Egészséges (?) ételek gyerekeknek

Te is jót szeretnél gyermekednek, így mindent megveszel, ami "egészséges"? Azért csak óvatosan, mindig fusd át a címkét!

Sajnos nem csak a felnőttek, de a gyerekek között is egyre több a túlsúlyos, sőt az elhízott gyermek is, megjelent a korábban időskorinak nevezett 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a mozgásszervi betegségek gyakorisága is a fiataloknál.

Szülőként általában igyekszünk egészségesen táplálni gyermekeinket, tudjuk hogy jó, ha sok zöldséget és gyümölcsöt kínálunk, és jó esetben kerüljük a sok édesség adását.

De mi a helyzet a kimondottan gyerekeknek szánt, gyakran egészségesnek hirdetett ételekkel? Tényleg fenntartások nélkül adhatjuk őket csemetéinknek?

1. Reggelizőpelyhek

A gyereknek tetszik a doboz, és nekünk is, mert már messziről látszik, hogy mennyi vitamin és ásványi anyag van benne, ráadásul az egész család hajlandó megenni. De ha elolvassuk a címkét, akkor láthatjuk, hogy sok cukrot és kevés rostot tartalmaz, szénhidrát mellett gyakorlatilag más tápanyag nincs bennük, és jellemzően ezek is az élettanilag kedvezőtlenebb, gyorsan felszívódású fajták.

A cukrozott, csokis reggelizőpelyhek helyett készítsünk zabkását, amely étel ugyan szintén főleg szénhidrátokat tartalmaz, de ezek közül inkább a lassabban felszívódóakat, élelmi rostokat, ráadásul a hozzáadott cukortartalmat is mi szabályozzuk. Ha megfelelően érett, édes gyümölccsel kínáljuk, még csak nem is kell cukrot adni a kásához!

Ha mégis a dobozos reggelizőpehelynél maradunk, olyat válasszunk, amiben egy adagra legalább 3 gramm élelmi rost és kevesebb, mint 10 gramm cukor jut, és valóban tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat.

2. Müzliszelet

Ma az üzletekben már egész polcokat borítanak be a különböző ízesítésű müzliszeletek. Uzsonnára kitűnő választásnak tűnnek, de azért bánjunk ezekkel is óvatosan. Ezekben is sok a cukor, ráadásul gyakran még csokidarabokkal is dúsítják. Készítsünk otthon teljes kiőrlésű gabonával, mandulával, szárított gyümölccsel sk. müzliszeleteket, érdemes a gyerekeket is bevonni, így ő is tudja, hogy mit eszik. Megfelelően tárolva sokáig elállnak!

3. Gyümölcslevek

A gyümölcslevek gyártói szintén készítenek kimondottan gyerekek számára italokat. Napi 1-1 pohárral ezek az italok is beleférhetnek a gyermekek kiegyensúlyozott étrendjébe (kánikula idején a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás érdekében akár ennél nagyobb mennyiségben is), de azzal legyünk tisztában, hogy ezek nem nullkalóriás italok, viszonylag magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalommal. A választásnál figyeljünk arra, hogy az ital minél nagyobb százalékban tartalmazzon gyümölcsöt, és ne csak cukor illetve ízesítőanyagok szerepeljenek a címkéjén.

Gyümölcslevek helyett, amikor csak tehetjük, kínáljuk a gyerekeket valódi gyümölccsel!

4. Gyümölcsjoghurtok

Egy kis doboz natúr joghurt cukortartalma, ami természetes formában jelen lévő tejcukor kb. 5 gramm, míg a gyümölcsös változaté 15-16 gramm, és ez a többszörös mennyiség nemcsak a gyümölcsnek köszönhető, hanem a hozzáadott cukornak. Készítsük el másodpercek alatt saját gyümölcsjoghurtunkat: keverjünk a natúr joghurtba olyan gyümölcsöt, amit szeret a gyerekünk. Válasszunk érett gyümölcsöket, akkor külön édesíteni sem kell!

Olvastad már?

Fagyi és jégkrém egészségtudatosan

5. Félkész- és késztermékek

A gyerekek nagy része kedveli a különböző formájú, előre panírozott “húsokat”. De itt sem árt az óvatosság, gyakran a hús mennyisége az 50 %-t sem éri el, és magas a só- és adalékanyag-tartalmuk.

6. Gyerekeknek készült kekszek, piskóták, tejes sütik

Sok cukor, sok zsír, magas a telített zsírok mennyisége is, és elképesztően hosszúak az összetevőlisták. Egy piskóta sütése nem túl bonyolult dolog, alapvetően négy hozzávalóból készül, készítsük el akár a piskótát, akár a kekszeket mi magunk otthon, szórjuk meg gyümölccsel, kenjük meg házilekvárral, fogyasszuk őket saját készítésű gyümölcsös joghurttal!

Mire érdemes figyelni?

  1. Olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Ne csak az energiatartalomra figyeljünk, hanem a telített zsírokat és a cukor mennyiségét is.
  2. A címkén található INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) értékek az “átlagos” felnőttre vonatkoznak, nem gyerekekre.
  3. Kerüljük a félkész-, késztermékeket!
  4. Figyeljünk a mennyiségre, alkalmanként belefér a gyerek kedvence is, de ne legyen mindennapos.
  5. Mindig legyen otthon zöldség és gyümölcs, és lehetőség szerint ne halmozzunk fel készletet sós és édes rágcsálnivalókból.
  6. A bio és a kézműves szavakat sokan az egészséges szinonimájaként használják. Olvassuk el a címkét, hiszen egy bio, valódi gyümölccsel készített kézműves joghurt is tartalmazhat rengeteg cukrot.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.