Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berlinben egy fantasztikus menzaprojekttel segítik az egészségtudatosan étkezőket

Az utóbbi években többen fordultak a növényi étrend felé, ez az új trend különösen népszerű a fiatalok körében. Erre reagáltak most Berlinben egy újfajta menzával.

Már a tavalyi évben is jól érezhető volt, hogy a következő időszakban a növényi alapú étrendek lesznek a legmeghatározóbb trendek az egészségtudatos, illetve a bolygó fenntarthatóságát is szem előtt tartó fogyasztók életében. Egyre nő azok száma, akik csökkentik a húsfogyasztásukat, és egyre többen fordulnak a vegetáriánus, azaz a húst, halat nem tartalmazó, illetve a vegán, azaz semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmazó étrendek felé.

Erre a növekvő igényre reagált a Studierenwerk Berlin diákszervezet is, amely kísérleti projektként elindította a Veggie 2.0 nevű menzát a berlini Műszaki Egyetemen.

A Guardian brit magazin szerint a 14 000 berlini diák mintegy 13,5%-a vegán. A diákszervezet szóvivője, Jana Judisch szerint azonban a Veggie 2.0 kísérleti projektnek egyáltalán nem célja, hogy bárkire is ráerőltesse a tisztán növényi alapú étrendet, ugyanakkor szeretnének lehetőséget biztosítani az egyre növekvő vegán és vegetáriánus közönség számára. Emellett persze szívesen látják a változatosságra vágyó húsevőket is, és a menza nem csak az egyetemi polgárok, hanem bárki számára nyitva áll.

A Veggie 2.0 üzemeltetői napi 500 vendégre számítanak, Judisch szerint ez a menza egy nagyszerű lehetőség arra, hogy új recepteket próbáljanak ki és bővítsék a vegán ételek kínálatát. A ma elérhető menüben szerepel többféle salátakombináció, csípős-savanyú leves, szárított paradicsomos-pesztós tészta, spenótos-gombás tönkölybúza, ratatouille és persze desszertek, mint pl. a szójaalapú gyümölcsös „joghurtkehely”, a gyümölcssaláta, vagy a vegán csokipuding.

A menza első vendégei szerint nagyszerű érzés, hogy nem kell már figyelniük, kérdezgetniük, hogy vajon melyik ételben nincs valóban semmiféle állati eredetű alapanyag, és bármit nyugodtan választhatnak az éttermi kínálatból. Az alapanyagokat felelős, fenntarthatóan gazdálkodó termelőktől, kereskedőktől szerzik be, a tésztájukat pedig maguk készítik – jelenleg napi 30 kg durumtészta kerül ki a gépükből.

Személy szerint én nagyon örülök az ilyen kezdeményezéseknek, és az biztos, hogy szívesen kipróbálnám, ha születne egy ilyen itthon is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via The Guardian, Studierenwerk Berlin

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!