Süsd otthon a mézes sütik királynőjét, mert kenterbe veri a boltit

Biztosan ettünk már a marlenka torta jellegzetes, háromszögalakú szeleteiből, bár sokkal valószínűbb, hogy ez egy török gyorsétteremben történt, esetleg a boltból hazavitt doboz tartalma jelentette első találkozásunkat a mézes-réteges édességgel. Ha azonban mardos minket a vágy, és szeretnénk házilag is elkészíteni a süteményt, jó, ha felkészülünk némi konyhai alkímiára, egy sor rétegezésre és némi várakozásra.

Remélem nem vagyok egyedül azzal, hogy sokáig úgy gondoltam, a marlenka egy sokévszázados múltra visszatekintő, tradicionális sütemény, amit Kelet-Európa-szerte már réges-rég készítettek felmenőink. Persze a réteges, puha, krémes édesség élvezetét az a tény sem fakítja, hogy a marlenka egy izgalmas eredettörténet nélküli nyalánkság, ami leginkább a szovjet időkben terjedt el a keleti blokk országaiban: ezért találkozhatunk vele ma is Csehországtól kezdve, Magyarországon át egészen Ukrajnáig...persze különböző nevek alatt. A marlenka, a medovik, a medovnik mind egy receptet jelöl, amelyből komoly munka árán végül megszületik a mézes lapok közt diós krémet rejtő sütemény. Ingujjakat feltűrni, induljon a sütés!

Lesd el galériánkból a marlenka elkészítésének furfangjait!

Nézd meg videón is az elkészítést, hogy könnyebben menjen a sütés:

A klasszikus diós marlenka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek