Fel kell készülnünk a cukorhiányra és az édességek drágulására

Sajnos nem áll meg a drágulás, és további áremelkedésre kell felkészülnünk.

Leginkább az édességgyártókat sújtja az egyre intenzívebb cukorhiány, a kínálat csökkenése miatt pedig valószínűleg további drágulás várható. Ennek az lehet a következménye, hogy a gyártók tovább emelik az édességek árát, de hogy mennyivel, az a termékek igen változatos nyersanyag-összetételétől is függ.

Fel kell készülnünk a cukorhiányra és az édességek drágulására

A cukor hosszú időn át egyre olcsóbb lett a világpiacon, tavaly azonban hirtelen fordulat következett be, és elindult az áremelkedés, amivel most már a termelőknek is számolniuk kell

– mondta a Népszavának Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége főtitkára.

A szakértők előrejelzése szerint nemcsak Magyarországon várható cukorhiány, hanem egész Európában. Az évi 16,5 millió tonna cukrot felhasználó régiónkban a fogyasztás 70 százaléka az élelmiszeriparhoz, 15 ezer vállalatokhoz köthető. A Kereskedelmi Világszervezet intervenciója és az Európai Unió cukoripari rendtartása nyomán 2006 és 2017 között csaknem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése – írja a Népszava.

Az iparági előrejelzések szerint nemcsak Magyarországon, de Európában mindenütt cukorhiány várható. Az évi 16,5 millió tonna cukrot felhasználó régiónkban a fogyasztás 70 százaléka az élelmiszeriparhoz, 15 ezer vállalathoz köthető, amely összesen 700 ezer embernek ad munkát. A Kereskedelmi Világszervezet intervenciója és az Európai Unió cukoripari rendtartása nyomán 2006 és 2017 között csaknem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, írja a Népszava.

Forrásunk volt.


Még több a drágulásokról:

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek