Cseles salátaleves

Közeleg újra a húsvét, és a sonkafőzés. És újra itt a dilemma, mit kezdjünk a sonkalével – mert vétek kiborítani. Főzzünk belőle salátalevest!

Főzzünk, főzzünk, de ha visszagondolok gyerekkoromra, akkor eszembe jut, milyen gondosan tologattam tányérszéli parkoló pályára a zöldes-barnás salátanyúlványokat. A leve ízlett, szóval nem az újrahasznosítással volt a baj, annál is inkább, mert a szintén sonkaléből készült paradicsomos krumplilevest imádtam.

Tárkonyos salátaleves recept

Most mégis azt javaslom, hogy főzzünk salátalevest? Igen, mert ahogy múltak az évek, egyre nagyobb híve lettem, mi több, még a forrázott salátát – anyukám kedvencét – is megszerettem, ami nem más, mint egy befejezetlen salátaleves. Míg mi a friss salátaleveleket tömtük magunkba húskísérőként, ő szívesebben falatozta a leforrázott, majd sült szalonnával összekevert, fokhagymával, sóval-borssal, ecettel ízesített salátáját.

Szóval, az rendben van, hogy engem már nem zavar a levesbéli saláta állaga, de nem szívesen kockáztattam volna, hogy esetleg unokáim fanyalogva fogadják, ezért húsvét előtti próbafőzést iktattam be. És egy kis cselhez folyamodtam. Nem hiába írtam arról, hogy a nagyik csodafegyvere a botmixer, most sem csalódtam benne. Amúgy a nálunk szokásos módon jártam el: apróra kockáztam egy kis szalonnát, pirítottam, és húsvéti pluszként kanyarítottam egy darabot a már megvásárolt sonkából, azt is megkapattam a forró zsírban, aztán kiemeltem. Mehetett a zsiradékba a fokhagyma, majd a felaprított saláta, és mielőtt vízzel felengedtem, előkaptam a mixert, és az edényben maradt egyveleget pépesítettem. A többi már a szokásos módon zajlott: vízzel felengedtem, sóval, borssal ízesítettem. A sonka pedig ment vissza a lébe, ahonnan még a habarás (liszttel és ecettel, pici cukorral elkevert tejföl) előtt kivettem, apróra kockáztam, kis zsiradékon megpirítottam és feltétként tálaltam.

Sikeresnek könyveltem el a próbafőzést, hiszen az ily módon előállított cseles leves, ami saláta-krémlevesnek is titulálható, az utolsó cseppig elfogyott. Jöhet a húsvét, és jöhetnek a sonkaléből készült színes levesek!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

„Nem használok vörös tonhalat, meg garnélát, mert egyik sem a...

Rövid idő alatt vált az északi part szerelmesei között kedvenccé a Szőlősi Kocsma, aminek már második éve a Société Budapestből, vagy épp a Fleischerből ismerős Krasznai Norbert vezeti a konyháját. Vele, és Korcsmáros Noémivel, akivel a munkában és a magánéletben is egy párt alkotnak, arról beszélgettünk, mit várnak a második balatoni nyártól, mit keresnek a vendégek, ha eljönnek hozzájuk, és hogyan csempészheti bele egy séf a saját stílusát a közönségkedvenc fogásokba.

Kormos Lili

További cikkek