Nagy bajba kerülhet a csirkehús az élelmiszerárstop miatt

Bár a magyar kormány szerdán délután bejelentette, hogy az élelmiszerárstopot július 1-ig meghosszabbítja, a szakértők szerint egyes termékek – így például a csirkehús – eltűnhetnek a boltok húspultjaiból.

Kedden jelentette be a magyar kormány, hogy egészen július 1-ig fenntartja a bolti árstopot, ahogy az viszont a Napi.hu cikkéből és Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatójától (BTT) is kiderül, a termelők alapanyag-költségeinek növekedése, az orosz-ukrán háború és az újra feltűnő madárinfluenza miatt hamarosan hiány lehet a csirkehúsból a magyar boltokban.

A meghosszabbított árstop nem feltétlenül tesz jót a piacnak

A takarmány-, az energia- és az egyéb költségek olyan mértékben növekedtek az elmúlt hónapokban, hogy azt már lehetetlen kigazdálkodni, Ezeket a plusz költségeket pedig mindenki megpróbálja érvényesíteni az átadási árakban.

Míg egyelőre a fogyasztó nem érzi ezeknek a többletköltségeknek a hatását, addig a meghosszabbított árstop lejárta után az árnövekedés sokkal intenzívebben fog látszódni a boltokban a csirkehús, kiváltképpen a csirkemell és a csirkefarhát esetében.

Az említett termékek kikophatnak a boltok kínálatából, ugyanis a kiskereskedő már nem fogja tudni beszerezni őket, a feldolgozók pedig a hazai piactól elfordulva inkább külföldön, jobb áron értékesíthetik termékeiket. Ahogy azt Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója a Világgazdaság cikke szerint egy nemrég tartott konferencián elmondta, ebben az esetben megjelenhet a boltokban a bizonytalan eredetű importáru is.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek