Komoly lépésre határozta el magát a spanyol kormány: törvénnyel léptek fel az országot sújtó élelmiszer-pazarlás ellen, amelyet a parlamentben meg is szavaztak a képviselők. Az éves szinten hulladékká váló étel mennyisége eléri az 1,2 millió tonnát is, így nem csoda, hogy a törvényhozók felléptek az élelmiszer-pazarlás ellen.
A törvény az élelmiszerboltokat és a vendéglátóipari egységeket érinti: a boltoknak terveket kell kidolgozniuk a veszteség és a hulladék megelőzésére, a szabályok be nem tartása pedig komoly összegű (ezertől 100 ezer euróig terjedő) bírsággal jár majd.
A boltoknak és éttermeknek az alábbi módokon kell majd csökkenteniük a pazarlásukat:
- Az éttermekben biztosítani kell a vendégek számára a megmaradt étel díjmentes, lehetőleg újrahasznosítható csomagolásban történő hazavitelét.
- A boltokban értékesíteni kell az egészségügyi előírások szerint megfelelő, de hibás élelmiszereket, azok eladását.
- A közeli lejáratú termékek eladását kedvezményekkel kell ösztönözni.
- A mégis megmaradó élelmiszereket pedig szintén nem szabad kidobni: a fogyasztható állapotúak társadalmi szervezetekhez kerülnének, a már nem alkalmas ételből pedig állati takarmány vagy bioüzemanyag válna.
2030-ra a termelésben és forgalmazásban 20%-os, míg a kiskereskedelemben és a háztartásoknál 50%-os csökkenést szeretnének elérni a szemétbe dobott élelmiszerek terén.
Hírek, érdekességek, újdonságok: