Idén 100 éves a cézársaláta, és semmi köze nincs a csirkemellhez

Sokak kedvenc salátája, amibe a legtöbb étterem a mai napig csirkemellet tesz - tévesen! Idén 100 éves a cézársaláta, ami megérdemelné végre, hogy megjegyezzük a pontos receptjét és autentikus hozzávalóit.

Ha beülünk egy étterembe, nem vagyunk vegák vagy vegánok, és valami könnyed, mégis laktató, sőt, majdhogynem fogyókúrás fogásra vágyunk, az esetek nagy százalékában cézársalátát rendelünk, mondván, egy kis csirkés zöldsaláta pont megfelel céljainknak. Tévedés!!! Az eredeti cézársaláta nem holmi jégsalátából készül, és főtt tojást, uborkát, de csirkemellet sem látott soha. Ideje hát újra tisztázni a világszerte népszerű fogás valódi receptjét, erre pedig idén külön apropó is adódott:

a cézársaláta a napokban ünnepelte születésének 100. évfordulóját Mexikóban, Tijuánában, a fáma szerint innen indult ugyanis hódító útjára, 1924-ben.

Történészek szerint az amerikai határhoz közeli mexikói városban alkotta meg először egy olasz származású, Tijuanába emigráló étteremtulajadonos, Cesare Cardini a szóban forgó fogást, ráadásul maradékokból, muszájból.

Nos, az eredeti Cézár-saláta valahogy így néz ki

Ittas és éhes vendégek inspirálták

Cardini egy mulatozó társaságnak tálalta fel a salátát, érdekesség, hogy a szósz ekkor elvileg még nem tartalmazott szardellapasztát: olaj, tojás és Worcester-szósz keveréke volt.

Egy nagy fatálban kevert össze mindent a vendégek szeme előtt, a szinte egészben hagyott, zsenge rómaisaláta-leveleket mintegy kanálként használva az említett olajos-tojásos-worcesteres öntettel, kenyérkockákkal, parmezánnal, citrommal készült fogáshoz.

Flóra autentikus receptjét a képre kattitnva találjátok!

Julia Child is imádta

Ha hihetünk a sztorinak, a későbbi, ma autentikusnak mondott receptet nem más, mint Julia Child alkotta meg, aki rajongott Cardini cézársalátájáért. Ebbe pedig már szardellapaszta került a római levelek, a pirított kenyérkockák, a dijoni mustár, a citrom, a só, bors, a Worcester-szósz, a tojássárgája, az olívaolaj és a parmezán mellé.

Cézársaláta - készítsd el az eredeti, teljes recept alapján, és élvezd az ízeket csirke nélkül is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias íz és tipp itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...