Boszorkánymenü Szent Iván éjjelén

Ti már tudjátok, milyen finom ételt, italt készítetek Szent Iván, azaz a boszorkányok éjszakájára? Azt a röpke pár órát ugyanis hajnalig – a hagyomány szerint – ébren illik tölteni.

Alma és cseresznye, kötelező!

Tüzek gyúlnak világszerte az év legrövidebb éjjelén, június 23-án, amikor a nyári napforduló, Szent Iván, Keresztelő Szent János, a szerelmesek, a boszorkányok éjszakáját ünnepeljük. Ki-ki vérmérséklete, elvei szerint választhat, melyiket érzi magáénak. Úgy tartja a fáma, ezen az éjszakán minden megtörténhet, a szerelmesek egymásra találnak, a kívánságok teljesülnek, csak égjen a tűz, hogy legyőzze a fény a sötétséget.

Régen sem étlen-szomjan töltötték el ezt a varázslatos éjszakát a lobogó tűz mellett, legyünk hűek a hagyományokhoz, együnk, igyunk, vigadozzunk mi is. Elő hát a piknikkosarakkal, pakoljuk meg mindenféle jóval, de mindenképpen legyen benne almás, cseresznyés fogás. (A nyáréji tűzben sült almának és más gyümölcsöknek gyógyító erőt tulajdonítottak. A cseresznye agyermekáldást segítette, meg hogy szép legyen a megszületendő.)

Zöldségek, sültek – és a színek is fontosak

Mivel minden a nyári bőségről, a jó termésről szól, készítsünk fogásokat friss zöldségekből, salátákból, legyen kenyér (amiben zab vagy méz van, az az igazi), sajt, sütni való kolbász, csirke-, tyúk- vagy kakassült, fűszeres, csípős falat a kosárban. Az érzéki, vágykeltő ételekről pedig a szerelmesek ne feledkezzenek meg! Avokádós, mangós, tejszínes-gyümölcsös, mézes ételek közül válogassanak. A színek is szerepet kapnak, a piros,narancssárga,sárgamindenképpen növeli varázserőnket.

Ki ne maradjon a Nap itala!

Italok közül legfontosabb a sör (a Nap itala), ebből is a mézsör az igazi, de vörösbor, friss gyümölcslevek, bólék, mentás, bodzás és mindenféle más, fűszer- és gyógynövényeket tartalmazó hűsítők a nyerők. Aki pedig diólikőrt szeretne készíteni, az ezen az éjszakán szedett zölddióból tegye, mert az ugyanis ekkor a leglédúsabb – legalábbis az olasz hagyományok szerint.

Még több italrecept itt >>

Ennyi előkészület után reméljük, mindenki álma teljesül majd, vagy legalább meglátja a Tündérkirályt – ha mégsem, valami hiba csúszott a varázslásba. Sebaj, jövőre újra lehet kezdeni.

Ha valaki saját készítésű mézsörre vágyik, a Sulineten találtunk egy receptet.

Mézsör készítése

Hozzávalók

 • 1,5 kg méz
 • 10 l víz
 • 25-50 dkg cukor
 • fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér)
 • esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
 • 1 szelet pirítós
 • 5 dkg élesztő

Elkészítése

 1. A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre).
 2. Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük, illetve gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani).
 3. Megvárjuk, míg a lé kézmelegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
 4. Az élesztős pirítóst az ital felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban), majd eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt és palackozzuk (mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt, a dugón fúrjunk lyukat).
 5. 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helyiségben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
 6. Legfeljebb fél évig tárolható, szóval mielébb meg kell inni! (Minél nagyobb a cukor/méz tartalma, annál tovább áll el.)
{ CKÉP = 61977, 4 }

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek