Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eláruljuk, hol vedd a húsvéti sonkát és a tojást

Már csak néhány nap van húsvétig. Hol szerezd be a hozzávalókat az ünnepi asztalra? Piacon és boltokban jártunk, hogy segítsünk.

Húsvétra sok mindent be kell szerezni. Vannak, akik már túlestek a bevásárláson, de vannak, akik még előtte állnak. Nekik szeretnénk segíteni abban, hol vegyék a sonkát és a tojást az ünnepre. Hogy felmérjük a terepet, ellátogattunk a budapesti Lehet téri piacra és a nagyobb szupermarketekbe.

„Legjobban a sertéscomb fogy ilyenkor” - árulja el nekünk az egyik piaci hentesnél Marianna. A combsonka mellett a csülköt és a parasztsonkát is szeretik a magyarok.

A sonkák esetében nem tapasztalható drágulás a tavalyi évhez képest. A Lehel piac összes hentese azt mondta, hogy ugyanolyan áron árulja a sonkákat, és húsvét előtt nagy rohamra számítanak.

Nézzük, általánosságban mennyibe kerülnek az egyes termékek a Lehel piacon:

  • hagyományos füstölt darabolt comb: 2790 Ft/kg
  • hagyományos füstölt darabolt sonka: 2990 Ft/kg
  • hagyományos füstölt felsál: 3190 Ft/kg
  • füstölt csülök: 1590 Ft/kg
  • pulykamellsonka: 3200 Ft/kg

​Más budapesti piacokat is megnéztünk, és ott is hasonló árakat tapasztaltunk a henteseknél.

A sonka esetében akkor járunk a legjobban, ha a piacon vesszük. A bolti változatok között lehetnek olcsóbbak, de sok néhány esetben gyorsfüsttel készülnek és vizesebbek is. Ha nem tudunk piacra menni, csak szupermarketbe, akkor mindenképp nézzük meg a sonka csomagolásán, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz. Válasszuk a prémium minőséget! Lehet, hogy drágább, de finomabb is.

Olcsóbb is lett, meg nem is

Karácsony előtt brutális drágulás volt a tojáspiacon a fipronilbotrány miatt. Az adventi időszakban néhol 60 forintot is kellett fizetni darabjáért. Míg az év elején egy darab M-es tojás átlagára 53,63 Ft, az L-esé 57,3 Ft volt, addig az előbbi átlagára most 44,7 Ft, utóbbié 49,07 Ft – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból.

Ezeket süsd otthonra tojásból:


„Karácsony óta változtak az árak, olcsóbban adjuk a mélyalmos tojást” - erősíti meg az áresést Marcsi, aki árul a budapesti Lehel piacon. Az épületben sétálva a legtöbb standnál L-es és XL-es méretű tojásokat árulnak, darabjukat 50 és 56 forintért.

„Körülbelül 6 és 8 forintot drágultak a tojások tavalyhoz képest” – mondja Marcsi, megjegyezve, hogy még így is az XL-es tojás a legkelendőbb. Húsvét tájékán átlagosan 30-45 darabot visznek belőle haza a magyar családok. Ez a legjobb a hímes tojásnak, mert szép nagy, de a sütikhez is ezt választják a legtöbben.

A boltokban sem rossz a helyzet. Három boltot néztünk meg, mindháromban az átlagárhoz közeli értékben kapható a tojás:

  • Tesco: a magyar XL-es tojás ára 52 forint, az L-es 50 forint,
  • Auchan: 50 forint az L-es és az XL-es magyar tojás is,
  • CBA: csak L-es tojást találtunk, 52 forintért, de ez is magyar termelőtől volt.

A tojásoknál megnéztük a származási helyét is. A piacon kizárólag magyar termelőktől vásárolt tojásokat árulnak, de ugyanez igaz a bolti tojások többségére is. Talán annyi különbség tapasztalható, hogy nem minden boltban kapható XL-es méretű tojás, csak M-es és L-es. Ár szempontjából viszont mindegy, hol vásároljuk őket.

Ne feledjétek, a húsvéti bevásárlást csütörtökig tudjátok elintézni, illetve még szombaton tudjátok megvenni, amit elfelejtettek. Nagypénteken, húsvét vasárnap és hétfőn a boltok és piacok zárva tartanak.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!