Cseles salátaleves

Közeleg újra a húsvét, és a sonkafőzés. És újra itt a dilemma, mit kezdjünk a sonkalével – mert vétek kiborítani. Főzzünk belőle salátalevest!

Főzzünk, főzzünk, de ha visszagondolok gyerekkoromra, akkor eszembe jut, milyen gondosan tologattam tányérszéli parkoló pályára a zöldes-barnás salátanyúlványokat. A leve ízlett, szóval nem az újrahasznosítással volt a baj, annál is inkább, mert a szintén sonkaléből készült paradicsomos krumplilevest imádtam.

Tárkonyos salátaleves recept

Most mégis azt javaslom, hogy főzzünk salátalevest? Igen, mert ahogy múltak az évek, egyre nagyobb híve lettem, mi több, még a forrázott salátát – anyukám kedvencét – is megszerettem, ami nem más, mint egy befejezetlen salátaleves. Míg mi a friss salátaleveleket tömtük magunkba húskísérőként, ő szívesebben falatozta a leforrázott, majd sült szalonnával összekevert, fokhagymával, sóval-borssal, ecettel ízesített salátáját.

Szóval, az rendben van, hogy engem már nem zavar a levesbéli saláta állaga, de nem szívesen kockáztattam volna, hogy esetleg unokáim fanyalogva fogadják, ezért húsvét előtti próbafőzést iktattam be. És egy kis cselhez folyamodtam. Nem hiába írtam arról, hogy a nagyik csodafegyvere a botmixer, most sem csalódtam benne. Amúgy a nálunk szokásos módon jártam el: apróra kockáztam egy kis szalonnát, pirítottam, és húsvéti pluszként kanyarítottam egy darabot a már megvásárolt sonkából, azt is megkapattam a forró zsírban, aztán kiemeltem. Mehetett a zsiradékba a fokhagyma, majd a felaprított saláta, és mielőtt vízzel felengedtem, előkaptam a mixert, és az edényben maradt egyveleget pépesítettem. A többi már a szokásos módon zajlott: vízzel felengedtem, sóval, borssal ízesítettem. A sonka pedig ment vissza a lébe, ahonnan még a habarás (liszttel és ecettel, pici cukorral elkevert tejföl) előtt kivettem, apróra kockáztam, kis zsiradékon megpirítottam és feltétként tálaltam.

Sikeresnek könyveltem el a próbafőzést, hiszen az ily módon előállított cseles leves, ami saláta-krémlevesnek is titulálható, az utolsó cseppig elfogyott. Jöhet a húsvét, és jöhetnek a sonkaléből készült színes levesek!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.