Babakonyha: itatni, itatni, itatni!

Arról lehet diskurálni, mit igyon a baba, az viszont vitán felüli, hogy sok folyadékra van szüksége. Tények, tippek és ötletek kezdő és gyakorló anyukáknak, mivel oltsuk a gyermek szomját!

Köztudott, hogy a szervezetünk normális működéséhez elegendő mennyiségű folyadékra van szükségünk, nincs ez másképp a gyermekeknél sem, sőt esetükben talán még fokozottabb figyelmet kell fordítanunk a folyadékpótlásra. Kiváltképp a csecsemőknél, nagyon rövid időn belül súlyos kiszáradáshoz vezethet a dehidráció.

Mennyit igyon a gyerek?

A gyermekek folyadékigénye az életkorral változik. Ezen felül az évszakok is nyilvánvalóan befolyásolják a szükséges mennyiséget, valamint egyénileg is eltérhet az optimális folyadékbevitel mértéke. Javasolt napi mennyiségek az életkor függvényében:

0-6 hónapos baba* :-
6-12 hónapos baba:0,4 - 0,6 l
1-2 éves gyermek:0,8 - 1 l
2-3 éves gyermek:1,2 l
4-8 éves gyermek:1,6 l
9-13 évesek:1,8 - 2 l
14+:2- 2,5 l

* nincs szüksége pluszfolyadékra az anyatejen/ tápszeren kívül; kivétel : lázas, hasmenéses betegség; kánikula

Mit igyon a gyerek?

  • A legjobb szomjoltó a víz. 1 éves kor alatt babavizet vagy forralt és lehűtött vizet adjunk babánknak, 1 éves kor felett szénsavmentes ásványvizet vagy gyümölcsteát (lehetőleg édesítés nélkülit; ha édesíteni szeretnénk, némi méz vagy gyümölcscukor kerüljön bele).
  • Mértékkel kaphatnak a gyermekek gyümölcslevet, ebből a frissen préselt a legértékesebb. A bolti változatnál arra ügyeljünk, hogy 100% gyümölcs legyen és tartósítószer-mentes.
  • A nagyobbakat néhanapján kényeztethetjük egy pohár finom házi szörppel vagy házi limonádéval.

Bármelyikkel kínáljuk is a gyermekünket, fontos, hogy sose legyen jéghideg (még kánikulában sem), szobahőmérsékleten tökéletes nekik az innivaló.

Mit ne igyon a gyerek?

Kerüljük a szénsavas italokat (ásványvizet is), a cukros lőréket pláne. A szénsavas üdítők ugyanis haspuffadást okoznak a kicsiknek, cukortartalmuk révén pedig fogszuvasodáshoz vezetnek.

A fekete teák mindenféle változatát felejtsük el, ha a gyermekek szomjoltásáról van szó.( Jól nézzük meg vásárláskor, nehogy gyümölccsel aromatizált fekete tea kerüljön a kosarunkba, a 100%-os gyümölcstea helyett!)

Eleget iszik a gyerek?

Honnan tudhatnám? – kérdezi sok tanácstalan szülő. A kisebbeknél a pelus tökéletes jelzője a babák hidráltságának: amíg megtelik mindig pisivel a csomag, nyugodtak lehetünk. Nagyobbaknál a vizelet színe jelenthet támpontot: a túl sűrű és sötét színű pisi kevés folyadékbevitelről tanúskodik.

Mivel már az enyhébb dehidráció is kellemetlen tünetekkel jár (fejfájás, fáradság, koncentráció csökkenése), fontos, hogy folyamatosan itassuk a gyermekeket! A dehidráció súlyosabb esetekben kiszáradáshoz vezethet. Azonnal vigyük orvoshoz gyermekünket, ha a kiszáradás alábbi jeleit észleljük rajta:

  • sötét vizelet/száraz pelus
  • sötét, karikás, beesett szemek
  • kiszáradt száj, cserepes ajkak
  • bőr csökkent rugalmassága

Itassuk, itassuk, itassuk!

A gyerekek ritkán kérnek maguktól inni, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan kínáljuk őket itallal, vagy figyelmeztessük, hogy igyanak. A legegyszerűbb, ha mindig a kezük ügyében van a poharuk/kulacsuk, így csak elég emlékeztetni őket az ivásra. Különösen igaz ez a nagy ugrabugrálások, futkározások közben, után.

További italreceptek itt >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >>

Zír- és olajfoltok eltávolítása házilag >>

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek