Egyenesen a termelőtől!

Itt, a NoSaltyn is sokszor buzdítunk arra, hogy lehetőségetek szerint vásároljatok piacon, termelőktől, vagyis, amit csak tudtok frissen, biztos forrásból szerezzetek be.

Mostantól pedig az sem lehet kifogás, hogy nincs elég időtök vagy nem értek oda addig, amíg a piac nyitva van, mert úgy tűnik, a közösség összefogása minden problémára megtalálja a megoldást. Három olyan vállalkozást ajánlunk, melyekkel megkönnyítheted az egészséges élelmiszerhez jutást!

A Szatyorboltról korábban már cikkeztünk, akkor sok mindent megtudtunk Kármán Erikától, a kezdeményezés egyik kitalálójától. A Neked Teremhez hasonlóan itt is a közvetlenül termelőtől vásárlás hívei az üzemeltetők: a város több pontján is át lehet venni az előre megrendelt és összeállított csomagokat, a szezonalitásra a Szatyor kínosan ügyel. Saját boltjuk is létezik, a VIII. kerületi Gyulai Pál utcába akár napközben is betérhetünk, ha valami éppen kifogyott a készletünkből. Itt, ha nem is mindent, de jó pár terméket tartanak, némi zöldség-gyümölcs, sajt biztosan akad.

A Szatyor csapata "bevetésen"

A termelotol.hu valójában a kakukktojás, hiszen itt az oldal üzemeltetői nem szervezik meg a szállítást, ők lényegében a felületet biztosítják ahhoz, hogy bárki felvehesse a kapcsolatot kedvenc termelőjével, újakat ismerjen meg. Persze a gazdáknak sem utolsó – a felhasználók egymásnak ajánlják az általuk jónak ítélt termelők elérhetőségét. A termelotol.hu valójában egy adatbázis, a tojástól kezdve a házi tésztán át a vadhúsig válogathatunk a termékekben. Sokan már házhoz is szállítanak, de most is az a legjobb, ha többen összefogva megyünk el az előre megrendelt finomságokért.

Mitől bio a bio? >>

A fenti három kezdeményezés egyelőre a budapestieknek és környékbelieknek kedvez. Tudtok hasonló vidéki közösségi vásárlási lehetőségekről? Ha igen, osszátok meg velünk kommentben!

A Neked Terem már kicsit más tészta: valójában egy igazi piacozós webshop, az oldal böngészése közben úgy érezhetjük magunkat, mintha valamelyik csarnok kínálatában dúskálnánk éppen. Minden hétre jut aktuális ajánlat, a heti dobozokat 1–5 főre állítjuk össze idényzöldségek és -gyümölcsök kiválasztásával, amihez persze egyedileg rendelhetünk sajtokat, joghurtokat, szalámikat, akár mézeket. Minden élelmiszer megtalálható az oldalon, amire egy háztartásnak szüksége lehet. Tudomásunk szerint még egyedül a friss tőkehús vásárlása nem megoldott. A héten többször is van lehetőség a megrendelt csomagok átvételére: az erre kijelölt átadó pontokon. A rendeléshez csak egy regisztráció szükséges és az üzemeltetők arra is törekszenek, hogy bemutassák azokat a termelőket, akiktől vásárolunk.

E-számok: barát vagy ellenség? >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.