A drágább mindig finomabb?

Az ár döntően befolyásolja, hogy mennyire kedvelünk egy éttermi fogást - állapították meg amerikai kutatók. Minél drágább valami, annál jobban ízlik. Vajon tényleg így van ez?

Aszalt szilvás kacsamell 1500 forintért vs. aszalt szilvás kacsamell 4000 forintért. Ti melyiket választanátok? Az amerikai Cornell University kutatói szerint az emberek többsége a második opciót találná ízletesebbnek, pedig egyazon étekről van szó. Tanulmányuk szerint a drágább fogásokat általában pozitívabban értékeljük, és azok a fogyasztók, akik kevesebbet fizetnek ugyanazért az ételért, többször panaszkodnak puffadásra, és gyakrabban van rossz lelkiismeretük étkezés után.

Aszalt szilvás kacsamell recept

A következtetések alapjául egy kísérlet szolgál, amelyben 139 vacsorázót invitáltak meg egy new yorki olasz étterembe, és felajánlották, hogy annyit ehetnek, amennyit csak szeretnének. A csoport egyik felének négy, a másiknak pedig nyolc dollárt számláztak fel mindezért. Bár a kísérleti alanyok mindkét esetben ugyanannyi mennyiségű ételt fogyasztottak el, a drágábban étkezők átlagban 11 százalékkal jobbra értékelték a menüt, mint az olcsóbb opció kiválasztottjai.

Az is kiderült, hogy akik kevesebbet fizettek, jellemzően többször beszéltek emésztési panaszokról, illetve gyakrabban volt lelkiismeret-furdalásuk, amiért állításuk szerint túl sokat ettek. A kutatókat meglepte a tény, hogy függetlenül az ártól, mindkét kategória tagjai ugyanannyi ennivalót raktak a tányérjukra, ám mégis sokkal elégedettebbek voltak azok, akiknek mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk.

Korábbi tanulmányok is hasonló eredményeket produkáltak: az ár szerves része az étkezési élménynek, és bár vaktesztek keretén belül az alanyok gyakran kedvelnek olcsóbb borokat, mégis nagyobb élvezetet jelent számukra olyat inni, amelyen borsosabb árcímkék vannak.

Ugyanez a helyzet a homárral is. Bár a tengeri állat nyers ára az utóbbi időben drasztikusan csökkent, az éttermek mégis vonakodnak attól, hogy olcsóbban árusítsák azt, mert az igazi élményhez a magas ár is hozzátartozik. De vajon ez tényleg így van hazánkban is?

(via The Huffington Post)

Hozzászólások (3)

Lilith Dark

Szerintem nem, bár csak a magam nevében beszélhetek, de én biztos, hogy akkor érzem jobban magam, ha nem költök egy vagyont egy adag ételre. Na nem azt mondom, hogy mindenb?l a legolcsóbbat kell, de feleslegesnek tartom, hogy ugyanazért az ételért 2x annyit fizessek, csak azért, hogy puccosabban érezzem magam. ;) Bár az is tény, hogy én jobban szeretem a cseppet kopottasabb, otthonosabb kisvendégl?ket, mint az olyan éttermet, ahol feszengek... Igazi proli lány vagyok, a szó nem negatív értelmében. :)

Törölt felhasználó

T. Lilith! Egyáltalán nem vagy proli lány. A mai megjátszós (tovább nem akarom részletezni) világban lehet, hogy nyitok egy éttermet, ahol mindent tízszeres áron fogok hirdetni és kínálni, így hamar meggazdagodom és ráadásul halálra röhögöm magamat ( nem magam, hanem magamat! ). Üdv.: Én ?

ma.il

A kognitív disszonancia üdvözletét küldi :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek