Kiderült, mi okozta a szalmonellafertőzést a belga csokigyárban

Néhány nappal ezelőtt szalmonellafertőzés miatt leállt a világ egyik legnagyobb csokoládégyárának számító Barry Callebaut. A hatóságok szerint a fertőzést egy Magyarországról beszállított alapanyag okozhatta.

Néhány nappal ezelőtt a Nosalty is megírta, hogy szalmonellafertőzés miatt le kellett állítani a világ egyik vezető csokoládégyártójának számító Barry Callebaut belga gyárát. Mint kiderült, magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonellabaktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a csokoládégyárba – erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI érdeklődésére.

Magyar vállalkozás szállította a cégnek a fertőzött szójalecitint (fotó: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images)

A belga The Brussels Times hírportál szerdán számolt be arról hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

Magyarországon a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel volt szalmonellával szennyezett. A lecitin közvetlen fogyasztásra nem kerül, mivel ez egy adalékanyag, ami a csokoládé gyártásához kell.

A hivatal tájékoztatása szerint az ügyben érintett vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételre is sor került. A vállalkozás saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket – tudatta a Nébih.

A fertőzött késztermékekből nem került a boltokba (Fotó: Twitter.com/BarryCallebaut)

A hivatal kiemelte, hogy a nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás. További tételek ellenőrzése folyamatban van.
A jelenlegi információk szerint a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így az egyetlen, ismert magyarországi címzetthez sem érkezett meg a termék, a szállítmányt útközben visszafordították – közölte a Nébih.
Hozzátették: a szennyeződés eredetének vizsgálata a lecitint gyártó cégnél jelenleg is folyik.

Forrás: MTI
ímlap: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek