A drágább mindig finomabb?

Az ár döntően befolyásolja, hogy mennyire kedvelünk egy éttermi fogást - állapították meg amerikai kutatók. Minél drágább valami, annál jobban ízlik. Vajon tényleg így van ez?

Aszalt szilvás kacsamell 1500 forintért vs. aszalt szilvás kacsamell 4000 forintért. Ti melyiket választanátok? Az amerikai Cornell University kutatói szerint az emberek többsége a második opciót találná ízletesebbnek, pedig egyazon étekről van szó. Tanulmányuk szerint a drágább fogásokat általában pozitívabban értékeljük, és azok a fogyasztók, akik kevesebbet fizetnek ugyanazért az ételért, többször panaszkodnak puffadásra, és gyakrabban van rossz lelkiismeretük étkezés után.

Aszalt szilvás kacsamell recept

A következtetések alapjául egy kísérlet szolgál, amelyben 139 vacsorázót invitáltak meg egy new yorki olasz étterembe, és felajánlották, hogy annyit ehetnek, amennyit csak szeretnének. A csoport egyik felének négy, a másiknak pedig nyolc dollárt számláztak fel mindezért. Bár a kísérleti alanyok mindkét esetben ugyanannyi mennyiségű ételt fogyasztottak el, a drágábban étkezők átlagban 11 százalékkal jobbra értékelték a menüt, mint az olcsóbb opció kiválasztottjai.

Az is kiderült, hogy akik kevesebbet fizettek, jellemzően többször beszéltek emésztési panaszokról, illetve gyakrabban volt lelkiismeret-furdalásuk, amiért állításuk szerint túl sokat ettek. A kutatókat meglepte a tény, hogy függetlenül az ártól, mindkét kategória tagjai ugyanannyi ennivalót raktak a tányérjukra, ám mégis sokkal elégedettebbek voltak azok, akiknek mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk.

Korábbi tanulmányok is hasonló eredményeket produkáltak: az ár szerves része az étkezési élménynek, és bár vaktesztek keretén belül az alanyok gyakran kedvelnek olcsóbb borokat, mégis nagyobb élvezetet jelent számukra olyat inni, amelyen borsosabb árcímkék vannak.

Ugyanez a helyzet a homárral is. Bár a tengeri állat nyers ára az utóbbi időben drasztikusan csökkent, az éttermek mégis vonakodnak attól, hogy olcsóbban árusítsák azt, mert az igazi élményhez a magas ár is hozzátartozik. De vajon ez tényleg így van hazánkban is?

(via The Huffington Post)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...