Ezért érdemes jóban lenni a piaci árusokkal

Aki piacozott már valaha, tudja, hogy ez a bevásárlási forma mennyiben eltér egy szupermarketes körtől. Mindez pedig nagyrészt az árusokon múlik, akiknek érdemes a kegyében járni. De pontosan miért?

A piac és az élelmiszerbolt szinte minden tekintetben egy skála két ellenpólusát képviseli: boltba az akciókért megyünk, piacra a szezon minőségi kincseit kutatva, boltba a gyorsaság, piacra a találkozások miatt. És e találkozások nem kizárólag ismerősökkel és barátokkal történnek, hanem a piaci árusokkal is. Mondhatni, miattuk megyünk ki minden héten a vásárcsarnokba, figyeljük, hogy ott vannak-e, mit hoztak ezen a héten, milyen kedvükben vannak. Talán el is beszélgetünk velük, miközben zöldséget mérnek, tojást dobozolnak, sajtot csomagolnak nekünk. Ezekből az apró diskurzusokból pedig egy kedves, emberi és (zöldség-)gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki, amelynek bizony haszna is van. Következik: óda a piaci árusokhoz.

Ezért érdemes jóban lenni a piaci árusokkal / Fotó: Fortepan / Kereki Sándor

Megtudhatjuk, mi szezonális

Az első piaci látogatás mindig kissé káoszosnak hat: sok a pult, nem tudjuk, hol és mit vegyünk, főleg, ha még a nagybani árusok standjai közé is besodródunk. Aztán, szépen-lassan, minél többet járunk, annál tapasztaltabbak leszünk.

Ha már jóban vagyunk néhány árussal, mindig megkérdezhetjük tőlük, éppen mit ajánlanak, mi a legfrissebb.

Sőt, arról is kaphatunk információt, hogy melyik zöldség, gyümölcs, mikor várható, melyik hónapban érdemes keresni. Amennyiben nem vagyunk ebben a témában jártasak, nagy segítség lehet egy olyan ember tanácsa, aki hivatásából adódóan szakértője a szezonalitásnak.

Megtudhatjuk, honnan érkezik a portéka

Feltételezhető, hogy azért járunk piacra, mert a frissesség mellett szeretnénk odafigyelni más „zöld” szempontokra is. Például a hazai és helyi, minél kevesebbet utazott élelmiszerek beszerzésére. Erre pedig nincs is jobb hely egy piacnál: egyes standoknál fel van tüntetve, honnan érkezett az árusított portéka, ennek hiányában pedig bármikor nyugodtan megkérdezhetjük az eladót magát is.

Kaphatunk tippeket, ajánlást

Egyes piaci árusok nemcsak a zöldségek termesztéséhez, de azok szakszerű elkészítéséhez is értenek. Bátran kérdezzük őket, mit ajánlanak: melyik krumpli jó salátának, a kisebb vagy a nagyobb zellert vegyük, ha levest főznénk, vagy meddig kell sütnünk a céklát, hogy vajpuha legyen...

Főleg akkor kérdezősködjünk, ha olyan alapanyagot szeretnénk venni, amivel korábban még nem találkoztunk. Manapság már egyre több termelő hoz a piacra olyan zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyek ritkábbak, próbáljuk ki bátran ezeket is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Fortepan / Kereki Sándor


Még több piacozós cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...