Drágulhat a sütemények egyik fő alapanyaga

Az áremelkedés várhatóan januárban, illetve februárban kerül bevezetésre.

„Több hónapos árcsökkenési trend törik meg 2024 év elején. Hiába alacsony a búza ára, a malmok a költségnövekedéseiket érvényesíteni fogják. A búza ugyanis beszorult Magyarországra, illetve veszteséges a termelése, ami változásokat fog előidézni" – idézi Lakatos Zoltánt, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnökét az Agroinform oldala.

A szakértő szerint drágulhat a sütemények egyik fő alapanyaga

A fogyasztók is megérezhetik az emelést

A malmoknak tehát emelniük kell a liszt átadási árát, mivel a költségek növekedése ezt kívánja. A december 1-jétől emelkedő a minimálbér, valamint az útdíjak növekedése például jelentős többletterhet jelentenek a malmok számára.

Az elnök szerint időszerű az áremelés ugyanis a tavalyi csúcsról a liszt átadási ára nagyjából a felére esett vissza, amit az árstop eltörlése után a fogyasztók is megérezhettek a pénztárcájukon.

A cégek előreláthatóan januárban, illetve februárban emelik majd az átadási áraikat, várhatóan mintegy 5-10 százalékos mértékben

– írja a lap.

Az ukrán búza elfoglalta a magyar termékek exportpiacait

Az ukrán konkurencia nyomottá tette az árakat, valamint kevesebb liszt megy Romániába és Szlovákiába is. Míg a jó években 200-220 ezer tonnás lisztexport volt a jellemző, addig ez idén 60 százalékára vagy az alá esett vissza. Érdekesség, hogy még így is olcsóbb a búza, mint az orosz–ukrán háború előtt volt.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek