Csontritkulás: előzd meg!

Figyelem! Ma van a csontritkulás világnapja! Ez a kór a korral jár, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőket sújtja. Bár a tünetek enyhítésére van megoldás, mégis jobb és biztosabb a megelőzés!

Az egészséges életmódról itt olvashatsz bővebben! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Így étkezz a 30-as éveidben! >>

Így étkezz a 20-as éveidben! >>

Lehet, hogy a kalcium mellett a D-vitamin mennyiségét is fokoznod kell, ha aggódsz csontjaid erejéért, rugalmasságáért és egészségéért. Ezt a vitamint a szervezeted a napsugarakból is előállítja, de a borongós időben ezt pótolnod kell más forrásokból! Többek között a hal és a halolaj pótolhatja, de ahogy kalciumot, úgy D-vitamint is tartalmaznak a tejtermékek vagy a tojás. Jó, ha tudod, hogy a D-vitamin zsírban oldódó, így a szervezeted képes raktározni belőle, de a tested készletei sem végesek! Ezért egyél minél több májat, gombát, friss zöldséget és gyümölcsöt.

Aki A-t mond, mondjon D-t is!

Joghurtrangadó: melyik a jobb, a svájci vagy a görög? >>

A tej és tejtermékek a legjobb kalciumforrások! Ráadásul igazán változatosak is, így ha például nem szereted a „sima” tejet, különböző joghurtokkal, túrókkal, kefirekkel és sajtokkal is kielégítheted a szervezeted igényeit. Nem kevésbé gazdagok a nélkülözhetetlen ásványi anyagban a kalciummal dúsított ásványvizek, vagy a tojás sem. Sőt, a növényi eredetű kalcium is kiváló, sokat tartalmaznak belőle a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gomba, a sötétzöld, leveles zöldségek, mint a petrezselyem, a spenót, vagy a sóska, illetve a hüvelyesek, például a szója, a bab vagy a lencse. A gyümölcsök közül pedig a piros és narancssárga a Te színed, egyél sok - télen fagyasztott vagy aszalt - meggyet, málnát, ribizlit, barackot vagy narancsot, de az olajos magvakat, dióféléket is választhatod, váltsd fel a kevésbé egészséges ropogtatnivalókat mákra, tökmagra, napraforgómagra, dióra, mogyoróra vagy mandulára.

Kalcium-kúra

Hajhullás ellen: dió és sütőtök! >>

Míg gyermek- és fiatalkorban a csontjaink épülnek és erősödnek, a 30-as éveink derekán ez a folyamat visszafordul, és testünk váza már egyre kevésbé szilárd. A csontritkulás, azaz osteoporosis azonban egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, és kalciumban, D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával megelőzhető!

A csontritkulásról

Címlapról ajánljuk

További cikkek