Burgonya helyett pasztinák!

Létezik egy zöldség, ami a burgonyát helyettesítheti, és ráadásul még egészségesebb is. Ez nem más, mint a soknevű pasztinák.

Tudjuk, hogy a gyerekek kedvenc ételei közé tartozik a sült krumpli és száraz, vékonyra szelt társa, a chips. Az is valós, hogy ezek nem valami egészségesek, főleg, hogy bő olajban sütjük ki őket. Arról viszont kevesen tudnak, hogy van egy nagyszerű helyettesítő zöldségünk, a pasztinák, mely tápértékében megfelel a burgonyának, és csodásan alkalmazható mindennemű ételfélébe, így akár tökéletes chips is készíthető belőle.

A pasztinák a sárgarépával rokonságban álló, Európában őshonos, gyökér- és zöldségféleség. Már az ókorban is ismerték, és csak a burgonya érkezését követően szorult vissza jelentősége. Népies nevei: fehérrépa, pasztinák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pedig pasztinák. Íze a petrezselyeméhez hasonló, de édeskésebb, ezért néha helytelenül édesgyökérnek is nevezik.

Tipp

A pasztinák gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

Hogyan használjuk?

Kisebb adagokban használhatjuk bármilyen olyan ételhez, amibe amúgy is tennénk petrezselymet. Jóval édeskésebb aromája miatt viszont megváltoztathatja az étel ízét. Különösen babételek készítésénél javasolt. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként. A gyökér keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz.

Mindannyiunk Bálint gazdája szerint: "A pasztinák mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. A pasztinák biológiailag értékesebb a petrezselyemnél, mert több benne a szárazanyag, és intenzívebb az íze is."

A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi táplálkozásra alkalmatlan, sőt, még takarmánynak se való. Érzékeny bőrűeknek javallott kesztyű használata a szedésnél, mert levele esetleg bőrgyulladást okozhat!

Hogyan ismerjük fel?

A fehérrépával összehasonlítva a pasztinák sötétebb árnyalatú és általában vastagabb. Ez nem minden esetben ad biztos kapaszkodót, hiszen az elég ritka eset, hogy mindkét féle répából egy-egy darabot tartunk kezünkben. A döntő bizonyítékunk mégis az lesz, hogy a pasztinák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.

Mielőtt az összes felhasználási lehetőségről értekeznénk, nekem van egy nagyszerű ajánlatom. Ha húslevesről van szó – és kis hazánkban ezt főzzük leggyakrabban – a legtöbb gyermek félretolja tányérjában a fehérrépát, illetve a pasztinákot és a zellert. Csak a sárgarépát, maximum a karalábét fogyasztják el. Mit kezdjünk a megmaradt zöldségfélékkel? Pürézzük bele a főétel köretébe. Burgonyapüré helyett zöldségpüré, ez a megoldás! A vöröshagymát, a zeller zöldjét és a petrezselymet se felejtsük ki belőle, ez adja meg a színét, gyönyörű lesz!

További felhasználási javaslatok

Hús- és zöldséglevesekbe, krémlevesekbe, babos ételekbe, salátákba, zöldségpürébe, párolt zöldségként, különleges, fűszeres ízvilága miatt kisebb adagokban javasolt kipróbálni, de készülhet belőle töltelék és köret is. Ahogyan már korábban említettem, chips formájában is kisüthetjük, viszont édeskés íze miatt több sót igényel, mint burgonyából készített társa. Ha aszaljuk, színe fehér marad. Só nélkül főzve édességekhez is használják, de nem szabad túlfőzni, mert ha rostjaira esik szét, kesernyés ízű lehet.

Jövő héten a szószok, mártások világába teszünk egy kis kitekintést, addig is próbáljuk ki a sokféle felhasználási lehetőséggel bíró pasztinákot!

Gréti

Több pasztinákkal készült receptet itt találsz

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Játsszunk idegen szavas játékot ezzel a szóval. Mondjuk így: pasztinák: 1., jellegzetes, k?b?l épült malomépületek a finn tóvidéken. 2., híres 20. századi orosz író neve. 3., ?si szláv mitikus mondák. 4., a sárgarépával rokon, Európában honos gyökérzöldség. Az utolsó a helyes megoldás (noha a másodikban is van igazság: de ? Borisz Paszternak), és ha eláruljuk többi nevét: fehérrépa, paszternák, olaszrépa, sokkal ismer?sebben hangzik. S?t, úgy érezhetjük, hogy amit eddig petrezselyemgyökérnek vettünk, az valójában ez a növény lehetett. A hasonlóságon túl a bizonytalanság oka az, hogy tulajdonképpen mindkett?t hívják fehérrépának. pasztinák Europress Éva magazin Rokonai A petrezselyemmel valóban sok rokonságot mutat a pasztinák, de édesebb íz?, nagyobb tápérték? és a hideget is jobban t?ri. Valamivel sötétebb árnyalatú a színe, és hajlamosabb vastagabbra n?ni. A legegyszer?bb úgy megkülönböztetni a két fehérrépát, hogy a pasztinákot mindig levél nélkül árusítják ? az ugyanis nem fogyasztható, s?t, b?rirritáló hatású is lehet ?, a petrezselymet viszont általában dús (és ízletes) levélzetével együtt találjuk. A pasztinák legközelebbi rokona a sárgarépa. Sokan inkább a zelleréhez tartják hasonlónak az ízét, mások krumpli helyett használják. Egyszóval a pasztinák egymagában felvonultatja az igazi húslevesek teljes zöldségarzenálját. Nem meglep?, hogy a leveskockáknak is egyik f? összetev?je. Mire van igénye? A pasztinák igénytelen növény, mindenféle ? akár kötöttebb, agyagos ? talajon is megterem. Nem bánja a napot, de jól bírja a félárnyékos helyeket is, a szárazságot viszont rosszul viseli. Akkor kell legjobban figyelni rá, amikor kihajt, mert a magocskák nagyon lassan csíráznak ki és kezdetben elég gyengék is. Már az ókorban is A pasztinák nagy múltú növény: valószín?leg az ókorban is használták a Római Birodalom konyháiban, de a középkorban már biztosan ismerte az egész kontinens. Vad formájában a Földközi-tengert?l Szibériáig mindenütt el?fordul, egyet-egyet már sokan elmorzsoltak a kezükben kirándulás közben. A magyarok valószín?leg csak a honfoglalás után, szláv közvetítéssel ismerkedtek meg vele. Zöldségtermesztésre szakosodva A 16. századtól kezdve voltak falvak, amelyek zöldségtermesztésre szakosodtak: a kínálatban el?kel? helye volt a pasztináknak is. Az erdélyi Nyárád folyó mentén néhány községet tréfásan így is neveztek: Murokország, hisz arra mindenféle répát muroknak hívnak. Riválisa Mára nagy riválisa a burgonya lett. Miel?tt elterjedt volna az Amerikából jött krumpli, a pasztináknak komoly szerepe volt Európa h?vösebb tájain a népélelmezésben. Nem véletlen, hogy a legtöbb pasztinákos ételt az angol szakácskönyvekben találhatjuk: ?k nemcsak salátát vagy köretet készítenek bel?le, de felhasználják édességek vagy sör ízesítéséhez is. Egészségedre A pasztinák vízhajtó hatású: vese­bajokkal küzd?knek er?sen ajánlott a fogyasztása. Magas rost- és ásványianyag-tartalma miatt segíti az emésztést. Illóolajat is lehet nyerni bel?le. Szöveg: Viczián Zsófia, fotó: europress Ez a cikk a 2011. januári szám Hogyan rovatában jelent meg el?ször. Minden jog fenntartva.

Gréti

Kedves Ellák! Köszönjük a hozzászólást! Igazán élvezetes paszternákkal kapcsolatos összeállítás, f?leg az idegenszavas játék nagyon tetszett! Üdvözlettel, Gréti

Törölt felhasználó

Kedves Gréta Örömmel tettem , hiszen , 23 éven át, gyógynövényeket termesztettem nagyüzemileg. Szívesen szólok hozzá, hiszen szívem csücske a gyógynövény és f?szernövények termesztése. Köszönöm , mert igen sokan csak a paprikát, borsot , sót ismerik! Nem akarok megbántani senkit sem , de még sok pótolni való van az ismeretek gyarapításában. Úttör? mozgalmukat támogatom , további sok sikert kívánok a munkájukhoz! Munkátokhoz! Tisztelettel ,alias: Tésztásfül

Gréti

Kedves Tésztásfül! Nagyon várjuk a további tudásb?vít? hozzászólásaidat. Köszönjük a közrem?ködést! Üdvözlettel, Gréti

Hasznos Virág

Én paszternáknak tudom és petrezselyemgyökér helyett bablevesbe vagy húslevesbe teszem édeskés íze feldobja a levest. Vira

Gréti

Igen, ilyen soknev? zöldséget ritkán hall az ember! Egyik lángos fajtánkkal tudom hirtelen párba állítani, a lapcsánkával, melyet tócsni, tócsi és még ki tudja milyen nevekkel illetnek a különböz? tájegységeken. Üdv, Gréti

Törölt felhasználó

Ez tulajdonképpen a fehérrépa...Angolul a petrezselyem parnsnip (ugyanez a gyökér is ugye). Nem áll messze egymástól a két név.

Gréti

Igen ez is egy fehér szín? répa, gyökérzöldség, de nem pont a mi fehérrépánk, aminek ugye a föld fölötti zöld része a petrezselyem. A pasztinák/paszternák zöldje ehetetlen, csak komposztnak jó. Íze pedig borsosabb, édeskésebb, mint a fehérrépáé. Üdv, Gréti

Törölt felhasználó

Mi saját f?szert készítünk, és abban valóban a legmarkánsabb ízt a pasztinák adja. Ezen kívül sárgarépa, zeller, zellerlevél, lestyánlevél, petrezselyemgyökér, p.levél, vöröshagyma, fokhagyma az összetétele.

Gréti

Szárítással készítitek? Nagyon jól hangzik. Sóval és más f?szerekkel olyan lehet mint egy házi vegeta! Üdv, G

Törölt felhasználó

igen szárítva is készítjük, egészen apróra daráljuk a zepteres Mixyvel, és valóban olyan mint a Vegeta emellett nyersen is elkészítjük, f?leg ez a jellemz?, és sóval tartósítjuk óriási kedvenc és széles körben használható is ha lehetne képeket feltenni megmutatnám mekkora pasztinákot termesztettünk és hogyan néz ki a nyers vegetaszer?ség, amit mi elneveztünk Vegamixnek

Gréti

itt az e-mail címem: g.bagdi@nosalty.hu, nagyon érdekel, küldd át! De miért is nem töltöd fel az oldalra, szerintem nagyon sokan örülnének neki! Törökországban a piacon lehet ilyet kapni szárított formában, vettem is egy keveset, de hát pillanatok alatt elfogyott! ...sajnos. És ugye nem járunk minden nap arrafelé. Köszi, Gréti

Törölt felhasználó

persze, átküldöm a képeket

Törölt felhasználó

megpróbáltam, de nem sikerült átküldeni a képeket

Gréti

Biztosan nagyméret?ek voltak és nem engedte a rendszer, sebaj. Ha lesz id?d, töltsd fel az oldalra a receptet, annak mindenki nagyon örülne. Üdv, G

Törölt felhasználó

átküldtem a képeket néhány napja megkaptad ?ket?

Gréti

Sajnos nem...megnéztem a spam-ek között is, ott sem található semmi. Nem tudom mi lehet a probléma. Talán a rendszer nem engedi át a leveled. Nagyon sajnálom. Üdv, Gréti

Törölt felhasználó

semmi gond, megoldom

dadimami

Évek óta termesztjük kertünkben családi használatra a pasztinákot, (bár a tágabb család nemigen lelkesedik érte) mi annál inkább. A termesztése azért is fontos, mivel a fehér répa, (v. petrezselyem gyökér, ahogy tetszik ) sem szereti a mi kertünk földjét, a pasztinák viszont vígan el van (valószín?leg igénytelen a föld tekintetében, ami nálunk meszes, jó ?szibarack term?) tehát igen méretesre megn?. Télen akár kint is lehet hagyni a földben, nem érzékeny a hidegre, kisebb fagyokra. Tavasszal viszont hirtelen felmagzik és olyankor már fogyasztásra alkalmatlanná keser?vé válik. Amennyiben télire felszedjük és amit nem kívánunk tárolni érdemes kevés vízzel és csak ízesítésnyi sóval megpárolni, majd pürésítve kisebb adagokban lefagyasztani. Levesek ízesítésére, bableves esetén akár s?rítésre is alkalmas. Szárítással szemben a fagyasztást részesítem el?nyben. Ami megterem a kertben borsó, zöldbab, karfiol, valamint zellerzöld, vágott petrezselyemzöld és kapor, mindig van télire eltéve, idén már medvehagyma is. kentaur01 f?szer keveréke nagyon jó lehet fagyasztva is, részemr?l csupán azért nem alkalmazom teljeskör?en, mivel ahogy szoktam mondani többnyire egy bolha sem férne már be a fagyasztóba, emiatt pl. hagymát, sárgarépát nem fagyasztok, azt inkább frissen teszem az ételbe. Ez a rozmaringos, tepsis sült krumplis pasztinák, sárgarépával és a zöldségpüré pasztinákkal nagyon jó a köretek választékb?vítésére. Köszönöm.

Gréti

Szia! Hát, nagyon örülök a hozzászólásodnak! ...és egyben irigyellek is a kis kertedért. Én is nagyon szeretem a pasztinákot, a bablevest el sem tudom képzelni nélküle, de nekem sajnos a piacra kell szaladnom érte. Üdv, Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek