Brokkolifasírt, lehet vegán, vega, tojásos és sajtos

Ezt a sárga virágot nem szeretjük, ha kinyílik, bimbósan imádjuk. Méregzöld színe nem csak a vegánokat és vegákat, mindenkit megbabonáz. Süss brokkoli fasírtot, mutatjuk, hogyan!

Fasírtot nemcsak hússal, hanem zöldségekkel is jó sütni, most a brokkoli kapja a főszerepet, megnézzük, hogyan és mivel érdemes párosítani, hogy a legjobb formáját hozza.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Brokkoli

Káprázatos zöld rózsájú vadkáposzta. Közeli rokonai közé tartozik például a karfiol és a karalábé, de egyik sem olyan intenzív ízben és látványban, mint egy fej brokkoli. Nem csak a rózsáját, a szárát is fogyaszthatjuk. Sokan nem is gondolnak erre, pedig a növény tetemes súlyát képezi ez a része is. Nem kell megpucolni, csak nagyon jól átmosni, akár darabolva második körben is átöblíteni, hogy a szorosan együtt álló bimbók között esetlegesen megbúvó koszt, vagy állatkákat is eltávolítsuk. A brokkolit ne főzzük! Kifő belőle az íze, a színe, és a tápanyagok.

Hagyma

Fasírtba mindenképpen kerül egy kevés, vagy inkább több hagyma. A vöröshagyma mellé kerülhet enyhébb salotta, avagy egy kevés fokhagyma, de utóbbi nagyon elveszi a brokkoli ízét. A hagymákat pucolás után olívaolajon pároljuk, majd sóval, borssal, pici csilivel fűszerezzük.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Csicseriborsó

Eldönthetjük, hogy mivel adunk egy kis testet a fasírtnak, a húsoshoz általában vízbe áztatott, kinyomkodott kenyeret szoktak tenni, ez is működhet a brokkolival. Ennél azonban sokkal stílusosabb, ha egy adag főtt, összetört csicseriborsóval keverjük. Ez nem bántja, nem veszi el a brokkoli ízét. Konzervet is használhatunk a gyorsaság kedvéért, szűrjük le és a párolt hagyma mellett pirítsuk át fűszerekkel.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Panko

Zsemle morzsa helyett használjunk pankot, ez is felszívja a többlet nedvességet, és ha ebbe görgetjük a brokkoligolyókat, akkor menő külsőt ad nekik. Szebben sül a brokkolifasírt és sokkal látványosabb lesz.

Helyettesítők

  • Élesztőpehely – az olasz receptekbe mindig adnak reszelt parmezánt a bármilyen hús vagy zöldséggolyóhoz, vagyis a polpettonéhoz, e helyett tehetünk sörélesztőpelyhet
  • Lenmagliszt – ha tojásmentes zöldségfasírtot szeretnék készíteni, ehhez a mennyiséghez tegyünk 3 ek lenmagliszt és 6 ek víz keverékét a masszához, vagy ha csicseriborsót használtok, ez akár el is maradhat, a csicseri és a pankó keveréke segít az összetartásban
  • Olajos magvak, zabpehely – a csicseriborsó és az áztatott zsemle helyett még tehetünk olajos magokat őrölve a keverékbe, vagy akár zabpehelyjel is beállíthatjuk a megfelelő állagot
Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Sütés

Persze, olajban is ki lehet sütni a brokkolifasírtot, de ha már olyan nagy gonddal válogattuk a hozzávalókat, akkor készítsünk inkább sütőben. 180 fokon 10-15 perc alatt elkészül, és mivel nem áztatja el az olaj, sokkal könnyedebb marad.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sütőben sült brokkolifasírt - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

A korai zsenge zöldborsóból készült a késői tavasz legjobb pesztója

A jóidő apró, zsenge és zöld sztárja, a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a nosztalgikus nyári fejtegetések alanya. Reméljük, mindenki rájött, hogy melyik hüvelyesről van szó: igen, a zöldborsóról! Fogtuk az idei első friss termést, és nem megszokott módon pesztót készítettünk belőle. Bár az ötlet elsőre merésznek tűnhet, mégis muszáj lesz kipróbálnod otthon.

Kristyán Fanni