Kiderült, maximálisan mennyi cukrot ehetnénk egy nap

Ha több cukrot fogyasztunk a megengedettnél, az komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Mutatjuk, mi a WHO ajánlása a témában.

A túlzásba vitt cukorfogyasztásnak rengeteg hátránya van, azonban a megengedett mennyiséget nem nehéz átlépni, különösen akkor, ha nem tudjuk, mennyi az annyi. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi cukorra van szüksége a szervezetünknek.

A helyzetet csak tovább nehezíti, hogy könnyű elveszni a cukormentes és csökkentett cukortartalmú termékek között, hiszen ezek nem pontosan azt jelentik, amire elsőre gondolnánk. Először is tisztázzuk ezeket a fogalmakat!

Ennyit cukrot kéne fogyasztanunk naponta

Címkekisokos

Egy terméken abban az esetben tüntethetik fel, hogy cukormentes, ha cukortartalma nem haladja meg a 0,5 grammot 100 grammonként vagy 100 milliliterenként.

A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz" felirat abban az esetben alkalmazható, amennyiben az adott élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, az édesítő hatásuk miatt használt összetevőket. Csökkentett cukortartalmúnak akkor tekinthető egy termék, ha energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékeké – írja a hazipatika.hu.

Mennyi cukrot vihetünk be egy nap?

A WHO ajánlása szerint az az ideális, ha a teljes kalóriabevitelünk csak tized részét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek inkább csak a felét. Ez körülbelül 25 grammot jelent,

ami körülbelül 6 teáskanálnyi cukornak felel meg.

Mire számíthatunk, ha ezt rendszeresen túllépjük?

Ha rendszeresen túllépjük az előírt cukormennyiséget, akkor növeljük a cukorbetegség, a szívinfarktus, a vérrögképződés és az elhízás kialakulásának veszélyét. Emellett károsodhatnak az idegsejtjeink, nyomelem- és vitaminhiány is felléphet, valamint számolhatunk a belső elválasztású mirigyrendszerünk zavaraival is.


Még több a húsfogyasztásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...