Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu 5. - az "igazi"

Tiramisu 5. - az "igazi"
Tiramisu 5. - az "igazi"
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (147)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi megjegyzéssel, hogy van, aki konyakot is tesz a krémbe, de már az is egy továbbfejlesztett változat.
Ami kötelező elem: mascarpone, amaretto likőr (lehetőleg Disaronno), kávé és kakaópor. Se több, se kevesebb.
Valahogy úgy vagyok ezzel a tiramisu dologgal, mint AzEszter a Cézár salátával, valahogy vesszőparipámmá vált. A különféle mascarponét sosem látott, ne adj' Isten kakaóval készült, esetleg tejszínhabbal lefújt tiramisu-torzszülemények láttán-hallatán kipereg a hajam. 
További részletek és történet a blogomon.
Szóval a mindenféle, tojásfehérje felvert habjával készült "klasszikusnak" tartott tiramisu receptet - kiváltképp a mascarponés doboz fedelén lévő receptet - tessék gyorsan elfelejteni, mert semmi közük nincs az igazi tiramisuhoz.
Ha egyszer kipróbáljátok, sosem fogjátok másképp készíteni.
Elvileg 12 órán át kell hűtőben tartani, de a főzősuliban erre nyilvánvalóan nem volt mód, mondhatom, 3-4 óra múltán is isteni.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ez a mennyiség kb. 15 adagnak felel meg. A mennyiségeket értelemszerűen csökkenthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak.
  3. Majd az 1 kg mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz. (Elég kemény krém lesz, kitartás:) )
  4. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
  5. A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a mandulalikőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe/tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányban. A tepsi alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
  6. A krém felét rákenjük.
  7. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
  8. Rákenjük a krém másik felét.
  9. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.
  10. Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.
  11. Kb. 8x8-as kockára daraboljuk, és szitált nyers kakaóporral meghintjük.
  12. Ez a mennyiség pontosan egy 22x32 cm-es tálhoz elegendő.


  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 833
össznézettség: 898 388
elküldve: 273
receptkönyvben: 5 635
elkészítve: 454/527
Facebookon megjelent: 2

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

eredeti tiramisu Amarettoval

Hozzászólások (147)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeana
zeana / zeana Mon, 2019-02-18 10:25

Megcsináltam és óriási csalódás volt. Vendégségbe vittem, ezért meg sem kóstoltam előtte. Mindent a leírás alapján csináltam és a krém kemény és darabos lett. :(

Norcsi
Norcsi Sun, 2019-04-07 11:06

Elkeszitettem mar vagy hatszor es ma is ezt tervezem , de meg mindig isteni. Koszonom

Mammy
Mammy Mon, 2018-12-24 16:15

Elhiszem, hogy ez az egyik legjobb... de nekem ez most nem jött össze! Épp ott tartok, hogy belement a mascarpone a pasztörizált tojásos krémbe - de krém helyett valami tacsakos, ránézésre túrószerű, ízre erősen margarinra emlékeztető massza lett... Valami ötlet? Estére ezt várta mindenki... Boldog(abb) karácsonyt!

Mammy
Mammy Mon, 2018-12-24 16:40

Annyit már felfedeztem, hogy a hőmérsékletekre kell figyelni... ott lehetett a baj! Szerintem a mascarpone minősége is fontos - de nem volt választásom: nagy áruház saját terméke - vagy semmi!

tarisa
Tarisa / tarisa Mon, 2018-09-03 20:19

Hat nem tudom, en itt lakok olaszorszagban es multor eppen csinaltam tiramisut, de abban a receptben ( amit mellesleg hivatalos szakacsok mutattak be a tv-ben) volt tojasfeherje. ps: a Savoiardi pedig total ugyan olyan mint a babapiskota. Likort eletemben nem lattam es ereztem hogy raknanak e bele, pedig voltam mar jo par etteremben. Lehet mas regiokban raknak, de kozep olaszorszagban biztosan nem.

Ninocska
Ninocska Mon, 2018-01-29 22:08

Legjobb recept! Háromszor is elkészítettem, nagyon ínycsiklandozó, csak a habverésnél tényleg kitartónak kell lenni.

susieliom
Susieliom / susieliom Fri, 2016-12-23 17:18

Nagyon jó recept és remekül van leírva! A hűtőben állás után tényleg szeletelhető a tiramisu és szuper finom!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-11-09 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.11.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Norcsi
Norcsi Sun, 2015-11-29 15:34

en ma keszitettem eletem elso tiramisujat, soha nem vettem mascarpone sajtot de most olcson hozzajutottam es hat kiprobaltam en egy picit tobb cukrott tettem bele de isteni lett koszi a receptet.

Tiramisu_Mania
Tiramisu_Mania Wed, 2015-06-03 11:41

Kedves Juci!
Ez egy szuper recept (garantáltan ínycsiklandozó lesz a végeredmény), de én annyira nem hangsúlyoznám az eredetiséget, és különösen nem szólnék le más verziókat.
Én - szintén nagy tiramisu-rajongóként - is alaposan utánanéztem eme fenséges desszert eredetének és originál receptjének. Ez alapján a legalaposabb kutatást ezen az oldalon találod: http://www.annamariavolpi.com/page38.html

A feltehetően valóban eredeti recept pedig itt: http://www.annamariavolpi.com/tiramisu_le_beccherie.html

Abban igazad van, hogy csak sárgája volt először a krémben, ugyanakkor nem zabaglione-t kell készíteni (ezt csak ételbiztonság miatt találták ki később, ill. keresztezték ezzel az amúgy is ismert krémmel a tiramisut), tehát nyersen kell felverni a sárgáját.

Kávéból véletlenül sem szabad hosszú kávét csinálni, mindenképpen espresso-t kell használni (különben nem lesz elég kávés az íze), abból is lehetőleg észak-olasz, világosabb pörkölésűt - a jó espresso az, ami miatt otthoni körülmények között szinte lehetetlen reprodukálni az eredetit.

Alkoholt szintén nem kell beletenni. De ha már zabaglione-vel akarod csinálni (tényleg finom úgy is), akkor a krémbe kell tenni, mivel magában a zabaglione-ben van az alkohol, a jó kávéhoz önteni nem ajánlott (rossz kávét csinálni szintén nem). Amaretto helyett pedig jó minőségű Marsala bor kerül hagyományosan a zabaglione-ba.

Ettől függetlenül Olaszországban is csak nagyon kevés helyen csinálják a hagyományos recept szerint (eleve feledésbe került, melyik is az eredeti), szinte mindenhol tesznek bele tojásfehérjét - személy szerint ezt a változatot preferálom, mivel így jóval könnyebb, lágyabb lesz a krém. Ha jól felvered a tojásfehérjét, akkor nem fog se összeesni, se levet ereszteni, még 36 órával készítés után sem (a fehérje helyetti tejszíntől viszont én is irtózom). Tapasztalataim szerint amúgy 24 órás pihentetés után a legjobb :)

Szóval a tiramisu pont nem az a desszert, ahol érdemes lenne az eredetiséget hangsúlyozni. Sokféleképpen lehet finom változatot készíteni (én is rengeteg különböző verziót próbáltam már), mindenkinek az egyéni ízlése szabja meg, milyet érdemes csinálnia.

wicuSKA0311
wicuSKA0311 Wed, 2015-05-06 22:11

Kedves Juci!
Az első tiramisum, a Te recepted alapján és: TÖKÉLETES!!! :)
Ráadásul babát várok, így a pasztörizálás is egy extra pont a receptben!
Az amarettó helyett ételaromát használtam, a kávé pedig koffeinmentes volt.
Sokszor lesz még tiramisu desszertként, azt hiszem!
Köszönet a receptért!

fruzsina55
fruzsina55 Thu, 2014-11-13 22:47

majdnem az igazi de Olaszorszàgban nincs babapiskòta, a savoiardi keksz csak hasonlit
rà ; egyèbkènt sok hàziasszony a pavesini kekszet hasznàlja ès Firenze környèkèn
Alchermest tesznek bele: ami igaz mindig màsnapra lesz igazi

Garamira
Garamira Sun, 2014-09-14 18:24

Szia Stawberry! Nekem is ez volt az első Tiramisum! Sikerült, finom lett, mindenkinek ízlett és el is fogyott. Egy ötfogásos szülinapi meglepi desszerjeként zárta a menüsort. Mégsem hagyta ki senki ;) Köszönjük ezt a tuti receptet!

cilma
cilma Mon, 2014-05-26 08:37

A párommal készítettük el,és nagyon finom lett!Mi is picit több cukrot tettünk bele,és így remek lett! :)

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Sun, 2014-05-04 14:48

Kedves Juci, nem vagyunk egy nagy tiramisu rajongók, talán életemben egyszer csináltam, de most kaptam egy kiló Galbani mascarponet, és hosszas keresgélés utána a Te Tiramisud-ra esett a választásom. Előre bocsátom , két Étel-kritikussal élek együtt , a férjemmel és a fiammal. Nos, mindketten azt mondták, egymástól függetlenül, hogy ilyen finomat még nem ettek. Ez azért szuper, mert kb. fél éve Franciaországban voltunk, ott betévedtünk egy cukrászdába, és ott ettük életünk eddigi legfinomabb sütijeit, szóval igen-igen magas volt a mérce, de ez a tiramisu simán verte azokat is. Gratulálok a recepthez, s ha mindenki az ott leírtak alapján jár el, joggal számíthat egy kulináris élményre. Izgatottan várom a további receptjeidet. Üdv:: Szilvi

wiwievi
wiwievi Sat, 2014-05-03 20:21

Szia!Ma én is elkészítettem a receptedet, hát életem legrosszabb tiramisu-ja lett, olyan volt a krém benne mintha egy kocka rama-ba harapnék.Szóval nekem nem jött be.

esthajnal7
esthajnal7 Sat, 2017-05-06 09:48

wlwlevl. Úgy látszik kissé szenilis vagy, ugyanis 2013-01-23-án már írtál ide egy észrevételt:
"Ma megcsinálam a sütid, isteni finom lett, tökéletes a recepted, gratulálok hozzá."
Akkor ízlett, most meg nem????

nargaroth
nargaroth Wed, 2016-05-11 14:34

:))) Kocka Rama...hát ezen sírok...szerintem is próbáld meg mascarponéból csinálni, hanyagold a margarint és akkor hátha. Jó pár tiramisu receptet próbáltam és ez eszméletlen jó, nem kell itt rontani a levegőt és bizonygatni, hogy kezdő vagy és ízlésed sincs... vagy csináld margarinból és tegyél a tetejére sok-sok hulalát, mert ti azt szeretitek.

512
mascarpone 1 kg
babapiskóta 60 db
feketekávé 3 dl
amarettó 60 ml
tojássárgája 5 db
porcukor 5 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek