Mit érdemes enni, és mit kerüljünk, ha ekcémánk van?

Nincs olyan étrend, ami egységesen mindenkinek beválik, aki ekcémával küzd, hiszen minden eset más és más. Vannak azonban olyan ételek, amelyek alapvetően jót – vagy éppen rosszat – tehetnek egy ilyen gyulladásos bőrbetegségnek.

Az ekcéma – vagy másnéven dermatitisz – a gyulladásos bőrbetegségek közé tartozik. Jelezheti ezt a kondíciót a kivörösödött, száraz, viszkető bőr, de egyes esetekben akár olyan mély repedéseket is kialakíthat, ami vérzést eredményez. Ezek általában a kezeken, a csuklón illetve a könyökök környékén jelentkeznek, de tényleg igaz: minden eset egyedi. Ha mi magunk is ekcémával küzdünk, akkor biztosan próbálkoztunk már számtalan patikában kapható csodaszerrel, krémmel, lemosóval vagy ápolóval. De arra gondoltunk már, hogy az étkezésünkön változtassunk? Ha eddig nem, most itt az ideje!

Az áfonya például jót tehet!

Jó tudni, hogy a gyulladáscsökkentő élelmiszerek alapvetően jót tehetnek ennek az állapotnak, míg más alapanyagok súlyosbíthatják a kellemetlenségeket. Több kutatás is rámutatott már, hogy ez a bőrprobléma gyakran jár együtt ételérzékenységgel vagy -allergiával, amelyben általában az alábbiak érintettek:

  • tehéntej
  • mogyoró
  • tojás
  • szója
  • búza
  • halak és kagylófélék.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki, aki ekcémás, allergiás ezekre az élelmiszerekre. Most pedig térjünk át azokra az élelmiszerekre, amelyek támogathatják a szervezetünket, ha ilyen kondíciótól szenvedünk!

Ezeket az ételeket fogyasszuk

Ómega-3

Kifejezetten jót tehetnek a bőrünk állapotának a különböző ómega-3 zsírsavban gazdag halfélék, ami kulcsfontosságú tápanyag a gyulladásban lévő szervezetnek. Ilyen lehet például a lazac, a tonhal, valamint a szardínia. Természetesen a jótékony hatást csak akkor tudjuk kihasználni, ha nem vagyunk allergiásak ezekre a halfélékre – vagy nem követünk vegán étrendet –, de ilyen esetben szedhetünk étrend-kiegészítőt is.

Probiotikum

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek hozzájárulnak a bél egészséges működéséhez, mivel megerősítik annak immunrendszerét, illetve a gyulladásokat is csökkenthetik. Itt említhetjük például a joghurtokat, a kovászos kenyeret, a savanyú káposztát, a misót, valamint a különböző erjesztett savanyúságokat is.

Kvercetin

Szintén jó szolgálatot tehetnek a kvercetintartalmú ételek. Ez egy növényekben található flavonoid, ami antioxidáns és antihisztamin tulajdonságokkal bír.

Nagy mennyiségben található belőle például az almában, az áfonyában, a spenótban, a brokkoliban, a cseresznyében, a kelkáposztában, valamint a hagymában is.

Ezt kerüljük

A hozzáadott mesterséges cukrok, transzzsírok, feldolgozott húsok, vörös húsok, finomított szénhidrátok és tejtermékek mind gyulladást okoznak a szervezetben – így ezeket mindenképp érdemes mellőzni.

Ugyanez igaz a nikkelt tartalmazó élelmiszerekre, hiszen a nikkel fokozza a diszhidrotikus ekcéma tüneteit. Ez az adalék megtalálható a teljes kiőrlésű gabonában, a rozsban, a zabban, a kakaóban, a sütőporban, a szójatermékekben, a konzervekben és a szárított gyümölcsökben is.

Forrásunk volt.


Még több egészség itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek