Csak akkor hatásos a csipkebogyótea, ha így készíted el

Rendkívül egészséges tud lenni a csipkebogyótea, de csak akkor, ha jól készíted el!

Nem véletlen írunk most novemberben a magas vitamin- és tápanyagtartalmú csipkebogyóteáról, hiszen az őszi-téli meghűléses, influenzás időszakban kifejezetten ajánlott ezt a finomságot fogyasztani. De vajon miként kell úgy elkészíteni a teát, hogy az hatásos legyen? Most megmutatjuk!

Csak akkor hatásos a csipkebogyótea, ha így készíted el

Egy igazi csodaszer a csipkebogyó

A természet immunerősítő, gyulladáscsökkentő és sejtmegújító csodafegyvereként is ismert csipkebogyó a citromban rejlő C-vitamin-mennyiség tízszeresét(!) tartalmazza.

Ezenfelül A-, B1-, B2-, K- és P-vitaminban is rendkívül gazdag, sőt, cink, réz, vas, magnézium, folsav és rost is sok-sok van benne!

Így készül a leghatásosabb tea belőle

Mivel jelenleg javában dübörög a csipkebogyószezon, ezért nem lesz nehéz friss bogyókat beszerezni. A tea elkészítéséhez nagyon fontos, hogy még kemény állapotban szedd le a gyümölcsöt, mert ha megpuhult, akkor már elveszítette C-vitamin-tartalmának jó részét.

Szintén fontos, hogy a C-vitamin igencsak hőérzékeny, ezért nem tesz jót neki a főzés és a forrázás. Ez csak azért probléma, mert a csipkebogyó többi hatóanyaga éppen a forrázás hatására tud kioldódni. Emiatt rendkívül körültekintően kell eljárnod az élénkpiros színű tea készítésekor, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot tartalmazza.

Nem tesz jót a forrázás a C-vitaminnak

Íme a módszer lépésről lépésre:

  • Vágd le a csipkebogyó végeit, majd vagdosd be őket!
  • Áztasd a bogyókat langyos vízbe egy éjszakán át! 10-12 szemenként nagyjából 2,5 deciliter vízre lesz szükséged!
  • Másnap reggel szűrd le, és tedd félre a csipkebogyó levét!
  • Ha ezzel megvagy, akkor forrázd le a kiáztatott bogyókat nagyjából 1 deciliter vízzel, majd hagyd állni 10 percig!
  • Végül öntsd össze a két levet!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...