Tedd próbára magad egy fordított bevásárlós héttel

Egy bevásárlás akkor a legjobb, ha hatékony, gyors, ha van egy bejáratott menete. Miért kéne hát ezt felborítanunk? Milyen előnyei lehetnek annak, ha megfordítjuk a logikus sorrendet?

A ’bevásárlás’ szót általában az alábbi asszociációk szokták követni: szükséglet, nyűg, kötelezettség, egy olyan heti feladat, amelyben semmi hely nincs a kreativitás és az élvezet számára. Nem a legderűsebb tennivalók egyike, főleg, ha hozzáadjuk az infláció aktuális problémáját. Tehetünk valamit ez ellen? Véleményem szerint igen, mégpedig egy olyan gyakorlattal, kísérlettel, ami a bevásárlás folyamatát teljesen a feje tetejére állítja. Kapcsoljuk be az öveket, engedjük el az irányítást, de legfőképpen: a fantáziánkat!

Tedd próbára magad egy fordított bevásárlós héttel

A fordított bevásárlás menete

Egy átlagos bevásárlás a legtöbbször azzal indul, hogy otthon megnézzük, mire van szükségünk. Ebből a szükségletből aztán egy bevásárlólista születik, ami alapján lerójuk a megszokott köröket a szupermarketben vagy a piacon.

Jelen gyakorlatunk lényege, hogy ezt a folyamatot teljesen megfordítjuk, azaz előbb megyünk el vásárolni, majd utána tervezzük meg, mit szeretnénk főzni a beszerzett alapanyagokból.

Első ránézésre teljesen őrült gondolatnak és a túlköltekezés melegágyának tűnhet a dolog, azonban, ha tudatosan, kreatívan és minimális előzetes tervezéssel csináljuk, sokat gazdagodhatunk vele. A legnagyobb előnye, hogy elmozdít a megszokott vágányról, színesebbé, izgalmasabbá és élvezetesebbé teszi az egész hetes főzést. Persze ahhoz, hogy működőképes legyen a kísérlet, és ne fulladjon kudarcba az egész bevásárlókörút, tartsuk szem előtt az alábbi szabályokat.

Szabály #1: szezonálisan

Azzal járunk majd a legjobban, ha az éppen aktuálisan termő zöldségeket és gyümölcsöket tesszük a kosarunkba. Ezek mind frissességben, mind árban kedvezőbbek, mint a szezonon kívüli alapanyagok, ráadásul sokkal egyszerűbb őket egymáshoz is párosítani a receptkeresés során.

Ezeket egészíthetik ki a szezon nélküli termékek: tészta, gabonák, hús és tejtermékek – mindig azt vegyük, ami passzol a zöldségeinkhez, vagy amit megkívánunk.

Szabály #2: változatosan

Mindig gondoljunk arra vásárlás közben, hogy a beszerzett alapanyagokból egy egész heti menüt össze kell majd állítanunk. Igen, ez elsőre nehéz lehet: fejben tartani mindent, amit vettünk, kombinálni, párosítani, kiegészíteni.

Kerüljön a kosárba minden csoportból, hogy könnyebb legyen majd a dolgunk, amikor a recepteket keresgéljük: vegyünk gyökérzöldségeket, leveles zöldeket, olyan alapanyagokat, amelyek nyersen is fogyaszthatók (salátának, köretnek vagy reggelire, vacsorára). Ez a változatosság terjedjen ki a többi alapanyagra is: ne csak egyféle húst/gabonát/hüvelyest vásároljunk.

Szabály #3: mértékletesen

A vásárlásunk legyen változatos, de ne pazarló, szabad, de ne költekező! Mindig csak annyi árut vegyünk, ami egy hétre elég lesz nekünk, a családunknak, az embereknek, akikre főzünk.

A vásárlásunk legyen változatos, de ne pazarló

Eleinte nehéz lehet majd pontosan belőni ezt a szintet, de néhány gyakorlókör után már biztosan ügyesebbek leszünk. Érdemes olyan heteken belevágni a kísérletbe, amikor éppen nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, hogy minden figyelmünket a vásárlásra tudjuk összpontosítani.

Észre fogjuk venni, hogy milyen kreatív élmény lehet egy ilyen kör: az alapanyagokat elnézegetve kattogni fog az agyunk: „vajon ebből mi legyen?”, „de szép ez az XY zöldség, milyen jó leves/főzelék lesz belőle”, „milyen rég ettünk ilyen húst/halat/hüvelyest” és így tovább.

Hazaérve pakoljunk ki mindent, hogy jobban átlássuk, mi mindent vettünk, majd alkossunk csoportokat: melyik alapanyag milyen ételbe kerül majd, és melyik napon kell megfőznünk. Színtiszta alkotói folyamat, az elejétől a végéig, érdemes adni neki egy esélyt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk a vásárlásról, piacozásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?