#CookForUkraine: „Főzz Ukrajnáért” élőben Eke Angélával és velünk, az ukrajnai menekültekért

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez, hogy a gasztronómián keresztül támogassa az ukrán menekülteket. Tarts velünk április 10-én, vasárnap az Instagramon 19 órakor, és főzz együtt Eke Angélával, miközben embertársaidon is segítesz!

Már közel 435.000 angol font (nagyjából 196 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

A NOSALTY IS CSATLAKOZOTT A #COOKFORUKRAINE NEVŰ KARITATÍV KEZDEMÉNYEZÉSHEZ

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.

A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.

A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

Eke Angéla színésznő is csatlakozott a kezdeményezéshez / Fotó: Bartha Dorottya

A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, majd Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, de itt volt még Havas Dóra gasztroblogger és műsorvezető, illetve Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere is.

Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 

2022. április 10-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Eke Angéla színésznő két recepttel is várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.

Hogy miket főz majd Angéla?

Ez a hét az édesszájúaknak kedvez majd, hiszen két desszert készül a konyhában. Tojáslikőr és házi karamellás popcorn, „a nagymama konyháját idéző hangulatban". De nemcsak a vasárnap esti filmhez valót készíthetjük el, hanem ahogy Angéla ígéri, „lesznek dallamok és történetek minden mennyiségben".

Mindenképpen legyen otthon:

  • kb. 1 doboz tojás
  • fél liter tej
  • 1 doboz tejszín (Angéla növényi tejből készíti)
  • vaníliarúd
  • kb. 2,5 dl whiskey vagy vodka

A popcornhoz pedig:

  • egy nagyobb csészényi pattogtatni való kukorica
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • kukoricaszirup (opcionális)

Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?

Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!

Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...