Célegyenesben - hamarosan itt a baba!

Hamarosan megérkezik az új családtag, de addig is tegyünk meg mindent, hogy egészségesek legyünk mi is és a fejlődő baba is!

Expressz minipizza recept

Lassan vége a békés időszaknak, egyre nagyobb a pocak és benne a baba is. Nehezebben mozgunk, a gyomrunk befogadóképessége jelentősen lecsökkent, emésztőrendszeri szerveink apró helyekre szorulnak. Ebben az időszakban gyakori a reflux, ami a gyomor beszűkülésének eredménye - együnk gyakran, napi 6-7-szer is akár, de keveset. Kerüljük a szénsavas italokat és a gyomor nyálkahártyáját izgató fűszeres, erős, savas ételeket.

A magzat súlybeli növekedése ebben az időszakban a legjelentősebb, ami megmutatkozik a kismama testsúlyában is. Ideális esetben emiatt ne aggódjunk (ne fogyókúrázzunk), de kövessük figyelemmel a súlyunk változását, konzultáljunk a kezelőorvossal, ha hirtelen megugrik, esetleg csökken a súlyunk.

A III. trimeszterben sincs szükség speciális étkezési szokásokra, folytassuk a kiegyensúlyozott táplálkozás szerinti étrendet. Amennyiben a kismama súlya nem gyarapodott a szükségesnél nagyobb mértékben az első két trimeszter során, a megnövekedett energiaszükséglet kielégítésére napi +15%-os energiabeviteli érték az irányadó, kb. 2300-2500 kcal/nap. Az étrend fele álljon szénhidrátokból, köztük is előnyt élveznek az összetett szénhidrátok: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, péksütemények, tésztafélék, zöldségek.

A baba fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő fehérjebevitel, ami fele-fele arányban legyen állati eredetű (húsfélék, tejtermékek, tojás) és növényi eredetű (gabonafélék, magasabb fehérjetartalmú zöldségek.) A kismama étkezéséből sem maradhatnak el a – zsírban oldódó vitaminokat is biztosító – zsírok, amik a napi energiabevitel maximum 30%-át tegyék ki. Részesítsük előnyben a növényi eredetű olajakat főzéshez, vagy hidegen sajtolt változataikat salátákhoz. A megfelelő élelmi rost-, vitamin- és ásványi anyag bevitelhez, étkezéseink színesítéséhez, változatossá tételéhez fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt.Könnyebben emészthető ételeket készíthetünk, ha a felhasznált zsiradék mennyiségét csökkentjük, ha kerüljük a hagyományos, magyaros rántással készült ételeket, a friss, meleg, kelt tésztákat és a zsírdús ételeket.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásáról sem, hiszen ekkor az anyai szervezetben megnő a keringő vér mennyisége is. Igyunk napi 2,5-3 l folyadékot: vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyümölcsteát vagy frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket.

Címlapról ajánljuk