Burgonya helyett pasztinák!

Létezik egy zöldség, ami a burgonyát helyettesítheti, és ráadásul még egészségesebb is. Ez nem más, mint a soknevű pasztinák.

Tudjuk, hogy a gyerekek kedvenc ételei közé tartozik a sült krumpli és száraz, vékonyra szelt társa, a chips. Az is valós, hogy ezek nem valami egészségesek, főleg, hogy bő olajban sütjük ki őket. Arról viszont kevesen tudnak, hogy van egy nagyszerű helyettesítő zöldségünk, a pasztinák, mely tápértékében megfelel a burgonyának, és csodásan alkalmazható mindennemű ételfélébe, így akár tökéletes chips is készíthető belőle.

A pasztinák a sárgarépával rokonságban álló, Európában őshonos, gyökér- és zöldségféleség. Már az ókorban is ismerték, és csak a burgonya érkezését követően szorult vissza jelentősége. Népies nevei: fehérrépa, pasztinák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pedig pasztinák. Íze a petrezselyeméhez hasonló, de édeskésebb, ezért néha helytelenül édesgyökérnek is nevezik.

Tipp

A pasztinák gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

Hogyan használjuk?

Kisebb adagokban használhatjuk bármilyen olyan ételhez, amibe amúgy is tennénk petrezselymet. Jóval édeskésebb aromája miatt viszont megváltoztathatja az étel ízét. Különösen babételek készítésénél javasolt. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként. A gyökér keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz.

Mindannyiunk Bálint gazdája szerint: "A pasztinák mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. A pasztinák biológiailag értékesebb a petrezselyemnél, mert több benne a szárazanyag, és intenzívebb az íze is."

A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi táplálkozásra alkalmatlan, sőt, még takarmánynak se való. Érzékeny bőrűeknek javallott kesztyű használata a szedésnél, mert levele esetleg bőrgyulladást okozhat!

Hogyan ismerjük fel?

A fehérrépával összehasonlítva a pasztinák sötétebb árnyalatú és általában vastagabb. Ez nem minden esetben ad biztos kapaszkodót, hiszen az elég ritka eset, hogy mindkét féle répából egy-egy darabot tartunk kezünkben. A döntő bizonyítékunk mégis az lesz, hogy a pasztinák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.

Mielőtt az összes felhasználási lehetőségről értekeznénk, nekem van egy nagyszerű ajánlatom. Ha húslevesről van szó – és kis hazánkban ezt főzzük leggyakrabban – a legtöbb gyermek félretolja tányérjában a fehérrépát, illetve a pasztinákot és a zellert. Csak a sárgarépát, maximum a karalábét fogyasztják el. Mit kezdjünk a megmaradt zöldségfélékkel? Pürézzük bele a főétel köretébe. Burgonyapüré helyett zöldségpüré, ez a megoldás! A vöröshagymát, a zeller zöldjét és a petrezselymet se felejtsük ki belőle, ez adja meg a színét, gyönyörű lesz!

További felhasználási javaslatok

Hús- és zöldséglevesekbe, krémlevesekbe, babos ételekbe, salátákba, zöldségpürébe, párolt zöldségként, különleges, fűszeres ízvilága miatt kisebb adagokban javasolt kipróbálni, de készülhet belőle töltelék és köret is. Ahogyan már korábban említettem, chips formájában is kisüthetjük, viszont édeskés íze miatt több sót igényel, mint burgonyából készített társa. Ha aszaljuk, színe fehér marad. Só nélkül főzve édességekhez is használják, de nem szabad túlfőzni, mert ha rostjaira esik szét, kesernyés ízű lehet.

Jövő héten a szószok, mártások világába teszünk egy kis kitekintést, addig is próbáljuk ki a sokféle felhasználási lehetőséggel bíró pasztinákot!

Gréti

Több pasztinákkal készült receptet itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek