

A fruktózos változatok mellett maltitollal édesített tejcsokis termékük is van - igaz, ezt most extrém pici, 12 grammos kiszerelésben találtuk csak meg az üzletben. Ez persze nem baj, hiszen ez is egy megfelelő módja az adagnagyság kontrollálásának, és bőven elegendő mennyiség arra, hogy ha valaki csak a csoki ízére vágyik diétája során. A maltitol ún. cukoralkohol (ebbe a csoportba tartozik pl. az ismertebb xilit(ol)/nyírfacukor is). Ennek a maltitolos tejcsokoládés terméknek a szénhidráttartalma 47 g, amiből a napi bevitelbe azonban csak 60%-át kell beleszámolni. Energiatartalma 532 kcal/100 g. A kis kiszerelés persze relatíve magasabb árral párosul, ha a kilónkénti árat nézzük, akkor ez a termék a legdrágább, mégpedig elég jelentős mértékben.

Íz szempontjából talán ez a csoki volt a legmegosztóbb, nekem nagyon ízlett, a kollégáknak viszont kevésbé, ők inkább kiérezték a mellékízt.

6. Microse étcsokoládé maltitollal

Microse étcsokoládé maltitollal

Az előző terméket megkóstolhatjuk étcsokis változatban is, szintén maltitollal édesítve. Ennek szénhidráttartalma 41 g (/100 g), energiatartalma ennek is alacsonyabb, 492 kcal/100 g.

Ennél a terméknél mindannyiunk első megjegyzése az erős mellékíz volt, így sajnos nem lett a kedvencünk.

Összefoglaló táblázat:

NévKiszerelés

Íz (1-3 pont)

Beszámítandó szénhidr./dbÁr/dbÁr/kgHol vettük?
1. Szerencsi Diabon tej - fruktózzal40 g

1

15 g279 Ft6 975 FtAldi
2. Szerencsi Diabon ét - fruktózzal30 g311 g279 Ft9 300 FtAldi
3. Szerencsi Paleobon ét - eritrittel, steviával18 g10 g219 Ft12 167 FtAldi
4. Microse tej - fruktózzal70 g234 g599 Ft8 557 FtdiétABC
5. Microse tej - maltitollal18 g24 g209 Ft11 611 FtdiétABC
6. Microse ét - maltitollal12 g13 g205 Ft17 083 FtdiétABC

A fentiek tükrében láthatóan nincsenek könnyű helyzetben azok, akik cukormentesen szeretnék ünnepelni a Mikulást. Érdemes időben beszerezni a csokifigurákat, ha biztosra szeretnénk menni a meglepetéssel!

Ha pedig tudtok még cukormentes csokimikulás lelőhelyet, ne titkoljátok tovább, áruljátok el nekünk is!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.