Bodzaszörp 2. (mézes) recept

Bodzaszörp 2. (mézes)
Bodzaszörp 2. (mézes)
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bodzavirág szezonjában 2 – 3 naponta készítem a friss szörpöt. Ha nincs elég mézem, cukorral én is, mint Ze(n)derta.
Hát, nem mosom meg a bodzavirágot! Tutti helyen szedem persze én is, úttól és permetezéstől távol. A bogarakra már szedéskor figyelek, aztán pedig nem mosom meg! Méghozzá azért nem, mert a legértékesebb virágport (pollen) mosnám le a vízsugárral.
A pollenről manapság sokaknak a pollenallergia jut eszébe, pedig a pollen a méhek számára létfontosságú tápanyagot tartalmaz, a méz pedig minden kétséget kizáróan, az emberiség egyetemes véleménye szerint is az egyik legegészségesebb energiaforrásunk. Élő anyag, a cukrok (energia) mellett számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek (többek között) pont az immunrendszerünk erősítésében (azaz az allergia ellen) rendkívül fontos szerepet játszanak.
Személyes és szakmai véleményem szerint (biológus-mérnök vagyok és vegyész, valaha a rákkutatásban is tevékenykedtem – ezeket csak azért említem már megint :), hogy jelezzem: nem felületesen ítélkezem) a biológia sokkal kevesebb veszéllyel fenyeget, mint a kémia! Az ész nélkül alkalmazott vegyszerek, a környezetünkbe jutó és a virágporon megtapadó, az ember termelte (a kipufogóból, kéményekből vagy permetszerből jövő) anyagok.
Napokig tudnék erről irogatni, nem akarom fárasztani a társaságot, egyetlen lényeg: a jó helyről szedett bodzavirágot ne mossátok le!
A jó hely azonban rendkívüli fontosságú! Könnyen vagyok: iparterülettől távol élek, a forgalmas utak és a permetezés potenciális lehetőségét is könnyen el tudom kerülni (pár perc autózás a falu határától). Ezekre figyeljetek! Nagyvárosokban szörnyű nehéz a helyzet a ’tiszta’ bodzavirág begyűjtése szempontjából: Budapest például kb. a Normafa magasságáig szóba sem jöhet!
Aki tudja magáról, hogy allergiás a bodzavirág pollenjére (ilyen is van a környezetemben), az úgysem iszik bodzaszörpöt!
 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A kancsóból pohárba töltöm a szörpöt, felszódázom. (Aki buborék nélkül szereti ásványvízzel vagy csapvízzel higítsa!) Engem nem zavar, ha pár virág a poharamba kerül, nem szűrök.
Amikor a kancsóban már kevés a szörp (kb. 1 dl), felszódázom a kancsó egész tartalmát, úgy iszom. Vilmos szűr, nem szereti, ha darabok vannak az italában.
Kinek a pap, kinek a papné!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen homogénné válik (egy kancsóban, még jobb széles nyakú üvegben, aminek van saját teteje).  (A fehér műanyag kupakos, füles, négyszögletes Luminarc kancsóm, amely a hűtő ajtajában is kiválóan elfér - most éppen mással volt teli.)
  2. Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
  3. Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük.
  4. Hűtőbe tesszük.
  5. Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva, esetleg további citromlé hozzáadásával, elegánsan friss citromkarikával fogyasztjuk.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 105 686
elküldve: 12
receptkönyvben: 889
elkészítve: 18/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tory001
Tory001 v, 2016-05-22 16:27

Pár éve felbukkant egy bodzabokor a kertünk végében, és azóta töretlen a sikere. :) A bodzának és ennek a szörpnek is! Épp az imént készült el belőle egy kancsóval. ^^

Zuzlu
Süpi / Zuzlu szo, 2014-06-07 11:37

Tényleg nagyon finom, én tettem bele vaniliás cukrot is. Valahogy belekerült egy méhecske is, de öt kidobtam a leszürés alkalmával. (Ahogy elnéztem a méhecskén több virágpor volt, mint a bodzán. Legközelebb lehet méhecskéböl csinálom.)

vm2011
vm2011 k, 2014-05-20 16:21

megcsináltam tegnap este kevesebb mézzel,de nagyon finom lett.ma szinte csak ezt ittam:))
köszönöm Ildikó a receptet!
üdv:brumi

márti1218
márti1218 / márti1218 cs, 2014-05-15 14:46

Sziasztok! A bodzavirág mosásánál én egy köztes megoldást találtam.Átvizsgáltam a tányérokat és azt tapasztaltam,hogy a kis fekete bogarak az ernyő tövénél tanyáznak,tehát nagyon óvatosan folyóvíz alá tartom ezt a részt és az ujjaim segítségével eltávolítom a bogarakat,ha vannak és így a virágot nem éri víz.
Üdv: Márti

Shephard
Shephard k, 2012-05-29 13:16

Sziasztok!

Akárhogy olvasom a receptet és a hozzászólásokat nem jövök rá, hogy a 7 dl víz még a szörphöz kell, vagy az már a higításhoz? Mert ha utóbbihoz, akkor ebből a mennyiségből csak 7 dl higított ivólé lesz? Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni :)

Shephard
Shephard k, 2012-05-29 23:39

Köszönöm szépen, én is erre tippeltem, de jobb tutira menni :)

szöszi98
Breitner Sarolt / szöszi98 v, 2011-05-15 12:14

Kedves Ildikó!

Kb mennyi cukorral csináljam a receptet mert méz nincs itthon és drága is.

Köszönöm.
Tulajdonképpen biztos jó a recept.

anita0505
Anita0505 / anita0505 cs, 2011-03-24 23:10

Szia Ildikó,
gyerekkorom óta imádom a bodzaszörpöt, ugyan allergiás vagyok a bodza pollenre- 6 évesen éppen a bodza szedése közben jöttek elöször a tünetek.
Ha nem is szedem saját magam többet, de szörp formában nem zavar. (Ok, nem viszem túlzásba)
Köszi a receptet, mert Dédikém tuti receptje elveszett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-06-03 05:42

beírom ide is a cukor és mézmentes verziót, hátha más is kedvet kap rá. :)

2 liter víz
4 tányér bodzavirág
1 csapott kávés kanál sztívia por (természetes édesítő)
4 evőkanál citromlé

sasi
sasi k, 2010-06-01 18:49

Szia Ildikó!
Azt szeretném kérdezni, hogy ez meddig tartható el?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2010-05-25 21:32

Bocsi a késlekedésért, mondom a tapasztalatokat: nem érdemes a bodzavirágot mézbe tuszkolni, nem hozza a várt eredményt - szerintem.
Sőt! arra jutottam, hogy egyáltalában nem érdemes bodzaszörpöt télire elrakni!
Frissen isszuk ameddig lehet a mézeset az én receptem szerint, vagy a cukrosat Toma receptje alapján: http://www.nosalty.hu/bodzaszorp_recept_807
Télen pedig:
szárított bodzavirágból készítsd frissen a szörpöt: 1 zacskó szárított bodzavirághoz (Egyed Matyitól a piacról) adj 2 kg cukrot és 3 liter forró vizet. Hűtsd langyosra, adj hozzá 3 citromot felkarikázva. Kevergesd, míg le nem hűl.
Hűtőbe vele, használatkor vízzel/szódával higítva.
Ugyanez mézzel: forrázd le a szárított bodzavirágot, langyosan add hozzá a citromot és a mézet, kavargasd, míg le nem hűl.
Hűtőbe ezt is felhasználásig.
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-05-27 15:52

Kedves Ildikó !

Élvezettel olvastam a tavalyi mézes bodzáról szóló levelezéseteket.Kedvet kaptam szárítani bodzát és télen teázva Rátok is gondolni.
Egy tipp a virágok alulra rendezéséhez, uborkához is jó.
Vettem, sajnos már nem emlékszem hol egy csomag műanyag "csillagot". Biztos, hogy nem így hívják, de nagyon praktikus. Egy karika, aminek kb.2-3 cmes lába van . Hasonlít a Behajtani és várakozni tilos táblára, csak hosszabb egy kicsit.Több méret volt egy csomagban így többféle üvegbe is jó,én kovászos uborka készítésénél használom.Az üveg nyakán befér, viszont a szélesedő részen a lábacskái megakadnak, igy nem emelkedik semmi a lé fölé, érésig benne van a vízben.
Nagyon praktikus , sok éve használom.
Köszönöm a jó és praktikus recepteket, a sok tanácsot
Irénke

Bebe1015
Bebe1015 / Bebe1015 h, 2010-05-24 15:16

Kedves bodza ügyben keresgélők! Ma voltunk bodzát szedni, és én is kíváncsi lennék a mézes bodza eredményre, hisz most készülök olyat csinálni. Remélem jár itt valamelyik illetékes és válaszolni fog. Erika kérdéseire az enyémek is, úgyhogy figyelem a választ. Üdvözlettel: Piroska

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-05-23 18:09

Kedves Böbe nagyi és Harmathy Ildikó!

Érdeklődöm, hogy sikerültek a tavaly eltett bodzás mézek?
Hogyan használtátok fel?
Mennyi idő szükséges az összeéréshez?
Mi is nagyon szeretjük a bodzát és olyan jól hangzik ez a mézben eltett változat.
Valószínű, hogy ki fogom próbálni.
Erre az évre is sikeres munkát kívánok!
Üdvözlettel: Erika

Angibangi
Angi / Angibangi k, 2010-05-11 21:54

én sajnos nagyon pollenallergiás vagyok, de soha ki nem hagynám nyaranta a bodzaszörpöt! =))
Azt hiszem ha szezonja lesz, rögtön el is készítem ezt.
(egyébként én is biomérnöknek készülök =)

Angi

petra
Petra / petra h, 2009-06-08 15:34

Szia Lejla,
Hogy megtudhassa Ildikó az emailcímed, mások pedig ne lássák se a Te címed, sem Ildikóét, kérjük küldj egy emailt az info@nosalty.hu-ra és továbbítom Ildikónak.
Köszi,
Petra (az oldal szerkesztője)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2009-06-07 12:49

üdvözlet Ildikónak,
de jó olvasnia a soraidat,
én fiatal és nagyon idealista anyuka vagyok, szeretnék kijjebb költözni pestről, kecskéket, pulykákat, stb, szeretnék mindent úgy csinálni, ahogy az Isten eredeti rendszerében van, mert az a jó a testnek és a léleknek, főleg a gyerekeknek, főzés nélkül, cukor nélkül, hűtő nélkül, a fatüzeléstől a nádgyökeres szennyvíztisztításig nézelődök... így találtam a mézes bodza receptedet, szívesen megismerkednék veled,
hol laktok, mivel foglalkozol, stb. az email-emre írj kérlek, mert nincs otthon internet, nem tudok fórumozni, de a leveleimet a férjem ki tudja nyomtatni... üdvözöllek: lejla

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó p, 2009-05-29 19:02

Szia Böbe!
Igen, csak vasárnap van piac nálam. Olyan messze vagy tőlem, nem is remélem, hogy eljutsz valaha hozzám. Jártok a Balatonra? Ha igen, akkor könnyen eljuthasz hozzám is.
Ma elkészítettem a vasárnapi piacra a bodzaszörpöt - nem mosta el az eső a virágokat teljesen, hála Istennek! Szerintem még bőven lesz virág pár hétig, ha az idő nem fordul drasztikusra. Akár drasztikus melegre, akár drasztikusan esősre, meglátjuk -, és elkezdtem a télire eltevést is 1 üveg akácmézben.
Azt csináltam - a Te tapasztalataid alapján -, hogy szárazon beraktam a virágokat egy üvegbe. Annyit, hogy szárazon, lazán tele lett az üveg. Majd rácsorgattam a mézet, akácmézet. Azért az akácot választottam, mert annak a legsemlegesebb az íze.
Szóval rácsorgattam a mézet, a méz lenyomta a virágokat, és közben szép lassan feljöttek a levegő-buborékok. Az üveg nem lett tele, a virágok eddig nem jöttek fel. Most otthagytam a piaci konyhámban lezárva az üveget persze. Holnap reggel meglátom, hogyan állunk, gondolom addigra kibuborékol az összes levegő, teletöltöm az üveget, haladok tovább.
És beszámolok.
Puszi: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2009-05-29 08:16

Szia Ildikó!
A virágok, ahogy forgatom az üvegeket, szorgalmasan lifteznek. Nem barnulnak, felvették a méz színét. (erdei virágmézbe tettem őket).Amikor "fejre" állítom az üvegeket, és az üvegtető nem takarja az állományt, akkor látszik hogy a virágok teljesen be vannak fedve mézzel, tehát ha ki is kandikál a méz tetején, már be van vonva egy réteggel. Remélem, így nem fog nekik ártani az a kis levegő, amit nem tudtam sehogyan kiiktatni.
Azt szeretném még megkérdezni, hogy a piacod csak vasárnapi piac? Hétköznapokon nem "üzemel"?
Remélem az eső (itt alig volt) nem nagyon mosta át a virágokat, tehát ess neki, és tegyél el télire is bodzavirágot. Én nagyon bízom a receptben.
Minden jót kívánok, puszi: Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó cs, 2009-05-28 20:46

Szia Böbe!

Köszi a helyzetjelentést. A virágok még mindig felúsznak? Nem barnulnak, ugye?
Sajnos én még mindig csak a napi használatra tudok bodzaszörpöt gyártani. Minden héten 5 liter tömény bodzaszörp fogy el a piacon és itthon. Az eső most kicsit leverte a virágokat, holnap kellene a következő adagot készítenem, meglátom, milyenek az állapotok.
Talán a téli eltevésig is eljutok végre :)
puszi: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2009-05-28 20:20

Szia Ildikó!
Mint írtam, igen figyelem a mézbe tett bodzavirágokat. Reménykedem benne, hogy az a kis levegő, amit végképp nem tudok kiiktatni, nem fog ártani a virágoknak. Úgy látom, hogy teljesen beszívták magukba a mézet! Még most is forgatom az üvegeket, de úgy gondolom, lassan le lehet tenni őket hűvös helyre pihenni. És majd meglátjuk, mi alakul ki ebből. Nálunk már nagyon virítanak a bodzák, pedig én északkeleten élek (BAZ megye) úgyhogy ajánlom, siess a bodzaszedéssel. Már teafűnek is tettem el egy tisztességes mennyiséget.
Jó munkát, puszi Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2009-05-23 10:16

Szia Böbe!
Már éppen gondoltam, hogy megkérdezlek, hogy áll a prodzsekt.
Sajnos én még sehogy, bár soká már nem húzhatom, lassan kimegyünk a bodzából.
Szólok, ha mozdultam, addig is tájékoztass!
Puszi: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2009-05-23 09:00

Szia Ildikó!
Újabb tapasztalat. Mint említettem forgattam az üvegeket, de nem voltam nyugodt, mert jó bő egy ujjnyi levegős rész volt benne, akármerre fordítottam. Ezért úgy döntöttem, hogy felbontom, és feltöltöm még mézzel, amíg csak lehet. A méz, mintha hígabb lenne, az illata csodálatos! Egy hurkapálcikával kevergetve kiszabadítottam a megrekedt levegő buborékokat, és színültig töltöttem az üveget mézzel. Még nem tettem a "spajz"-ba őket, megfigyelés alatt állnak.Sajnos úgy érzem, gyakorlatilag nem tudom megoldani a tökéletes légmentes lezárást. :-(
Azt hiszem, még az un. vákuumos műanyag dobozkák sem tudnák ezt megoldani. Bár lehet, hogy ki kellene próbálni. Hát most én vagyok a Castro, és Fidelek nagyon. :-)
Kíváncsian várom, Te hogy boldogulsz ezzel a recepttel. Üdv.: Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2009-05-20 21:21

Böbe!
Nagyon kedves, hogy ennyire bízol a receptjeimben!
Én is így képzelem eltenni a bodzavirágokat mézben télire, pont!

Konzultálunk.
Szia: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2009-05-20 12:11

Helló!
Szóval kísérletezem, két üveggel tettem el, az egyiket már fejre állítottam, a másik a kontroll üveg. Sőt fogok egy harmadik üveget is eltenne, és azt megpróbálom színültig tölteni mézzel. Kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá! Mármint a virág és a méz? :-)
Úgy készítem, hogy az üveg mézből kiöntök egy adagot, az üveg felett beleaprítom a virágot, így alig megy veszendőbe virágpor!
Jól megnyomkodom a fakanállal, és végül felöntöm az előzőleg kiöntött mézzel. Hát a kóstolással várok néhány hetet, hagy szokjanak, érjenek össze!
Más téma: Most már úgy böngészem a Nosalty recepteket, hogy megnézem ki írta, és ha a Te nevedet látom, rögtön ki is írom a receptgyűjteményembe! Köszi!
Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2009-05-20 11:47

Szia Böbe!

Sajnos én még nem jutottam el a bodzavirág eltevéséig. Gábort gyorsan megkérdeztem, azt mondja nem gond, ha a virágok felúsznak.
Szerintem abból, ha a levegőre kiérnek igenis gond lehet. Ha azonban méz alatt van teljesen, akkor nem baj, ha fenn van.
Mindenesetre a forgatás szerintem remek ötlet! Ha júl zár az üveg szerintem nyugodtan mindig fordíts rajta egyet, ha a virágok felülre kerülnek. Mint a homokóra :)
Az íznek is jót tesz, hiszen újra és újra átpörög a virágon a méz.
Amint időm engedi magam is elkészítem és beszámolok.
Addig viszont Te számolj be Böbe, kérlek.

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2009-05-20 08:26

Szia Ildikó!
Kipróbáltam a mézbe eltett bodzavirág receptjét. Tegnap csináltam, jól belenyomkodtam a virágokat a mézbe (természetesen a vastag száraktól mentesen), majd feltöltöttem az üveget. Estére az összes virág feljött a méz tetejére. Kb. az üveg 1/3-át tölti ki. Gondolom, ha majd használni akarom össze kell keverni. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, van egy olyan érzésem, nem fogom megvárni a telet , néhány hét múlva meg fogom kóstolni. :-)
Az egy kicsit zavar, hogy a virágok felső rétege nincs méz alatt. Arra gondoltam, hogy "fejre" állítom az üveget. Szerinted ez jó megoldás lenne? Te tettél már el bodzát ezzel a módszerrel? Ha van időd, és kedved, kérlek írj a tapasztalataidról! Amúgy most komoly számításokat végzek: mennyi bodzát kell gyűjtenem, és mennyi mézet vennem, hogy rentábilis legyen az eladása, és kikerüljön belőle egy luxusautó! :-) :-)
Üdv, és jó bodzázást kívánok. Böbe

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2009-05-13 08:02

Köszi Ildikó! Mindenképpen ki fogom próbálni! Már virágzik a bodza nálunk. Úgy fogom készíteni, ahogy írtad, mosás nélkül (van jó bodzalegelőm). Azon kívül, hogy egészséges, van még egy óriási előnye a módszernek! Gyors!!! Még egyszer köszi: Böbe

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2009-05-12 21:54

Nagyon köszönöm az ötleteket! A lefagyasztás csak azért nem működik nálam, mert a fagyasztómat télire feltöltöm gyümölcsökkel, zöldségekkel, szörpöt pedig kb. 10 litert szoktam eltenni.Az már nem fér be. Viszont ez a mézes megoldás nekem is nagyon tetszik! Csak azt nem tudom, hogy mekkora az üveg méz? Mert a cukros szörpöt úgy készítettem, hogy 5 literes üvegbe 2 kg cukor, 14 bodzavirág, 4 citrom. A fenti receptben 6 virághoz 80 dkg méz szükséges. Minimum mennyi méz kell, ha el akarom tenni a virágokat? Bocs, hogy ennyit kérdezősködöm. Üdv. Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2009-05-12 19:46

Szia Böbe!
Erzsébet már adott is egy tippet.
A piacomon is mondott valaki egy nagyon használható ötletet, magam is ki fogom próbálni: kb. 20 bodzavirág tányért beletuszkol egy fél üveg mézbe (mosatlanul, pollennel), lenyomkodja egy fakanállal a virágot a mézbe, majd az üveget teletölti mézzel, ügyelve, hogy levegő ne maradjon a virág mellett, lezárja. Kész. Télen kikanalazza a bodzavirágos mézet a pohárba, citromlével elkeveri és vizet vagy szódát ad hozzá.
Nekem nagyon tetszik, lévén, hogy nem igazán szeretem a hőkezeléssel (főzéssel) - pláne vegyileg! (tartósítószerrel) kezelt - szörpöket. Télen inkább teát iszunk (vegyszer és minden nélkül) szárított bodzából vagy másból - mézzel.
Ez a mézbe 'áztatott' bodzavirág - ötlet azonban nekem nagyon bejön! Mondom, még nem próbáltam, két napja hallottam, de nagyon figyelemre méltónak találom, és mindenképpen megpróbálom!
Tehát ez, vagy a másik megoldás: műanyag tálcán, napon szárított bodzavirág lezárt üvegben télire eltéve a kipergő pollennel együtt, majd télen gyorsan leforrázva és langyosan citrommal, mézzel ízesítve, vagy lassan (egy éjszakán át) citromlével, mézzel áztatva, másnap higítva.
Nátha ellen is minden méregdrága gyógyszertári cuccnál kiválóbb!

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2009-05-12 19:07

Ha sok szörpöt készítettetek és szeretnétek később is inni belőle,le tudjátok fagyasztani műanyag flakonban.Ősszel,télen elővéve emlékezhetünk a tavaszi zsongásra.Ajánlom próbáljátok ki!Erzsébet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2009-05-12 19:03

Szia Ildikó! Télire eltehető mézes bodzaszörp recepted nincs? Én eddig csak cukorral készítettem "ivólét" és szörpöt de szívesebben tenném mézzel. Az eddig talált mézes receptekben mindig szerepelt cukor is, úgyhogy azokat mellőzöm. Ha tudsz valamit, légyszíves írd le. Köszi. Böbe

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2009-05-09 16:43

Szia Stoczek!

Vagy cukor, vagy méz, vagy a kettő együtt.
Igazad van, véletlenül beírtam a cukrot is az elkészítéshez, javítom, köszi!
Ezek az arányok a csak mézzel készült bodzaszörpre szólnaK. Nekem nem sok így a méz, jó sűrű, kb. 50 %-os szörp lesz. Hideg szódával higítva isszuk.
Ha cukorból készíted sokkal kevesebb kell, mert a kristálycukor sokkal jobban édesít, mint a méz. Toma verziója cukorra szól, és rögtön a végleges higításban, azonnali fogyasztásra készen készíti, jól be is hűti, hogy tökéletes legyen, arra az esetre, ha megszomjazna :)
Szerintem próbáld ki mindkettőt, és meglátod Neked melyik jön be,
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2009-05-09 13:38

7DL VÍZHEZ NEM TÚL SOK A 80 DKG MÉZ ? éS A RECEPT SZERINT A CUKORRAL IS ÖSSZEKEVEREM, AZ VISZONT NEM SZEREPEL A HOZZÁVALÓKBAN. aKKOR MOST MIBŐL, MENNYIT ?:

206