Akár meg is betegíthet a chiamag, ha így fogyasztod

A chiamag számos jótékony hatással bírhat az egészségre nézve, ám ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható.

A chiamag, más néven aztékzsályamag, kiváló rostforrás, ami hozzájárul a vércukorszint egyensúlyban tartásához és az emésztés szabályozásához. A chiamag olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint az ómega-3 zsírsavak, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint az idegrendszer megfelelő működését. Emellett kalcium-, foszfor- és mangántartalma révén a csontok erősítésében is szerepet játszhat.

Akár meg is betegíthet a chia mag, ha így fogyasztod

Emésztési problémákhoz vezethet

Bár a chiamag rendkívül tápláló, túlzott fogyasztása kellemetlen emésztési problémákhoz vezethet, például puffadáshoz, székrekedéshez vagy hasmenéshez, különösen, ha nem viszünk be mellé megfelelő mennyiségű folyadékot.

Az emésztőrendszeri betegségekkel, például Crohn-betegséggel vagy fekélyes vastagbélgyulladással küzdőknek érdemes óvatosnak lenniük vele, mivel a magas rosttartalom ronthatja állapotukat.

Nyelési nehézséget is okozhat

A chiamag folyadékkal érintkezve megduzzad, így nyelési nehézségek esetén fokozott körültekintést igényel. Annak érdekében, hogy elkerüljük a fulladásveszélyt, célszerű fogyasztás előtt legalább 5-10 percig áztatni.

Ezen kívül bizonyos gyógyszerek hatóanyagát is befolyásolja, például a vérnyomás- és vércukorszint-csökkentő készítményekét. Tehát azok számára, akik ilyen pirulákat szednek, érdemes konzultálni az orvosukkal, mielőtt halom számra ennék a chiamagot.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...