Van-e új a nap alatt? 6 izgalmas új étterem a Balaton körül

A balatoni gasztronómia évről évre egyre színesebb képet mutat. Míg minden szezonban nagy port kavarnak az aktuális szállás-, strandbelépő- és lángosárak, nem telik el év figyelemreméltó új helyek bejelentkezése nélkül. Hat új hely hat különböző stílusban, avagy csúcsgrill, Bíró Lajos-féle óriási rántott hús és kultúrbüfé a Balaton körül.

Ahol az idő is lelassul: Papillon

A Balaton egyik legfelkapottabb részén, a Káli-medence kapujában fellelhető a Papillon. Mindig gyanakodhatunk a természetközeliségre, ha utca- és házszám helyett helyrajzi szám jelez egy helyet, így van ez a pillangóról elnevezett új borbárban és grillétteremben is.

Káptalantótitól (és a kultikus Liliomkerti Piactól) Gyulakeszi felé továbbhaladva, a lakott területen kívül találjuk a Papillont, amelyet egy korábban is a vendéglátással foglalkozó pár nyitott. A műfaját nehéz volna behatárolni, leginkább olyan, mintha vendégségbe érkeztünk volna a legszebb kerttel rendelkező barátainkhoz. A Papillon nagy ereje ugyanis a keresetlen bája mellett a pazar panoráma a tanúhegyekre. A hosszan elnyúló zöld mezők, lankák látványát pedig receptre kellene felírni a városi embernek. Nem is kell más ide, mint limonádé és fröccs, vajon pirított parázsburgonya, egyszerű grillhúsok és grillezett szendvicsek.

Bővül a Szigliget Várudvar: Buja Disznó(k) és Bartók – reggel.délben.este

15 kilométerre a Papillontól, közelítve a Balaton-partot, magasodik a Szigligeti Vár. A 750 éves erődítmény alatt nyitott meg a Szigliget Várudvar Gerendai Károly és üzlettársai projektjeként, ahol a gasztronómia mellett a kultúráé a főszerep.

A zenei és színházi előadások, filmvetítések mellett sem maradunk étlen-szomjan. A Digó Pizza idén már a második évét kezdi nápolyi pizzakorongjaival a várudvarban, akárcsak a Rácz Jenő-féle Nemrossz. Míg tavaly kacsahúsos ételek készültek itt a celebséf neve alatt, idén Rácz Jenő desszertműhelye költözik a Balatonra, és édes ízekkel vár.

Új szereplő a „középkori food courtban" a Bíró Lajos-féle Buja Disznó(k). A rántott disznóságokban erős séf az utcai ételei legjavával érkezik a Balatonra is a következő csatakiáltással: „Gyertek rántott húsozni!" Papírtányérra kerül a Bíró-féle Lallipop, a fapálcára tűzött rántott sajt is.

Szigliget Várudvar (Fotó: Facebook/Bartók Gastropub)

Újbuda gasztro-boulevard-ja, a Bartók Béla út is képviselteti magát Szigligeten. A Bartók – reggel.délben.este a környék egyik legkedveltebb találkozóhelye és brunch-étterme. Az már kiderült a XI. kerületben, hogy a művészvilág és egyetemi diákság tagjai kedvelik az étterem hangulatát, a Balatonon pedig néhány hete debütáltak leveseikkel és lecsóikkal.

Nem pici meglepetés: Picitmás étterem és manufaktúra

Balatonszőlősön a januárban bezárt Papok Borozója helyén nyílt új hely, Picitmás étterem és manufaktúra néven. Valódi mágnes a hely, pedig kívül esik a környék forgatagán. Érkeznek ide biciklisek, párok és családok, környékbeliek és turisták egyaránt, ugyanis a Picitmás többet nyújt egyszerű balatoni vendéglőnél.

Eddig sehol sem látott tatár beefsteak szarvasgombás macaronnal, kapribogyóval, marinált zöldségekkel és pirítóssal a balatonszőlősi Picitmás kínálatában (Fotó: Halász Péter)

Vendégmarasztaló, kisebb elvonulásra is alkalmas nyugágyak, egy komplett kis játszótér, fröccsterasz várja a betérőket – garantáltan nem fogunk csak egy gyors étkezésre maradni. Paraszti romantika és modern konyha, tisztelegve a magyar konyha hagyományai előtt: az északi part egyik új kedvence is lehet a Picitmás.

Balatonfüred másik arca: Vasüzlet

A Tagore-sétánytól távol, Balatonfüred Ófaluban nyílt meg a Vasüzlet, amely kizárólag a nevében retró. Huszár Mátyás neve határozza meg a hely stílusát és arculatát, aki korábban olyan topétteremben is dolgozott, mint a Michelin-csillagos Salt. Az ifjú séf még fiatalabb csapatot verbuvált maga köré, a Vasüzletben pedig kimaxolják a grillezést.

A Vasüzlet kínálata (Fotó: Facebook/Vasüzlet)

Az ételek bár rendkívül egyszerűnek tűnnek, mindegyiken érezhető a komoly éttermekben szerzett tapasztalat, a legmodernebb konyhai technikák ismerete, ezért egy szimpla sült hús (mangalicatarja) pecsenyelével vagy a sült zelleres spenótköret is olyan ízorgia, ami miatt néhány hét alatt híre ment a Vasüzletnek. Jó ízlésről tanúskodó craft sör választékkal, koktélokkal és laza, jó hangulattal várnak, a házilag készült sertés- és áfonyás szarvaskolbász pedig máris signature ételei a helynek.

Becsapósan szerény: Terülj Terülj

Az északi part felfutása után a déli part gasztronómiája is évről évre egyre erősödik. Siófokon nyílt egy minden ínyenc számára izgalmas gasztroműhely, a Terülj Terülj. A régi éttermi stílus senkit ne tévesszen meg, a konyha felfogása és alkalmazott technológiája a legmodernebb, ám a magyar konyha közkedvenceit értelmezik újra, de egyáltalán nem elvont formában.

Lepirított krumplis tészta kapros kovászosuborka-salátával (fotó: Facebook/Terült terülj)

Két felkészült, nagytudású séf, Molnár Péter és Bedegi András vezeti a helyet, akik olyan házias és retró ételeket sem szégyellnek étlapra tenni, mint a Cordon bleu, a rántott hús szalmakrumplival vagy a tojásos nokedli ecetes salátával. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy kell ezeket a legjobb konyhák kifinomultságával, mégis közérthetően csinálni, a Terülj Terüljben nekünk is terítenek.

Street food kultúrkörnyezetben: Zam!

Ötletgazdája Lévai Balázs televíziós producer, aki csapatával a többszörös építészeti díjnyertes épületet tölti meg élettel, zenével, irodalommal, kiállításokkal, előadásokkal és workshopokkal, sőt, a Nemzeti Filmarchívum tekercsei is peregnek majd a nosztalgiavetítések alkalmával. Elsősorban inkább kulturális térként funkcionál a Zam!, amelynek emblematikus épülete a kortárs dizájnelemek mellett megidézi a Balaton aranykorát is, a sokat idézett retró évtizedeket.

A vendéglátásban azonban nem retróznak, igényes burgerekkel, grillen sült ételekkel, minőségi borokkal, sörökkel és koktélokkal, avagy a legjobb értelemben vett „strandétkezdével" várnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook/Papillon Hivatalos


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek