#CookForUkraine: „Főzz Ukrajnáért” élőben Somogyi Dórival és velünk, az ukrajnai menekültekért

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez, hogy a gasztronómián keresztül támogassa az ukrán menekülteket. Tarts velünk március 27-én, vasárnap az Instagramon 19 órakor, és főzz együtt Somogyi Dórival, a Dóri IR Receptek Instagram-oldal szerzőjével, miközben embertársaidon is segítesz!

Már közel 329.000 angol font (nagyjából 147 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

A NOSALTY IS CSATLAKOZOTT A #COOKFORUKRAINE NEVŰ KARITATÍV KEZDEMÉNYEZÉSHEZ

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.

A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.

A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, múlt héten pedig Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, aki a főzés során több mint ötvenezer forintot gyűjtött össze a szervezetnek.

Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 2022. március 27-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere két recepttel is várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.

Hogy miket főz majd Dóri?

A mennyei ízvilágú és egészséges ételeket készítő blogger két recepttel is készül a nézőknek. Az első recept egy mennyei tahinis beluga lencsesaláta lesz, második fogásként és egyben desszertként pedig egy tahinis süteményt készít Dóri.

Hozzávalók a tahinis beluga lencsesalátához:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 marék koktélparadicsom
  • fél lilahagyma
  • fél vagy egy egész csokor friss petrezselyem
  • 1 kemény húsú körte 
  • 200-250 gramm beluga lencse (fekete lencse)

Az öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • 3 evőkanál tahini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál méz vagy agave szirup vagy cukormentes rostszirup (ha egyik sincs, akkor egy kis porcukor vagy por eritrit)
  • só és bors ízlés szerint
„Főzz Ukrajnáért” élőben Somogyi Dórival és velünk, az ukrajnai menekültekért

A tahinis süteményről sem feledkezünk meg, a hozzávalók:

  • 130 gramm Tahini
  • 80 gramm zabpehelyliszt 
  • 10-20 gramm kakaópor
  • csipet só
  • 3 evőkanál datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)

A krémhez:

  • 65 gramm tahini
  • 2 evőkanál   datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup/ 
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1/2 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)

Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?

Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!

Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!