A déliek titka: a mediterrán diéta

Paradicsom, olívaolaj, tengeri hal, vörös bor – elsőre egy ízletes vacsora jut róluk eszedbe? Nem jársz messze a valóságtól, ez a mediterrán diéta!

A táplálkozás terén kevés dolog maradt, amiben szinte teljes az összhang a különböző nézetek terén. Ez alól ritka kivétel az érzéki örömökkel is kecsegtető mediterrán diéta, amely sokkal inkább egy életmód, mint egy betegség vagy fogyni vágyás idején követendő szabályrendszer. Ahogy a nevéből is kiderül, a déli országok tudhatják magukénak: az ottani klímának, környezetnek megfelelő ételeket és italokat öleli fel, melyeknek számos jótékony egészségvédő hatása ismert.

Kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán jellegű étrend nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, érszűkület, infarktus) ellen véd, de egyes daganatos betegségekkel szemben is. Gondoltad volna például, hogy a rendszeres paradicsomevés (a benne található likopin révén) csökkenti a prosztatarák kockázatát? Ráadásul a likopin felszívódása a főzés hatására még jobb lesz, így a sűrű és zamatos paradicsomleves vagy egy mennyei pizzaszósz e tekintetben kedvezőbb a nyers paradicsomnál. Máris szimpatikusabb lett az olasz konyha!

De itt álljunk meg egy pillanatra! Vajon valóban az olaszoké-e a dicsőség a mediterrán diéta „kitalálásáért”? A válasz: a mediterrán étrend gyűjtőfogalom, amelyet Ancel Keys amerikai tudós az 1950-es években alkotott a Földközi-tenger térségében élő népek hagyományos étkezésére. Bár a déli népek étrendjének egyes elemei különböznek, közös vonásaik révén mégis egységesen megkapták a mediterrán jelzőt.

Miből áll ez az étrend?

A mediterrán diéta alapjai:

  • az étkezések alapját a teljes őrlésű gabonafélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök valamint hüvelyesek alkotják
  • friss, helybéli, szezonális összetevőket használnak: gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényeket (ez azzal is jár, hogy a sóval óvatosabban bánnak)
  • gyakran kerülnek tengeri halak a tányérra (makréla, hering, lazac, tonhal)
  • a soványabb, fehér húsokat (például baromfi) előnyben részesítik a vörös húsokkal (sertés, marha) szemben
  • ritkábban választják a zsíros tejtermékeket
  • jó minőségű olívaolajjal főznek hidegen, melegen (tehát a sansa, pomace nem védi a szíved, sőt)
  • az olajos magvak és egyéb növényi olajok gyakori összetevői a menünek
  • édesség gyanánt főleg aszalt gyümölcsöket, gyümölcsleveseket, teljes kiőrlésű lisztből készült süteményeket esznek (vagyis: kevesebb cukrot használnak)
  • szeretik a vörös bort, igen ám, de ezt is csak módjával és a jobbik fajtából

A fentiek mellett a mediterrán diétának az aktív életmód, valamint az egészséges társas és lelki tényezők is elengedhetetlen kellékei. A tánc öröme, a napközbeni sziesztázás, a közös étkezések, a sok beszélgetés (akár kicsit hangosabban is) mind-mind hozzájárulnak a déliek derűjéhez, egészségéhez.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a globalizáció azért sokat rontott a helyzeten, és délen sem minden fenékig tejfel - a gyorséttermek elterjedése, a nyugati rohanó, stresszes életmód és a túlevés, kevés mozgás a mediterrán térség lakóit sem kerülte el. Emiatt a mediterrán diéta is kicsit inkább eszme, mint valóság. De törekedni mindig érdemes rá!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek