Idén 100 éves a Cézár-saláta, és semmi köze nincs a csirkemellhez

Sokak kedvenc salátája, amibe a legtöbb étterem a mai napig csirkemellet tesz - tévesen! Idén 100 éves a Cézár-saláta, ami megérdemelné végre, hogy megjegyezzük a pontos receptjét és autentikus hozzávalóit.

Ha beülünk egy étterembe, nem vagyunk vegák vagy vegánok, és valami könnyed, mégis laktató, sőt, majdhogynem fogyókúrás fogásra vágyunk, az esetek nagy százalékában Cézár-salátát rendelünk, mondván, egy kis csirkés zöldsaláta pont megfelel céljainknak. Tévedés!!! Az eredeti Cézár-saláta nem holmi jégsalátából készül, és főtt tojást, uborkát, de csirkemellet sem látott soha. Ideje hát újra tisztázni a világszerte népszerű fogás valódi receptjét, erre pedig idén külön apropó is adódott:

a Cézár-saláta a napokban ünnepelte születésének 100. évfordulóját Mexikóban, Tijuánában, a fáma szerint innen indult ugyanis hódító útjára, 1924-ben.

Történészek szerint az amerikai határhoz közeli mexikói városban alkotta meg először egy olasz származású, Tijuanába emigráló étteremtulajadonos, Cesare Cardini a szóban forgó fogást, ráadásul maradékokból, muszájból.

Nos, az eredeti Cézár-saláta valahogy így néz ki

Ittas és éhes vendégek inspirálták

Cardini egy mulatozó társaságnak tálalta fel a salátát, érdekesség, hogy a szósz ekkor elvileg még nem tartalmazott szardellapasztát: olaj, tojás és Worcester-szósz keveréke volt.

Egy nagy fatálban kevert össze mindent a vendégek szeme előtt, a szinte egészben hagyott, zsenge rómaisaláta-leveleket mintegy kanálként használva az említett olajos-tojásos-worcesteres öntettel, kenyérkockákkal, parmezánnal, citrommal készült fogáshoz.

Flóra autentikus receptjét a képre kattitnva találjátok!

Julia Child is imádta

Ha hihetünk a sztorinak, a későbbi, ma autentikusnak mondott receptet nem más, mint Julia Child alkotta meg, aki rajongott Cardini Cézár-salátájáért. Ebbe pedig már szardellapaszta került a római levelek, a pirított kenyérkockák, a dijoni mustár, a citrom, a só, bors, a Worcester-szósz, a tojássárgája, az olívaolaj és a parmezán mellé.

Cézár-saláta - készítsd el az eredeti, teljes recept alapján, és élvezd az ízeket csirke nélkül is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias íz és tipp itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek