Óriásit drágulhat a liszt, ha vége lesz az élelmiszerárstopnak

A kormány által bevezetett élelmiszerárstop végével nagyot nőhet a liszt ára, a szakértő szerint a drágulás pedig a fogyasztói árakon is látszódni fog majd.

A fogyasztóknak is nagyobbra kell nyitniuk majd a pénztárcájukat, ha lisztet szeretnének vásárolni a jövőben, a május 1-ig tartó élelmiszerárstop végével ugyanis jelentősen drágul majd a liszt – erről beszélt Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A szakértő elmondásai szerint a jelenlegi lisztárak a nagyjából a 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva, a piacon jelenleg azonban 130-135 ezer forint a búza tonnánkénti átlagára. Az előbb említett alacsonyabb ár csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a tavalyi évről áthozott olcsóbb búzák is.

A szakértő szerint érezhető lesz a liszt drágulása

Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának – amennyiért a malmok a zsákos kiszerelésű finomlisztet értékesítik – 200-220 forint körülire kell emelkednie

- nyilatkozta Lakatos Zoltán.

Az élelmiszerárstop feloldása utáni drágulás mellett a vásárlóknak arra is számítaniuk kell, hogy amennyiben a nyáron a malmok elérik ezt a 200-220 forintos átadási árat, úgy a boltokban még magasabb lisztárakkal találkozhatunk, az aratás idején pedig még durvább indulóárak alakulhatnak ki a gabonapiacon. Lakatos Zoltán szerint az árszint hamarosan olyan magasra kerülhet a kereskedelemben , hogy az már a fogyasztás érzékelhető csökkenésével fog járni.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek