Ez a 6 legmérgezőbb tárgy az otthonodban

Minden riogatás nélkül, tényleg vannak olyan mérgező tárgyak otthon, amelyekről lehet, hogy nem is tudunk. Nézzük, melyek ezek!

Ha azt halljuk, „mérgező tárgy”, először valószínűleg nem egy serpenyőre vagy egy műanyag dobozra fogunk gondolni, hanem inkább egy radioaktív elemre vagy rágcsálóméregre. Pedig olyan dolgok is veszélyt jelenthetnek a háztartásban, amelyekről nem is gondolnánk, hogy problémásak. Nézzük ezeket a mérgező tárgyakat, hogy minél előbb meg lehessen tőlük szabadulni.

Ez a 6 legmérgezőbb tárgy az otthonodban

Műanyag dobozok, kulacsok

Sok ilyen tárgyban megtalálhatóak a ftalátok: ezek olyan vegyi anyagok, amelyek lassan párologva szabadulnak fel a műanyagból. És mivel közvetlen kapcsolatba kerülnek az általunk fogyasztott élelmiszerekkel, a szervezetünkben is végezhetik.

Felborítják a test endokrin rendszerét, és végső soron akár rákos megbetegedést is okozhatnak.

Zuhanyfüggöny

Szintén a ftalátok felelősek a veszélyért: a dobozokon kívül rengeteg más, PVC-ből készült tárgyban, így a zuhanyfüggönyökben is ott vannak. Ha tehetjük, keressünk egy ftalátmentes opciót.

Tapadásmentes serpenyők

Persze remek dolog, hogy nem ragad bele a tojás az edénybe, azonban a tapadásgátló rétegek nem a legbiztonságosabbak. Ha nagy lángot használunk, akár már 5 perc alatt is káros gázok szabadulhatnak fel a serpenyőből. A vaslábos sokkal jobb megoldásnak bizonyul.

Légfrissítő

A túlzásba vitt légfrissítőhasználat és a szellőztetés hanyagolása mind negatív hatással lehet a tüdő egészségére. A lakás rendszeres légcseréje és ha nagyon muszáj, saját készítésű, természetes illatosítók jelenthetnek megoldást.

Illatgyertyák

Azok a gyertyák, amelyek paraffint tartalmaznak, égés közben káros anyagokat bocsátanak ki. Vegyünk illatmentes és természetes viaszból öntött gyertyákat!

Öblítő

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a ruhák illatossá tétele öblítővel nem biztos, hogy megéri: a vegyi anyagok szennyezik a vizet, és ránk is ártalmasak lehetnek, mert bőrirritáció, légzési nehézségek és fejfájás is jelentkezhet miattuk.

Forrásunk volt.


Ezekre is figyelj otthon:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Hogyan tovább, Balaton? – Ez lehet az éttermek sorsa a...

Hiába volt két nagyon jó éve a Balatonnak, az idei nagy nyitás miatt a turisták ismét külföldön nyaralnak, a magyar éttermeket mindeközben a munkaerőhiány, az infláció és az energiaválság is fenyegeti. Mi lesz az éttermekkel a balatoni vendéglátósok szerint? A Nosalty Hogyan tovább? - című sorozatának új részében erről kérdeztük a szakmabelieket.

Nosalty

További cikkek