7 új izgalmas gasztrohely Budapesten a nápolyi pizzától a csúcspékségig

Nem várt lendülettel nyílnak új helyek a fővárosban. Az alábbiakban ráadásul csak egy részüket vesszük sorra, ugyanis több izgalmas új helynek önálló cikket szentelünk. A december és január legfigyelemreméltóbb nyitásai következnek. Az összkép színes és izgalmas, lesz mit kipróbálni az elkövetkező időszakban!

  • Új kulthely születőben: ZEN Eatery

Három mosolygós fiatal srác tette bele a tudását, kulturális identitását és világlátottságát abba a kis étkezdébe, amit nemes egyszerűséggel ZEN-nek neveztek el. A Hunyadi téri piacól pár lépésre találjuk a menő kis újhullámos kifőzdét, amelynek étlapján naná, hogy kötelező a pho- és a ramenvariációk. Az eszement jó ízeken túl olyan gasztrogegek teszik emlékezetessé, mint a hamburgerbuci helyett baobuciba halmozott hamburger, a kommersz sajtburgerek ihlette tavaszi tekercs vagy a bevallottan a mekis almás pite ihlette ázsiai fúziós, yuzus őrület. Huszár Krisztián szakmai hatását le sem tagadhatják – nem mintha le akarnák! – , a ZEN által képviselt ázsiai multikulti crossover pedig egy kis fűszeres illatú frissességet lehel a Hunyadi tér levegőjébe.

ZEN Eatery / forrás

ZEN Eatery

Budapest VI. kerület, Hunyadi tér 10.

  • Lángos tejfölhabbal, Vászolyi rántott sajt: ADAM Bistro

Haraszti Zsolt szépen szerepelt a Bocuse d’Or versenyen, jól főzött a Sociétében, aztán a Terrában, és már igazán ideje volt, hogy újra teljes erővel beleálljon a séfszerepbe. Ez most olyannyira (szó szerint) szerelemprojektnek tűnik, hogy a vezetésben Haraszti Zsolt feleségét is ott találjuk. A csendes, úgynevezett soft opening már ősszel lezajlott, de most, télre kezd beérni a koncepció. Az üzlethelyiség ismerős lehet, ez bizony az egykori Zóna. A stílus nagyvilágias, mély tónusú színekkel, bronzos-aranyló fényekkel. A séf egyértelműen a magyar konyha előtt tiszteleg, de a mai technológiai tudással és világra nyitott megközelítéssel. Így születhet lángos Balaton-sajttal, tojásos galuska szarvasgombakrémmel és parmezánhabbal, malaccsászárból készített vadas tagliolini tésztával. Magyar konyha, olyan alapanyagokból, ahogyan azt igazán megérdemli!

ADAM / forrás

ADAM Bistro

Budapest I. kerület, Lánchíd u. 7-9.

  • Így kell biztosra menni: Smashy

Január 11-én hirdettek tesztüzemet, azóta pedig négyezres fordulatszámon pörög a konyha, izzik a rostlap, lapulnak a burgerpogácsák, izzva olvadnak bele a dupla sajtszeletek. A smash burgerek mibenléte ugyanis a kilapítva hirtelen sütött húsok (amik így már nem is pogácsaformájúak). Célzottan azt az árérzékeny fiatal réteget szólítják meg, akik azonnal ráharaptak az olcsón jó burgerekre, és fellőtték a TikTokra, ahol a kis videók maguktól tették a dolgukat. Összesen kétféle hamburger: a ház burgere és klasszikus sajtburger, sült krumpli, Coca Cola, víz, és ennyi. Ezt tudja az étlap, a Z-generáció pedig azonnal rázizzent.

Smashy Budapest

Budapest VIII. kerület, Baross u. 4.

  • Nápolyi pizzát mindenkinek! Passata 2.0

A szentendrei Passata története Pesten folytatódik, mégpedig egy igen jó húzással. A nem éppen a legkiválóbb ár-érték aránnyal működő helyekről nevezetes Váci utcában nyitott meg a Passata 2.0 azzal az egyszerűségében nagyszerű célkitűzéssel, hogy kiváló nápolyi pizzát adjanak elérhető áron. Az alapanyagokat és a hozzáértést persze meg kell fizetni, de 2024-ben a Váci utcában igazi jó nápolyi pizzát adni már 2390 forinttól egy ugyancsak erős állítás. A nápolyi klasszikusokat gourmet ízkombinációk egészítik ki, a tésztakorong széle pedig épp olyan leopárdpöttyös, ahogyan a dél-olasz pizza őshazájában is, mi pedig minden kétes street food és/vagy turistalehúzó hely helyett üdvözöljük a minőségi szereplőket. A Passata 2.0 a Váci utca Fővám tér felőli oldalára esik!

Passata 2.0 / forrás

Passata 2.0

Budapest V. kerület, Váci u 57.

  • SALT spin-off Budán

A Michelin-csillagos SALT Étterem pékségéről csak az nem hallott, akit messzire kerülnek a gasztrohírek. Egymás után bukkantak fel a hangzatos címek és bejelentkezések a Rózsadombról, és a SALT korábbi menüjében jól szerepelt hagymás-véres csiga is feltűnt a péküzlet polcain. Komfortosabb választás persze a a tepertős pogácsa, a croissant vagy a skandináv menőség, a kardamomos bullar, de ez az a hely, ahol bátran harapjunk bele a kínálat elsőre furcsán hangzó tételeibe is. Pop-up egységként tűnt fel a SALT Bakery, de ha – a jóféle kovászos kenyerekkel egyébként ellátott – Budán megveti a lábát a Michelin-csillagos étterem brandje, akár hosszú távon is duplázódhatnak a SALT kenyerei, péksüteményei és natúrbor-ajánlásai a Duna két oldalán. Tóth Szilárd és csapata nagyot menetelt 2023-ban, a séf első magyarként a The Best Chef TOP 100 listájára is felkerült novemberben, decemberben érkezett a pékség, várjuk a folytatást.

SALT Bakery / forrás

SALT Bakery

Budapest II. kerület, Tárogató út 68.

  • A VAJ Sas leszállt

Első olvasatra, de még másodikra is talányos együtt a VAJ és a Sas, habár kétségtelenül hangzatos. Nos, a város egyik legbrutálabb pékáruit szállító VAJ Pékség tovább terjeszkedik. A Rákóczi téren vívták ki a szakma és a közönség elismerését, a Hello Budában bukkantak fel ezután, és időközben Márk Szonja (ex-Édesem) cukrászt is leigazolták. Most a József Attila és Sas utca sarkán nyitottak akkora üzlethelyiséget, amit bizony „nem láttunk jönni”. A tesztüzemben pékség-kávézóként, majd reggelizőként is bejelentkező helyen minden lesz, amitől a VAJ kiérdemli a VAJ nevet. A legendás pisztáciás croissant, a világraszóló isler és piskótatekercs, a kecskesajtos danish, a citromtart… Nincs az a diétázó, aki itt önmegtartóztatna.

Vaj Sas / forrás

VAJ Sas

Budapest V. kerület, József Attila u. 18.

  • Amerikai diner hangulatban, Tarantinóhoz címezve

Van abban valami borongós, hogy a Michelin Guide által is jegyzett, szívvel-lélekkel vitt francia étterem, a Petrus helyén egy burgerező nyílik a Ferenc téren. A Quentin’s azonban sokat tesz azért, hogy az újjászülető Ferencváros közönsége a szívébe zárja, és nem csak a kultrendező előtti tisztelgéssel. Először is elérhető árakkal léptek be a burgerpiacra, a két alapburgerük már 2590 és 2690 forintért elérhető. Minden hamburger-elnevezésüket egy-egy Tarantino film ihlette, és persze a Vincent Vega poént is leütötték egy camembert sajtos, hummuszos, gombás összeállítással. Hozzák az amerikai módit, lazacos és pecsenyelibamájas tételekkel extrázva az étlapot. A milkshake itt kötelező!

Quentin's Burger / forrás

Quentin's Burger Budapest

Budapest IX. kerület, Ferenc tér 2-3.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Passata 2.0 / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek