Brokkolifasírt, lehet vegán, vega, tojásos és sajtos

Ezt a sárga virágot nem szeretjük, ha kinyílik, bimbósan imádjuk. Méregzöld színe nem csak a vegánokat és vegákat, mindenkit megbabonáz. Süss brokkoli fasírtot, mutatjuk, hogyan!

Fasírtot nemcsak hússal, hanem zöldségekkel is jó sütni, most a brokkoli kapja a főszerepet, megnézzük, hogyan és mivel érdemes párosítani, hogy a legjobb formáját hozza.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Brokkoli

Káprázatos zöld rózsájú vadkáposzta. Közeli rokonai közé tartozik például a karfiol és a karalábé, de egyik sem olyan intenzív ízben és látványban, mint egy fej brokkoli. Nem csak a rózsáját, a szárát is fogyaszthatjuk. Sokan nem is gondolnak erre, pedig a növény tetemes súlyát képezi ez a része is. Nem kell megpucolni, csak nagyon jól átmosni, akár darabolva második körben is átöblíteni, hogy a szorosan együtt álló bimbók között esetlegesen megbúvó koszt, vagy állatkákat is eltávolítsuk. A brokkolit ne főzzük! Kifő belőle az íze, a színe, és a tápanyagok.

Hagyma

Fasírtba mindenképpen kerül egy kevés, vagy inkább több hagyma. A vöröshagyma mellé kerülhet enyhébb salotta, avagy egy kevés fokhagyma, de utóbbi nagyon elveszi a brokkoli ízét. A hagymákat pucolás után olívaolajon pároljuk, majd sóval, borssal, pici csilivel fűszerezzük.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Csicseriborsó

Eldönthetjük, hogy mivel adunk egy kis testet a fasírtnak, a húsoshoz általában vízbe áztatott, kinyomkodott kenyeret szoktak tenni, ez is működhet a brokkolival. Ennél azonban sokkal stílusosabb, ha egy adag főtt, összetört csicseriborsóval keverjük. Ez nem bántja, nem veszi el a brokkoli ízét. Konzervet is használhatunk a gyorsaság kedvéért, szűrjük le és a párolt hagyma mellett pirítsuk át fűszerekkel.

Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Panko

Zsemle morzsa helyett használjunk pankot, ez is felszívja a többlet nedvességet, és ha ebbe görgetjük a brokkoligolyókat, akkor menő külsőt ad nekik. Szebben sül a brokkolifasírt és sokkal látványosabb lesz.

Helyettesítők

  • Élesztőpehely – az olasz receptekbe mindig adnak reszelt parmezánt a bármilyen hús vagy zöldséggolyóhoz, vagyis a polpettonéhoz, e helyett tehetünk sörélesztőpelyhet
  • Lenmagliszt – ha tojásmentes zöldségfasírtot szeretnék készíteni, ehhez a mennyiséghez tegyünk 3 ek lenmagliszt és 6 ek víz keverékét a masszához, vagy ha csicseriborsót használtok, ez akár el is maradhat, a csicseri és a pankó keveréke segít az összetartásban
  • Olajos magvak, zabpehely – a csicseriborsó és az áztatott zsemle helyett még tehetünk olajos magokat őrölve a keverékbe, vagy akár zabpehelyjel is beállíthatjuk a megfelelő állagot
Sütőben sült brokkolifasírt - receptért kattints a képre!

Sütés

Persze, olajban is ki lehet sütni a brokkolifasírtot, de ha már olyan nagy gonddal válogattuk a hozzávalókat, akkor készítsünk inkább sütőben. 180 fokon 10-15 perc alatt elkészül, és mivel nem áztatja el az olaj, sokkal könnyedebb marad.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sütőben sült brokkolifasírt - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...