Boszorkánymenü Szent Iván éjjelén

Ti már tudjátok, milyen finom ételt, italt készítetek Szent Iván, azaz a boszorkányok éjszakájára? Azt a röpke pár órát ugyanis hajnalig – a hagyomány szerint – ébren illik tölteni.

Alma és cseresznye, kötelező!

Tüzek gyúlnak világszerte az év legrövidebb éjjelén, június 23-án, amikor a nyári napforduló, Szent Iván, Keresztelő Szent János, a szerelmesek, a boszorkányok éjszakáját ünnepeljük. Ki-ki vérmérséklete, elvei szerint választhat, melyiket érzi magáénak. Úgy tartja a fáma, ezen az éjszakán minden megtörténhet, a szerelmesek egymásra találnak, a kívánságok teljesülnek, csak égjen a tűz, hogy legyőzze a fény a sötétséget.

Régen sem étlen-szomjan töltötték el ezt a varázslatos éjszakát a lobogó tűz mellett, legyünk hűek a hagyományokhoz, együnk, igyunk, vigadozzunk mi is. Elő hát a piknikkosarakkal, pakoljuk meg mindenféle jóval, de mindenképpen legyen benne almás, cseresznyés fogás. (A nyáréji tűzben sült almának és más gyümölcsöknek gyógyító erőt tulajdonítottak. A cseresznye agyermekáldást segítette, meg hogy szép legyen a megszületendő.)

Zöldségek, sültek – és a színek is fontosak

Mivel minden a nyári bőségről, a jó termésről szól, készítsünk fogásokat friss zöldségekből, salátákból, legyen kenyér (amiben zab vagy méz van, az az igazi), sajt, sütni való kolbász, csirke-, tyúk- vagy kakassült, fűszeres, csípős falat a kosárban. Az érzéki, vágykeltő ételekről pedig a szerelmesek ne feledkezzenek meg! Avokádós, mangós, tejszínes-gyümölcsös, mézes ételek közül válogassanak. A színek is szerepet kapnak, a piros,narancssárga,sárgamindenképpen növeli varázserőnket.

Ki ne maradjon a Nap itala!

Italok közül legfontosabb a sör (a Nap itala), ebből is a mézsör az igazi, de vörösbor, friss gyümölcslevek, bólék, mentás, bodzás és mindenféle más, fűszer- és gyógynövényeket tartalmazó hűsítők a nyerők. Aki pedig diólikőrt szeretne készíteni, az ezen az éjszakán szedett zölddióból tegye, mert az ugyanis ekkor a leglédúsabb – legalábbis az olasz hagyományok szerint.

Még több italrecept itt >>

Ennyi előkészület után reméljük, mindenki álma teljesül majd, vagy legalább meglátja a Tündérkirályt – ha mégsem, valami hiba csúszott a varázslásba. Sebaj, jövőre újra lehet kezdeni.

Ha valaki saját készítésű mézsörre vágyik, a Sulineten találtunk egy receptet.

Mézsör készítése

Hozzávalók

  • 1,5 kg méz
  • 10 l víz
  • 25-50 dkg cukor
  • fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér)
  • esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
  • 1 szelet pirítós
  • 5 dkg élesztő

Elkészítése

  1. A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre).
  2. Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük, illetve gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani).
  3. Megvárjuk, míg a lé kézmelegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
  4. Az élesztős pirítóst az ital felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban), majd eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt és palackozzuk (mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt, a dugón fúrjunk lyukat).
  5. 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helyiségben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
  6. Legfeljebb fél évig tárolható, szóval mielébb meg kell inni! (Minél nagyobb a cukor/méz tartalma, annál tovább áll el.)
{ CKÉP = 61977, 4 }

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...