Az egész világon hiány volt az élelmiszerből, mely most visszatér

Hónapok óta teljesen eltűnt a francia boltok polcairól az ikonikus dijoni mustár, sok helyen egyáltalán nem, vagy csak limitáltan lehetett kapni az ételízesítőt.

Néhány hónappal ezelőtt a Nosalty is beszámolt arról, hogy fogytán van a híres dijoni mustár, az éghajlatváltozás miatt ugyanis szinte teljesen kiesett a tavalyi termés. A hiánynak úgy tűnik, vége, októbertől pedig újra nagyobb mennyiségben hozzá lehet majd jutni a mustárhoz.

Az alapanyaghiányt a 2021-es nyári hőhullám okozta, amely óriási károkat okozott a kanadai termésben. Az ország a világ legnagyobb mustármagtermesztője, a Franciaországban feldolgozott vetőmag közel 80 százaléka Kanadából, a maradék 20 százalék pedig Burgundiából származik – derül ki a Telex.hu cikkéből.

Visszatér a dijoni mustár!

A dijoni mustármagtermesztésnek a középkorra visszamenő története van, az elmúlt években azonban hatalmas károkat szenvedtek a különböző termőterületek: 2017 és 2021 között 12 ezer tonnáról 4 ezer tonnára csökkent a termés a rovarkárok miatt.

Júniusban felhívást intéztek a francia termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. Ahhoz, hogy motiválják a termelőket, kétszeresére emelték a mustármag árát, a szezon végén pedig a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma pedig 160-ról 500-ra nőtt. Ennek köszönhetően idén októberben visszatér a boltok polcaira a dijoni mustár, a termelők szerint pedig 2023 elejére teljesen megszűnhet a hiány.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek