Édesen, egészségesen xilittel

A neve hallatán kissé idegenkedünk tőle, axilit vagy más néven nyírfacukor jó barátja a cukorbetegeknek, és megóvja a fogakat.

{ CKÉP = 72938, 4 }

Nem is gondolnánk, hogy valójában egy természetes édesítőszerről van szó, amely bár külsőre hasonlít a kristálycukorhoz, mégis sok tekintetben egészségesebb annál, egészségügyi problémák megelőzéséhez és kezeléséhez is javasolt.

Amikor a természetes édesítőkre gondolunk, elsőre a méz jut eszünkbe, amely már évezredek óta része az ember étrendjének, de manapság számos gyógyhatása ellenére a fogyókúrázók magas cukortartalma miatt nem részesítik előnyben.
Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, ezért is tartalmaznak a rágógumik és a fogkrémek xilitet. Megakadályozza a szánkban a baktériumok letapadását – ennek köszönhetően a felső légúti fertőzések egyik ellenszere. A gyógyszerekkel szemben előnye, hogy nincs mellékhatása.
  1. Kelt tészta készítéséhez nem ajánlott, ugyanis az élesztő nem kedveli, és a tésztánk nem kel meg tőle.
  2. Kemény cukor készítéséhez sem alkalmas.
  3. Hideg üdítőkbe, például limonádéba nem javasolt, mert hasmenést okoz.

A xilit, vagyis más néven nyírfacukor másik pozitív tulajdonsága, hogy lassan szívódik fel, ezáltal növeli a jóllakottság érzetét, ezzel segítve a fogyás folyamatát. Lúgosító hatása miatt pedig részt vesz a szervezet savtalanításában.

Újabb jó hír a diabetikusoknak és a fogyókúrázóknak, hogy egyenletesen alacsonyan tartja a vércukorszintet, mivel a glikémiás indexe alacsony. A 0-100 közötti skálán a cukor indexe 68, a mézé 55, míg a xilité mindössze 7.

A xilit szintén természetes – és orvosilag is igazoltan biztonságos – édesítőszer, a legtöbb gyümölcs és zöldség alkotóeleme. Óriási előnye, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát és 75 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor (répacukor).

{ RKÉP = 59553, 3}

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.Használati utasítás

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.

NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.

Használati utasítás

{ RKÉP = 70268, 5 }

{ RKÉP = 63887, 5 }

Egyéb édesítőszerek

Mikor ne használjunk xilitet?

Cukor, méz kontra xilit

Legújabb receptek

Kapucíner jégkrém

Bemutatjuk a kávérajongók új nyári kedvencét: íme a kapucíner jégkrém! Csodaszép márványmintás, hűsítő, kirobbanóan kávés és selymesen tejszínes, egyszerűen el se tudunk ...

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.