Édesen, egészségesen xilittel

A neve hallatán kissé idegenkedünk tőle, axilit vagy más néven nyírfacukor jó barátja a cukorbetegeknek, és megóvja a fogakat.

{ CKÉP = 72938, 4 }

Nem is gondolnánk, hogy valójában egy természetes édesítőszerről van szó, amely bár külsőre hasonlít a kristálycukorhoz, mégis sok tekintetben egészségesebb annál, egészségügyi problémák megelőzéséhez és kezeléséhez is javasolt.

Amikor a természetes édesítőkre gondolunk, elsőre a méz jut eszünkbe, amely már évezredek óta része az ember étrendjének, de manapság számos gyógyhatása ellenére a fogyókúrázók magas cukortartalma miatt nem részesítik előnyben.
Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, ezért is tartalmaznak a rágógumik és a fogkrémek xilitet. Megakadályozza a szánkban a baktériumok letapadását – ennek köszönhetően a felső légúti fertőzések egyik ellenszere. A gyógyszerekkel szemben előnye, hogy nincs mellékhatása.
  1. Kelt tészta készítéséhez nem ajánlott, ugyanis az élesztő nem kedveli, és a tésztánk nem kel meg tőle.
  2. Kemény cukor készítéséhez sem alkalmas.
  3. Hideg üdítőkbe, például limonádéba nem javasolt, mert hasmenést okoz.

A xilit, vagyis más néven nyírfacukor másik pozitív tulajdonsága, hogy lassan szívódik fel, ezáltal növeli a jóllakottság érzetét, ezzel segítve a fogyás folyamatát. Lúgosító hatása miatt pedig részt vesz a szervezet savtalanításában.

Újabb jó hír a diabetikusoknak és a fogyókúrázóknak, hogy egyenletesen alacsonyan tartja a vércukorszintet, mivel a glikémiás indexe alacsony. A 0-100 közötti skálán a cukor indexe 68, a mézé 55, míg a xilité mindössze 7.

A xilit szintén természetes – és orvosilag is igazoltan biztonságos – édesítőszer, a legtöbb gyümölcs és zöldség alkotóeleme. Óriási előnye, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát és 75 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor (répacukor).

{ RKÉP = 59553, 3}

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.Használati utasítás

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.

NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.

Használati utasítás

{ RKÉP = 70268, 5 }

{ RKÉP = 63887, 5 }

Egyéb édesítőszerek

Mikor ne használjunk xilitet?

Cukor, méz kontra xilit

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Sajnos a Xilit aranyáron kapható :( (1 kg 2000 forint körül van) Pedig nagyon szimpatikus amiket olvasok róla, egyszer ki is próbáltam.

Törölt felhasználó

Ebben a hónapban 1750.-ft.

galiné jutka

Tegnap vettem 1kg xilitet 2475 fr-ért . Sajnos nagyon drága de a férjem is cukorbeteg egy hónapja én is az vagyok.Nem találtam olcsóbbat itt Tiszafüreden ahol élünk,s?t a reform boltba 4800fr-t 1kg.szörnyü.!

Törölt felhasználó

Bocsi,neked akartam írni,de lefelejtettem a hívatkozást. Remélem így is elolvasod

Törölt felhasználó

A xillitet ha a hónap els? hétf?jén szerzem be,akkor szállítási ktg nélkül 1950.- ft-ért veszem a neten

Manitia

Én 1 kg-ot 1600,-Ft-ért veszek Szegeden akciósan. Nem akciósan 1800,-Ft. Szerintem megéri, mert sokkal édesebb a normál cukornál, így kevesebb kell bel?le. :)

Törölt felhasználó

Egy buta kérdés. Xilitet a Candida-diétán lév? emberek is fogyaszthatnak?

Címlapról ajánljuk

További cikkek