Így hagyj fel a dohányzással plusz kilók nélkül

A dohányosok legnagyobb problémája, hogy ha leszoknak, akkor meg is híznak. Szerencsére ki lehet ezt kerülni!

Fogadalom gyanánt vagy más döntés okán sokan próbálnak meg felhagyni a dohányzással. Van, aki azért tart tőle, mert a dohányzás abbahagyásával hízni fog, mások már tapasztalták is.

Így hagyj fel a dohányzással plusz kilók nélkül

Miért ilyen nehéz?

A dohányzással a szervezetünkbe kerülő nikotin 10%-kal emeli az anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás abbahagyásával testünk anyagcseréje visszaáll a normál szintre, vagyis kevesebb kalóriát éget. A nikotinnak étvágycsökkentő hatása is van, ha nemdohányzókká válunk, nő az étvágyunk.

Mérjük fel a helyzetet!

Először is győződjünk meg róla, hogy tényleg le kell-e adni a felszedett kilókat - ha eddig soványak voltunk, lehet, hogy nem is jönnének rosszul. A testtömegünk, haskörfogatunk mérőszámainak értékelésére kérjük szakember segítségét, használjunk megbízható kalkulátorokat!

Tervezzük meg, milyen ételekkel győzzük le a rágyújtási vagy evésikényszert!

Minden dohányos megszokta, hogy a kezéből a szájába teszi a cigarettáját. Ez azaz idővel kényszeressé vált „kéz-száj mozdulat”, ami nagyon tud hiányozni a dohányzás abbahagyásával. Ennek okán kezdenek el sokan napraforgómagot bontogatni és mindenféle édességet majszolni.

A problémát az jelenti, hogy az említett „cigaretta-pótlékok” rendszerint magas energiatartalmú élelmiszerek, a boltokban pedig jellemzően nagy, gazdaságos csomagolásokban vásárolhatjuk meg őket, ennél fogva sokat is eszünk belőlük.

A zacskónyi szotyival, mogyoróval, táblányi csokikkal rengeteg kalóriát vehetünk magunkhoz, anélkül, hogy legálisan étkeznék. Egy zacskó (170 grammos) sós mogyoróval több mint 1000 kalóriát fogyasztunk el, ami egy átlagos energiaszükségletű ember napi kalóriaigényének felét fedezi.

A kényszeres mozdulatokat kielégíthetjük energiamentes cukorkával, rágóval, alacsony energiatartalmú ropogós zöldségekkel pl. sárgarépa, zeller, paszternák, retek, hagyma, kígyóuborka, paprika. Hogy ne legyen olyan unalmas, mártogathatjuk őket zöldségkrémbe, natúr joghurtos vagy csípős szószokba. Gyümölcsök közül a felszeletelt alma jöhet jól.

Mossunk sokszor fogat

Az energiamentes, alkoholmentes folyadékok (víz, édesítés nélküli vagy édesítőszerrel ízesített teák, gyümölcsteák) egyaránt segíthetnek a rágyújtási-evési kényszer legyőzésében.Ez a módszer több ponton támogat minket célunk elérésében. Az étkezések utáni fogmosással lezárjuk az étkezéseket. Ki nassolna vagy gyújtana rá, ha tiszták a fogai, és friss ízű a szája? A fogmosással egyúttal kielégítjük a „száj-kézmozdulat” kényszerét is.

Figyelemelterelés

Amikor érezzük, hogy ránk tör a dohányzás, vagy a nassolás utáni vágy (például evés után) tereljük el a figyelmünket. Ebéd után igyunk egy csésze teát, ha időnk engedi, sétáljunk. Vacsora után menjünk el zuhanyozni.

Gondoljuk végig rendszeresen az előnyöket!

Ha kell, minden nap gondoljuk végig a dohányzásról való leszokással járó előnyöket:

  • nő az egészségben leélt életéveink száma,
  • jobban bírjuk a fizikai aktivitást, sportot,
  • jelentős mennyiségű pénzt takarítunk meg,
  • a bőrünk frissebb, fiatalabb, szebb lesz,
  • a fogaink fehérebbek,
  • nincs többé „cigiszagunk”.

Természetesen a dohányzásról való leszokást sem kell egyedül csinálnunk. Mindenképpen vonjuk be terveinkbe családunkat, barátainkat, hogy ők is segíthessék célunk elérését. Szükség esetén forduljunk a háziorvoshoz, aki a saját eszközeivel segíthet minket a leszokásban.

Szerző: Szálka Brigitta dietetikus


Még több életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek