Csontritkulás: előzd meg!

Figyelem! Ma van a csontritkulás világnapja! Ez a kór a korral jár, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőket sújtja. Bár a tünetek enyhítésére van megoldás, mégis jobb és biztosabb a megelőzés!

Az egészséges életmódról itt olvashatsz bővebben! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Így étkezz a 30-as éveidben! >>

Így étkezz a 20-as éveidben! >>

Lehet, hogy a kalcium mellett a D-vitamin mennyiségét is fokoznod kell, ha aggódsz csontjaid erejéért, rugalmasságáért és egészségéért. Ezt a vitamint a szervezeted a napsugarakból is előállítja, de a borongós időben ezt pótolnod kell más forrásokból! Többek között a hal és a halolaj pótolhatja, de ahogy kalciumot, úgy D-vitamint is tartalmaznak a tejtermékek vagy a tojás. Jó, ha tudod, hogy a D-vitamin zsírban oldódó, így a szervezeted képes raktározni belőle, de a tested készletei sem végesek! Ezért egyél minél több májat, gombát, friss zöldséget és gyümölcsöt.

Aki A-t mond, mondjon D-t is!

Joghurtrangadó: melyik a jobb, a svájci vagy a görög? >>

A tej és tejtermékek a legjobb kalciumforrások! Ráadásul igazán változatosak is, így ha például nem szereted a „sima” tejet, különböző joghurtokkal, túrókkal, kefirekkel és sajtokkal is kielégítheted a szervezeted igényeit. Nem kevésbé gazdagok a nélkülözhetetlen ásványi anyagban a kalciummal dúsított ásványvizek, vagy a tojás sem. Sőt, a növényi eredetű kalcium is kiváló, sokat tartalmaznak belőle a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gomba, a sötétzöld, leveles zöldségek, mint a petrezselyem, a spenót, vagy a sóska, illetve a hüvelyesek, például a szója, a bab vagy a lencse. A gyümölcsök közül pedig a piros és narancssárga a Te színed, egyél sok - télen fagyasztott vagy aszalt - meggyet, málnát, ribizlit, barackot vagy narancsot, de az olajos magvakat, dióféléket is választhatod, váltsd fel a kevésbé egészséges ropogtatnivalókat mákra, tökmagra, napraforgómagra, dióra, mogyoróra vagy mandulára.

Kalcium-kúra

Hajhullás ellen: dió és sütőtök! >>

Míg gyermek- és fiatalkorban a csontjaink épülnek és erősödnek, a 30-as éveink derekán ez a folyamat visszafordul, és testünk váza már egyre kevésbé szilárd. A csontritkulás, azaz osteoporosis azonban egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, és kalciumban, D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával megelőzhető!

A csontritkulásról

Hozzászólások

Törölt felhasználó

http://antalvali.com/mo_mergezo_italunk_a_tej?evp=6#.UFcJs-d4eOQ.facebook egy kis további információ

a_konyha_ura

Bizony, mindenki figyelmebe ajanlom a Wiki altal megosztott cikket. A TEJ NEM EGESZSEGES. Hiaba allitja az ellenkezojet a kormany, a tejipar es az altaluk penzelt (=hazug es tenyeket elferdito) tudosok. Az osszes FUGGETLEN kutatas (amibol mellesleg mar kismillio van) bizonyitja, hogy a tej alkalmatlan emberi fogyasztasra, es betegsegek tomkelegehez vezet. Csontritkulas, rak, cukorbetegseg, szivproblemak, vastagbel megbetegedesei, elhizas, allergiak, elsavasodas, felborult belflora, izuleti megbetegedesek, borbetegsegek, elegtelen tapanyagfelszivodas, hianybetegsegek -- MIND A TEJFOGYASZTAS KOVETKEZMENYE. Hagyj fel vele, ha el akarod kerulni ezeket, vagy ha ki akarsz labalni a betegsegedbol (nem keso! A test csodakra kepes es nagyon gyorsan elkezd regeneralodni, amint nem az altalunk bevitt mergekkel kell kuzdenie). Rengeteg ember gyogyult ki vegleges stadiumunak mondott rakbol (igen, kemoterapia nelkul) az egeszseges, novenyi alapu etkezes es testmozgas segitsegevel. Ugyanez igaz egyes tipusu (inzulinfuggo) cukorbetegekre, es szivrohamot tulelt betegekre akiknek a "modern orvosok" csupan honapokat josoltak. Aki nemet tud mondani az erzelmi, elvezeti zabalasra, az ragyogo egeszsegnek fog orvendeni. A tobbiek meg sajnos a sirba eszik magukat. Tovabbi (angol nyelvu) informacio: Dr T. Colin Campbell: The China Study (konyv) Forks over knives (film) Fat, sick, and nearly dead (film) Crazy sexy cancer (film)

Törölt felhasználó

Tisztelt 2. Hozzászóló! Milyen nyelven beszélsz? Aki nem ismeri az ékezeteket a magyar bet?kön, ne írjon véleményt! Amennyiben hozzászólsz egy cikkhez, tanulj meg magyar nyelven írni. Tiszteletem!

Törölt felhasználó

Ez igen nagy udvariatlanság volt! De Te tudod, hogy kinek osztod az eszet, biztosan Te mindent tudsz. Igaz, még Jézus is azt mondta: János evangélium 8:7 : ?Az vessen rá els?ként követ, aki b?ntelen közületek.? Egyébiránt az, hogy nincs magyar billenty?zete nem a világ vége:-)

Törölt felhasználó

Nagyon kedves gesztus, hogy ilyen világnapokra felhívod a figyelmet, de tényleg túl lehetne lépni ezen, hogy a tej egészséges. Csak el? kell venni az általános iskolai biológia tankönyvet, és átgondolni, miért hívják a tejfogakat tejfogaknak, és hogy egy feln?tt szervezet képtelen feldolgozni a tejtermékeket. Néhány modern, de természetes kálciumforrás elérhet? ma már, mamám gyógyulása után bizton állíthatom, egy kis utánajárással fellelhet?k természetes alapú étrendkiegészít?k, és ennek a "betegségnek" az állapotának a változása viszonylag egyszer?en mérhet?, tehát be sem tudnak csapni reklámszövegekkel, hogy bármit eladjanak Neked. De egy biztos, a megoldás nem a tejben rejlik. A konyha Urának minden szavával egyetértek.

Oli(E)va

Kedves Wiki90, a_konyha_ura es Mazsola es Tade, azt hogy magyarazzatok, hogy a vilag egyik leghoszabb eletu nepe, az abhaz (tobb mint tizennegy es fel EZER szaz even feluli emberrel, minden szazezer lakosra esik kb 50 szaz even feluli) szinte kizarolag tejen es tejtermeken el ? Ne felejtuk el a kaukazusi kefirt sem ! Farmerek es pasztorok tarsadalma, az alapveto elelmiszeruk a tejtermekek, kukorica, szolopalinka, szerintem nem kell tulzasba esni, barmit olvas az ember, ha mindenbol mertekkel fogyasztunk es eleget mozgunk a friss levegon, egeszsegesek maradunk, mindenkinek udv, Eva

a_konyha_ura

Kedves Eva! Valoban a Abhaz nep hosszu eletnek orvend, de hidd el nem a tejtermekeknek koszonhetoen. Ahogy mondtad nagyon fontos az etrend, az aktiv eletmod es a friss levego is. De! Ok is keves hust esznek, es igen, fogyasztanak tejtermeket - eros tulzas viszont hogy szinte kizarolag azon elnenek. Rengeteg teljes erteku, friss termeket fogyasztanak (zoldsegek, magvak, stb) es mind a szenhidrat, mind a kaloriabeviteluk alacsonyabb a nyugatiakhoz hasonlitva. Ez azert nagyon fontos, mert kevesebb etel = jobb tapanyagfelszivodas, hatekonyabb emesztes. Nem mindegy hogy mit eszunk, es az sem hogy mennyit. A bojt, lebojt is ezert olyan egeszseges, kevesebb, minosegi etellel a test hatekonyabban dolgozik es meregtelenit. Rengeteg matuzsalemi kort megelt ember a sikerenek azt tartja, hogy kisebb adagokat eszik, akar napi egy vagy ket alkalommal csak. Vannak akik egyenesen odaig mennek, hogy minden masnap ettek csak (sok mas emlosallathoz hasonloan!) Ha erdekelnek a hosszu eletu nepcsoportok, nezz utana a pakisztani Hunzaknak, akik az abhazoknal is hosszabb eletre szamithatnak. Szinten aktiv eletet elnek, jo levegon. Allattartasra gyakorlatilag nincs lehetoseguk, igy nagyon minimalis az allati eredetu etelek fogyasztasa, ehelyett teljes erteku, novenyi eteleken elnek. Szinten, a teli honapokban nagyon keveset esznek, bojtolnek. Egy szonak is szaz a vege, rengeteg mas tenyezo is van meg ami a hosszu elethez hozzajarul, es meg meg sem emlitettuk... pozitiv gondolkodas, hasonlok. Egy biztos: ha Te is elolvasod a cikkeket/ konyveket, amiket ajanlottunk, egyet fogsz erteni azzal, hogy a tej nem egeszseges.

Oli(E)va

Szia, a_konyha_ura, vegulis egyetertek veled mindenben, de nem csak a tej, hanem hat millio mas etel sem egeszseges, megsem halunk bele, ha neha fogyasztjuk oket, latom te is kulfoldon elsz, itt mar jobban odafigyelnek az egeszseges eletvitelre. Szerintem nem az alapanyagok a hibasak, hanem, hogy azok hogyan vannak kezelve a legnagyobb profit erdekeben. Egy idoben (nem tudom, hogy meg mindig?) olyat arultak Mo-n, hogy "tejital", na Szuzmariam, abban vajon mi lehetett? Szerintem nagyon sok oka lehet annak, hogy kit mi tesz betegge...genek, oroklott betegsegek, allergiak, eletvitel, kornyezet, (a 80-as evekben egy budapesti felmeresnel csecsemok tudejeben talaltak molibdent! a kutatok, ahogy az anyukak setaltattak a csecsemoket az autok mellett a "friss levegon") En egyebkent, hangsulyozom megegyszer, a mindent mertekkel hive vagyok, szerintem az ember szervezetenek szuksege van az allati es novenyi hatoanyagokra is...Igen, olvastam a hunzakrol is, azok nagyon sok sargabarackot es sargabarackmagot fogyasztanak, ami keseru es rakellenes, de ezt mar az okorban Hypocrates is tudta Europaban, Ko szigeten, az irasai kozott hivja fel a figyelmet, hogy fogyasztanunk kell edeset-keserut, savanyut-sosat, fontos az egyenleg...pan metron ariston...ismeros, ugye ? Szerintem minden relativ, igen mi, az irodamunkasok, ertelmisegiek, rendben vagyunk a lebojttel, egy kis friss salataval, de probald meg a parasztembert egy narancslevel kikuldeni hat orat kapalni a foldekre...:) Talan az a lenyeg, hogy azt az energiat (kaloriak), amit beviszunk, dolgozzuk le, es eszrevetted, hogy a hosszueletuek (meg van egy nepcsoport az Andokban is), mind ketezer meter folotti magas hegyekben, az abszolut friss levegon el, ketkezi munkaval, modern technologia nelkul ? Lehet, hogy ebben van a titkuk, ki tudja. Udvozollek, Eva

Címlapról ajánljuk

További cikkek