A dédi trükkje: ezért főzd meg az egész diót, mielőtt felhasználnád

Érdemes azokról a konyhai praktikákról is beszélni, melyek az idő múlásával egyre halványulnak - pedig a régiek biztosan értették a dolgukat! Lássuk, miért érdemes megfőzni a diót, mielőtt felhasználnák.

A dió a természet kincse, ki ne szeretné magában, süteményekben, bejglitöltelékben, vagy csak darálva és porcukorral keverve, tésztára szórva? Karácsonykor természetesen még több család konyhájában előkerül, de sajnos aranyárban mérik évek óta. Ha te sem vagy olyan szerencsés, hogy saját diófád legyen a kertben, biztosan kétszer is meggondolod, hogyan használd fel a leghatékonyabban.

Tudtad például, hogy a régiek megfőzték a héjas, egész diót felhasználás előtt? Vajon miért? A Sokszínűvidék cikkéből kiderül:

Finomabb és könnyebben pucolható a dió, ha először megfőzöd

Ezért főzd meg az egész diót

Az eljárás lényege, hogy a héjas, lehetőleg repedés- és sérülésmentes egész diókat forró vízbe szórjuk, és 5 percig főzzük őket: ezalatt pont megpuhul kicsit a héjuk, de a minőségük nem romlik. Halásszuk ki őket, majd hagyjuk, hogy kihűljenek.

Hogy mi ennek az elsődleges haszna?

Könnyíti a fárasztó pucolási folyamatot, hiszen a főzés lágyítja a diók héját, ezáltal jóval gördülékenyebb lesz feltörni a csonthéjas finomságot.

+ előny: a főzés során a dióbél állaga és íze is kicsit karakteresebb lesz, természetes aromája pedig még nagyobb hangúlyt kap, próbáljátok ki!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek